Tekirdağ'da Sivil Toplum Kuruluşları Soma'da Yaşanan Maden Kazasını Protesto Etti - Son Dakika
Yerel

Tekirdağ'da Sivil Toplum Kuruluşları Soma'da Yaşanan Maden Kazasını Protesto Etti

Tekirdağ\'da Sivil Toplum Kuruluşları Soma\'da Yaşanan Maden Kazasını Protesto Etti

Tekirdağ'da Sivil Toplum Kuruluşları ve sendikalar bir araya gelerek Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasını protesto etti.

15.05.2014 14:21

Tekirdağ'da Sivil Toplum Kuruluşları ve sendikalar bir araya gelerek Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasını protesto etti.

DİSK, KESK, TMMOB. EĞİTİMİŞ ve TDB Tekirdağ Şubeleri, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasını protesto etmek üzere bir araya geldi. Köprübaşı mevkiinde ortak basın açıklamasında bulunan STK ve sendika temsilcileri maden kazasının cinayet olduğunu iddia etti.

Eğitim-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı, sivil toplum kuruluşları adına yaptığı basın açıklamasında "Soma'da yüzlerce işçinin can verdiği katliam bu ülkede biraz olsun vicdanı olan, bir az olsun onuru olan herkes için bir milat olacaktır. Türkiye işçi sınıfının iş cinayetlerine, güvencesiz çalıştırmaya karşı sabrı kalmamıştır. Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı madenler, özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşanmıştır. 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetleri yüzde 40 artmıştır. Bunun nedeni özelleştirmedir, taşeronlaştırmadır, maliyetleri düşürmek için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin savsaklanmasıdır, TTK bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir oranında azaltılmasıdır. Bu dönüşüm sayesinde Soma'da katliamın yaşandığı işletmenin patronun övündüğü rakamlar ortaya çıkmış, kömürün tonunun maliyetini 130 dolardan 23 dolara düşmüştür. Bunun tasarrufun bedeli de yüzlerce işçinin ölümüyle ödenmiştir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları sonrası Türkiye ölümlü maden kazalarında Avrupa'da birinci sıraya yükselmiştir. Dünyada ise bu alanda ilk üç sırada yer alan Türkiye maalesef bu sene birinciliği kimseye kaptırmayacaktır" dedi.

Yapılan eyleme Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başakanı Kadir Albayarak, Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat da katılırken basın açıklamasının ardından sivil toplum kuruluşları üyeleri oturma eyleminde bulundu. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tekirdağ'da Sivil Toplum Kuruluşları Soma'da Yaşanan Maden Kazasını Protesto Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement