Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde mahalle ve köy muhtarlarının yanı sıra sivil toplum örgütü üyeleri ve vatandaşlar, Uzun Mehmet'in taş kömürünü bulmadığına yönelik söylemlere tepki gösterdi.
Uzun Mehmet'in doğup büyüdüğü Kestaneci Mahallesinin Muhtarı Ahmet Özer, Uzun Mehmet Anıtı önünde yaptığı açıklamada, taşkömürünün bulunuşunun 186. yıl dönümünü kutladıklarını söyledi.
Kamuoyunda Uzunmehmet'in taş kömürünü bulmadığına yönelik söylemlerin üzerine komisyon kurduklarını ifade eden Özer, şöyle konuştu:
"Kurduğumuz komisyonla Uzun Mehmet'i ve kültürünü yaşatma kararı aldık. Tören alanının bulunduğu yere de, 'Uzun Mehmet gururumuz yaşatmak istiyoruz' pankartı astık. Yaklaşık iki yıldır 'Uzun Mehmet hurafe' diye söylemlere şahit olduk. Bununla ilgili araştırmalar yaptık. Tapu kayıtlarından nüfus kayıtlarına kadar araştırmalar gerçekleştirdik. Bu tür konuşmaların önüne geçmek ve Uzun Mehmetimize sahip çıkabilmemiz için harekete geçtik. Uzun Mehmet'e sahip çıkılmasını istiyoruz."
Uzun Mehmet Anıtı'nın modern bir alana dönüştürülme sürecine ilişkin başlatılan çalışmaların yavaş ilerlediğini öne süren Ahmet Özer, "Uzun Mehmet Anıtı'nın bulunduğu alanda kamulaştırılmış hisselerin yanı sıra köylünün müşterek arazileri de var. Tespitleri yapıldı. Ancak yasal prosedür işlemleri çok. Tüm parsellerin kamulaştırılarak kamuya yararlı bir hale getirilmesini istedik ve başarılı olamadık. Göze hitap edecek müze olacak değişik etkinliklerin de yapılabileceği bir proje önerildi, süreç yavaş ilerliyor. Bunu aşmak için de Kaymakamımız ve Ereğli Belediye Başkanımız ile çalışacağız" ifadelerini kullandı.
- Uzun Mehmet'in kömürü buluş öyküsü
1820-1829 yıllarında geçen öyküde, kömürün bulunuşu şöyle anlatılır:
"Uzun Mehmet, Ereğli'ye bağlı Kestaneci köyündendir. 1820'li yıllarda Ereğli'nin belli başlı ailelerinden Karamahmutzadeler sülalesinden olduğu bilinir. Askerliğini bahriye eri olarak yapan Uzun Mehmet'e terhis olurken, subayları tarafından kömür numunesi gösterilmiş ve memleketine dönünce siyah taşlardan araması istenmiştir. Uzun Mehmet, bir gün Neyren köyü civarındaki değirmene gider. Hasat sonu olduğu için değirmen tamamen doludur. Uzun Mehmet, dere kenarında dolaştığı sırada siyah taşlar bulur. Bir anda askerde kendisine gösterilen siyah taş (yanan taş) aklına gelir. Bunlardan biraz toplayarak değirmende yanan ocağa atar. Taşların yandığını görünce çok sevinir.
Ertesi gün aynı yere gizlice giderek daha geniş arama yapar. Bazı yerleri kazan Uzun Mehmet, çuvala koyduğu kömür numunelerini İstanbul'a götürür. Padişah İkinci Mahmut, kömürün bulunuşuna sevinerek, Uzun Mehmet'i 50 altınla ödüllendirir. Böylece kömürün bulunuşu, 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer. Dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa, Uzun Mehmet'in kömürü bulmasını hazmedemez. İstanbul'a fen heyetine gitmek için yola çıkan Uzun Mehmet'i, Leblebici Hanı'nda öldürtür."
Son Dakika › Yerel › Taş Kömürünün Bulunuşunun 186. Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?