RECEP BİLEK - Tokat'ta 6 bin dekar alanda yıllık ortalama 7-8 bin ton yetiştirilen Napolyon cinsi, yurtdışında da "Türk kirazı" olarak bilinen kirazın yüzde 60'ı, Almanya, İngiltere, Fransa ve Rusya başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.
Tokat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Ali Yavaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent genelinde kiraz hasadının başladığını belirtti.
Yörede yıllık ortalama 6 bin dekar alanda kiraz yetiştirildiğini dile getiren Yavaş, geçen yıl yaşanan zirai don nedeniyle rekoltede bir miktar düşüş olduğunu anımsattı.
Bu yıl ciddi bir sıkıntı yaşamadıklarını ve yağışların da gayet iyi gittiğini aktaran Yavaş, "Geçen sene Tokat genelinde 7-7 bin 500 ton civarında rekoltemiz vardı. Bu sene 8-8 bin 500 ton civarına yükseldi. Kirazımızın kalitesi gayet iyi" dedi.
Üretim alanları yüksek kesimlerde bulunduğu için Tokat kirazının daha kaliteli olduğuna dikkati çeken Yavaş, çiftçilerin bilinçli olması sayesinde sağlıklı, kaliteli ve albenisi güzel kiraz yetiştirdiklerini söyledi.
Yavaş, kirazın yurtiçi ve yurtdışından ilgi gördüğünü, üretimin yüzde 60'ının Avrupa ülkelerine gönderildiğini söyledi.
Kilosu 2-4 lira
Almanya, İngiltere, Fransa ve Rusya başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesinde insanların Tokat'ta yetiştirilen kirazı tattığını aktaran Yavaş, kirazın kalitesine göre kilosu 2 ila 4 liradan ihracatçı firmalar aracılığıyla ihraç edildiğini ifade etti.
Tokat'ta da yetiştirilen "Napolyon" cinsi kirazın Avrupa'da "Türk kirazı" olarak tanındığını anlatan Yavaş, bunun da kendilerini sevindirdiğini kaydetti.
Kemalpaşa köyünde 25 dönüm alanda kiraz yetiştiren Ümit Çınar ise hava sıcaklıklarının ve yağışların iyi gitmesinin rekolteyi artırdığına işaret ederek, "Bu sene rekolte çok güzel. Kilosunu 80 ila 90 kuruşa satıyoruz. Buradan ihracat yapılıyor. Rusya'ya 2 araba kiraz gönderdik" dedi.
Son Dakika › Yerel › Tokat Kirazı Avrupalıların Ağzını Tatlandırıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?