Suriyelilerin Durumu Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Yerel

Suriyelilerin Durumu Masaya Yatırıldı

Suriyelilerin Durumu Masaya Yatırıldı

Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin durumu Helsinki Yurttaşlar Derneği, Şanlıurfa Barosu ve Urfa'daki sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla ele alındı.

21.02.2014 11:02  Güncelleme: 11:03

Mart 2011'den bu yana Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin durumu Helsinki Yurttaşlar Derneği, Şanlıurfa Barosu ve Şanlıurfa'daki sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla masaya yatırıldı. Harran Otel'de ve basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya, Şanlıurfa Barosu Başkanı Avukat Ali Fuat Bucak, Helsinki Yurttaşlar Derneği Genel Koordinatörü Emel Kurma ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Toplantının amacını açıklayan Baro Başkanı Bucak, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Şanlıurfa Barosu olarak bilhassa kampların dışında yaşama mücadelesi veren Suriyeli mültecilerin ve artık komşusu oldukları yerel ahalinin yüz yüze kaldığı sorunları ele almak ve bu sorunların asgariye indirilmesine yönelik çabalara rehberlik edecek bir rapor oluşturmak amacıyla Urfa ve Antakya'da birer yuvarlak masa toplantısı düzenlediklerini söyledi.

YUVARLAK MASA TOPLANTISI
Yuvarlak masa şeklinde tertiplenen bu istişare toplantılarının amacı, sınır boyundaki sığınmacılar ve yerli topluluklar için temel bir kaygı ve güvensizlik durumu arz eden, Urfa ve Antakya'da kampların dışında yaşayan Suriyeli sığınmacıların entegrasyonu da dahil olmak üzere, gündelik hayatta yaşanan muhtelif sorunları birlikte gözden geçirmek ve değerlendirmek. Bunun yanı sıra, toplantının amacı; devam etmekte olan kriz ertesinde, toplumsal barışı ve insani güvenliği tesis etmek üzere yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde sivil toplum örgütlerinin ve kamu kurumlarının orta ve uzun vadede yapabilecekleri katkılara da ışık tutmayı hedefliyor.

SORUN BÜTÜN BOYUTUYLA ELE ALINACAK
Toplantının amacıyla ilgili yapılan açıklamada, "Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin barınmadan sağlığa, haysiyetli geçim imkânlarından eğitime kadar uzanan bir yelpazede katmerli sorunlar yaşadığı su götürmez bir vakıa. Bütün bu sorunları kuşatan muhtelif güvensizlikler de cabası. Öte yandan yoğun mülteci göçü alan şehirlerde altyapı, kamu hizmetleri ve kaynakların paylaşımında belirsizlikler, yetersizlikler ve sorunların da yaşandığı bir gerçek. Bu durum bu şehirlerdeki yerli ahali tarafından da zorlayıcı tecrübelerin yaşanmasına, çeşitli kaygı ve şikâyetlerin ortaya çıkmasına, yer yer gerilimlere ve genel bir güvensizlik algısına yol açıyor. Bu sorun ve zorlukların barış içerisinde, şeffaf ve etkin biçimde aşılabilmesi için, sahadaki meselelerin açıklıkla ifade edilmesine ve farklı boyutlarıyla etraflıca tahliline ihtiyaç olduğu kanısındayız. Konunun doğrudan ilgili taraflarının katkılarıyla oluşacak katılımcı bir durum tahlili, sivil toplum örgütlerinin, merkezi ve yerel kamu kurumlarının ve uluslararası camianın hareket planlarını isabetli bir şekilde oluşturmasına ve uygulamasına da fayda sağlayacaktır" denildi.

'İNSANİ FELAKET'
Mart 2011'den bu yana Suriye'de yaşanan çatışmalar nedeniyle - BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) verilerine göre - yaklaşık 2,5 milyon Suriyeli Suriye'ye komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Bu durum BM tarafından yüzyılın en büyük "insani felaketi" olarak nitelendirildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) BMMYK'ne sunulan bilgilere göre, Türkiye'de yaklaşık 700 bin Suriyeli mülteci bulunuyor. Türkiye'ye sığınan Suriyeli mültecilerin sadece 217 bin 759'u kamplarda yaşarken 500 bin civarında Suriyeli mülteci kampların dışında ikamet ediyor.

HELSİNKİ YURTTAŞLAR DERNEĞİ
Türkiye'nin köklü sivil örgütlerinden biri olan Helsinki Yurttaşlar Derneği (hYd), faaliyetlerine başladığı 1990 yılından bu yana, demokratikleşme ve barış; yurttaşlık, çoğulculuk ve katılım; hak ve özgürlükler; yerel demokrasi ve sivil toplumun güçlendirilmesi; çatışmalara karşı sivil yaklaşımlar; hukukun üstünlüğü ve kamu politikalarında şeffaflık ile Avrupa Birliği bütünleşme süreci gibi birbiriyle ilintili alanlarda çalışmalar yürütmektedir. Çalışmalarımızdaki temel yaklaşım, bu konulardaki ilerleme ve iyileşmelerin toplumsal zeminde köklenip benimsenerek gündelik hayat pratiklerinde somutlaşmasını, tabandan yukarıya işleyen süreçlerle kamu politikalarında ve işleyiş usullerinde yerleşmesini öngörür. Bu bağlamda, toplumsal ve toplumlararası dayanışma hYd'nin çalışmalarında gözettiği önemli bir perspektiftir. 2011 yılından bu yana süren Suriye krizi, yaşanan şiddet ve bununla bağlantılı olarak Türkiye'ye sığınmış, gerek kamplarda gerekse de kampların dışında yaşayan Suriyeli Mültecilerin sorunları, insani yardım örgütlerinin olduğu kadar hak örgütlerinin ve hYd'nin de alanı ve meselesidir.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Suriyelilerin Durumu Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement