Tarihi cezaevi depremde dimdik ayakta kaldı - Son Dakika
Yerel

Tarihi cezaevi depremde dimdik ayakta kaldı

Tarihi cezaevi depremde dimdik ayakta kaldıGAZİANTEP Gaziantep'in İslahiye ilçesinde 1958 yılında yapılan ve 40 kişi kapasiteli cezaevi eski binası, Kahramanmaraş depremlerinde dimdik ayakta kalan bnalardan biri oldu.

22.02.2023 14:21  Güncelleme: 15:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihi cezaevi depremde dimdik ayakta kaldı

GAZİANTEP Gaziantep'in İslahiye ilçesinde 1958 yılında yapılan ve 40 kişi kapasiteli cezaevi eski binası, Kahramanmaraş depremlerinde dimdik ayakta kalan bnalardan biri oldu. Bir zamanlar insanların yakınlarını ziyaret ettiği cezaevi şimdi ise ilçedeki yardım üslerinden bir haline dönüştü.

Kahramanmaraş Pazarcık ve Kahramanmaraş Elbistan merkezli depremlerde Gaziantep'in İslahiye ilçesinde bir çok bina yıkılırken bir o kadarı da ağır hasar aldı. İlçede ayakta kalan eski cezaevi, hasarı yok denecek kadar az hasar gördü. Tarihe de, depreme de dayanan 65 yıllık cezaevi binası, 3 yıl öncesinde ise kütüphaneye dönüştürülmüştü. 65 yıl içerisinde bir dönem ilçe halkının ziyaret ettiği cezaevi, 3 yıldır ise ilçedeki çocukların ders çalışıp, kitap okuduğu mekan haline dönüştürülmüştü. Deprem sınavından da başarıyla çıkan cezaeevi şimdi ise sivil toplum kuruluşlarının depremzedelere yardım yardım dağıttığı üs haline geldi. İlçedeki depremzedelerden evleri hasar gören depremzede Nuray Cankaya, "Eskiden cezaeviydi. Şimdi bu şekilde ihtiyaçlarımızı karşılamak için gelip gidiyoruz. yemeğimizi yiyoruz" dedi Çadırda yaşadığını belirten Nesrin Temli, "yakınım cezaevinde kalmadı. Ben bu mahallede oturuyorum. Cezaevini biliyorum. Cezaevinde yatan insanların ziyaretçileri oluyordu. Sonra kütüphane oldu. Çocuklar istifade ediyordu, şimdi de böyle hizmet yapılıyor. Yardım dağıtılıyor" şeklinde konuştu.

Eski cezaevi binasında üs kuran Ülkü Ocakları ise bölgede sıcak yemek ve çorba çıkararak, depremzedelere dağıtırken, çeşitli sivil toplum kuruluşlarından gelen giysi, erzak, soba, elektrikli ısıtıcı, çadır gibi malzemeleri de ihtiyaç sahiplerine teslim ediyor. de yatanları a 1958 yılında A-2 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olarak 2 bin 400 metrekare alan üzerine kuruldu ve 40 kişi kapasiteli 4 koğuş olarak 61 yıl boyunca cezaevi olarak kullanıldı. Cezaevinin 2019 yılında kapatılmasının ardından bina, Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleri, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün yönlendirmeleri, Bali Ailesinin katkılarıyla kütüphaneye dönüştürüldü. Binanın hafızasını koruyarak geleceğe taşıyabilmek için koğuşlardan birinin muhafaza edildiği kütüphane içerisinde okuma odaları, toplantı odaları ve bilgisayar odası bulunuyor.

Ülkü Ocakları İslahiye Koordinatörü Erdem Yetim, "Ben bu ilçenin yerlisiyim. Bu cezaevi, ilçedeki erkeklerden pek çoğunu misafir etiştir. Küçük bir cezaeviydi, kapalı bir cezaeviydi. 3 yıl önce restore edilerek kütüphaneye çevrildi. Şimdi ise ilçedeki insanlar, erzak ve malzeme almak için geliyorlar. Bizler de buraya üs kurduk. Tüm imkanlarımızı seferber ettik. insanların acil gıda giyim, çadır gibi ihtiyaçlarından tıraş gibi sosyal ihtiyaçlarına kadar her ihtiyacı karşılamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Tarihi cezaevi depremde dimdik ayakta kaldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tarihi cezaevi depremde dimdik ayakta kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement