Sü, Yapay Kalbiyle Türkiye'yi Cenevre'de Temsil Edecek - Son Dakika
Yerel

Sü, Yapay Kalbiyle Türkiye'yi Cenevre'de Temsil Edecek

Sü, Yapay Kalbiyle Türkiye\'yi Cenevre\'de Temsil Edecek

SÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran'ın, "Kalıcı Total Yapay Kalp Cihazı", Cenevre Uluslararası İcatlar Fuarı'nda Türkiye'yi temsil etmeye hak kazandı.

27.02.2014 12:33

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran'ın, "Kalıcı Total Yapay Kalp Cihazı" buluşu, İsviçre'nin Cenevre kentinde 2-6 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan 42. Cenevre Uluslararası İcatlar Fuarı'nda Türkiye'yi temsil edecek 3 patentten biri olmaya hak kazandı.

Patent konusunda farkındalık oluşturmak ve uluslararası arenadaki yenilikleri takip ederek yerli buluşların uluslararası arenada tanıtımını yapmak amacıyla çalışmalarını yürüten Türk Patent Enstitüsü, son 3 yıldır yer aldığı Cenevre Uluslararası İcatlar Fuarı'na bu yıl 3 patentle katılacak.

Tıp alanında 2013/01047 no.lu "Kalıcı Total Yapay Kalp Cihazı" patent başvurusunda buluş sahibi olan SÜ'den Prof. Dr. Bülent Oran'ın çalışmasının da sunulacağı fuara, dünyanın çeşitli ülkeleri, en iddialı buluşlarıyla yer alacak.

SÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, dünyadaki en önemli buluş fuarı niteliğine sahip bu organizasyonda, Türkiye'yi temsil edecek buluşların, Türk Patent Enstitüsü tarafından son bir yıl içinde yapılmış yaklaşık 15 bin patent başvurusu arasından seçildiğini belirtti.

Organizasyon buluş sahiplerinin fikirlerini dünyaya tanıtma ve pazarlama imkanı sağlaması açısından oldukça önemli olduğunu ifade eden Oran, kalp hastalıklarının dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını aktardı.

Nedenin çoğunlukla kalp yetmezliğinden kaynaklandığını anlatan Oran, "Bilindiği gibi kalbin temel görevi kanı vücuda yeterince pompalamaktır. Kalp insanlarda dakikada 60-80 defa atmakta ve dakikada 5-35 litre arasında vücuda pompalamaktadır. Eğer kalp yetmezliğinin tedavisinde ilaçlar başarısız kalırsa o zaman tek seçenek insandan insana kalp naklidir ve ABD'de bile her 20 hastadan sadece birine donör kalp bulunabilmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran çok daha düşüktür. Ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alması dikkate alındığında bu hastalığın diğer bir çözümü mutlaka olmalı ve bu da total yapay kalp olmalıdır" diye konuştu.

Oran, kalp destek cihazları ile yapay kalplerin, son dönem kalp yetmezliği artmış ve artık kalp nakli programına alınmış hastalar için geliştirilmiş, hastanın kalbine cerrahi girişimle yerleştirilecek olan cihazlar olduğunu söyledi.

Günümüzde bu cihazlar için ciddi bedellerin ödendiğini vurgulayan Oran, şunları kaydetti:

"Özel tasarıma sahip bir elektrik motoru olup, çalışması için gerekli olan enerjinin 'kablosuz enerji aktarımı' ile dışarıdan sağlanması öngörüldüğü için cihazın enerji tüketiminin oldukça az olması ve yıllarca hastalara yüksek bir yaşam kalitesi sunması gerekmektedir. Patentimize konu olan bu yapay kalp cihazının insanlara takılabilecek hale gelmesi ve ticarileşmesi durumunda, bir yandan sağlık alanında önemli başarılar sağlanırken bir yandan da ülkemizin yüksek teknoloji içerikli sektörlerinin düşük düzeyde olan ihracat payının yükselmesine ciddi katkıda bulunacağı açıktır."

Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise gerek fuara katılımı gerekse ülke bilimi ve inovasyon kültürüne katkılarından dolayı Prof. Dr. Bülent Oran'ı tebrik ederek, "Üniversitemizin fikri ve sınai mülkiyet hakları kapsamında yürütmekte olduğu çalışmaların daha da ivme kazanacağına inanıyorum" dedi. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sü, Yapay Kalbiyle Türkiye'yi Cenevre'de Temsil Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement