Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculyuğu, uyuşmazlıkları taraflar dava yoluna gitmeden çözme hakkı olarak gördükleri ifade ederek, arabuluculuk kurumunun birçok avantaja sahip olduğunu söyledi.
Özatar, Denizli Ticaret Odasında düzenlenen "Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk" konulu toplantıda yaptığı sunumda, arabuluculuk müessesesinin, Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre dünyada 160 ülkeden fazla ülkede faal olduğunu belirtti.
ABD'de yaklaşık 50 yıldır uygulanan sistemin, Avrupa'da hemen hemen tüm kıta ülkelerinde 40 yıldır uygulandığını ifade eden Özatar, "Bu sistem artık,14 Kasım 2013'de fiilen bizde de uygulanmaya başlanmıştır. Bunun bir hak olduğuna inanıyoruz. Arabuluculuğu, dava yoluna gitmeden çözme hakkı olarak görüyoruz, ürabuluculuğunun çok avantajları var" dedi.
Özatar, sistemin işleyişi konusunda da bilgi vererek, arabuluculukta tarafların kendi kararlarını kendisinin verdiğini söyledi.
Dava yolunda hakim karar verdiği için bazen karardan iki tarafın da memnun olmayabildiğine dikkati çeken Özatar, "Davalar çok uzun sürebiliyor. Arabuluculukta yarım günde veya 2 günde sonuç alınıyor. Uzlaşma sağlandığında mahkemeye bunu onaylattığınızda uzlaşmayı onaylatarak belge haline getirterek uzlaşmayı uymayan tarafı zorlayabilirsiniz" diye konuştu.
Denizli Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Alkan da son zamanlarda bir çok olay sonrası insanların Arabuluculuk Kanunu'ndan yararlanarak, hakim kararına gerek kalmadan kendi aralarında uzlaşarak problemlerini çözdüklerini söyledi.
Arabuluculuk sisteminin davalık olan kişilere büyük kolaylıklar sağladığı ifade eden Alkan, uzlaşıyla çözümlenen konulardan örnekler verdi. - Denizli
Son Dakika › Yerel › 'Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk' Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?