Trakya'da "Aşure" - Son Dakika
Yerel

Trakya'da "Aşure"

Muhterem Erkul - Tekirdağ'ın Malkara ilçesine bağlı Develi Köyü Muhtarı Ülfet Sert, aşurenin Peygamberimiz zamanından bugüne kadar uzanmış bir gelenek olduğunu belirterek, bu geleneği bugün de yaşatma çabasında olduklarını belirtti.

05.12.2011 10:46

Muhterem Erkul - Tekirdağ'ın Malkara ilçesine bağlı Develi Köyü Muhtarı Ülfet Sert, aşurenin Peygamberimiz zamanından bugüne kadar uzanmış bir gelenek olduğunu belirterek, bu geleneği bugün de yaşatma çabasında olduklarını belirtti.

Sert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köy halkının imece usulü toplanarak aşure geleneklerini sürdürdüğünü belirterek, "Bizler bir araya gelerek büyük kazanlarda aşure kaynatıyoruz. Aşure kaynarken bir taratan da Kuran'ı Kerim okunuyor ve duası yapılıyor. Aşurenin etrafında sevinçle toplanan çocuklar belki de bu geleneğin en güzel tarafını oluşturuyor" dedi.

Aşurenin yapımından sonra topluca yenildiğini ve köye gelen misafirlere ikram edildiğini anlatan Sert, şöyle devam etti:

"Köyümüzdeki imece usulü yardımlaşma bizim dayanışmamızı daha da güçlendiriyor. Aşure de kış hazırlıkları gibi yapılan imece usulü dayanışma içerisinde hazırlanıyor. Aşurenin içine konulacak malzemeler hep birlikte alınıyor. Bu anlamda da gücü yeten de yetmeyen de aşurenin yapımına katkı sağlıyor. Dayanışmanın en güzel örneklerinden bir tanesini sergilemiş oluyoruz."

-Aşure yapımının püf noktası

Aşurenin yapımında görev alan Fatma Sert ise aşurenin nasıl yapıldığını anlattı.

Fatma Sert, şunları kaydetti.

"Aşureye katılacak buğday, nohut ve fasulyeyi akşamdan ıslatırız. Sabaha kadar yumuşayan bu malzemeleri ayrı ayrı pişiririz ve aşureye katmak için hazırlarız. Daha sonra bu malzemeleri sırayla kaynar kazana atarız. Ama buğdayı akşamdan mutlaka ıslatmamız ve yumuşatmamız gerekir. Aşurenin güzel olmasındaki püf nokta orada (buğdayın ıslatılması). Aşurenin içine katılan malzemeler 14 çeşide kadar çıkıyor. Bu çeşit yörelere göre farklılık gösteriyor."

Fatma Sert, aşureden bir gün önce de geleneksel olarak oruç tuttuklarını ifade etti.

Develi köyünde kazanda yapılan aşure başta çocuklar olmak üzere kadınlar tarafından ilgi ile izlendi. Aşurenin yapıldığı sırada Kuran'ı Kerim okundu ve dualar edildi.

Aşure yapımı tamamlandıktan sonra kadınlara ve erkeklere sıcak bir şekilde ikram edildi ve aşureler yendikten sonra da duası yapılarak, etkinlik sona erdi.

- TEKİRDAĞ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Trakya'da 'Aşure' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement