Tümsiad Trabzon Şube Başkanı Atmaca'dan Hayvancılık Genel Müdürü Kayhan'a Ziyaret - Son Dakika
Yerel

Tümsiad Trabzon Şube Başkanı Atmaca'dan Hayvancılık Genel Müdürü Kayhan'a Ziyaret

Tümsiad Trabzon Şube Başkanı Atmaca\'dan Hayvancılık Genel Müdürü Kayhan\'a Ziyaret

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ı ziyaret ederek Trabzon’da hayvancılık sektörü ile ilgili sorunları dile getirdi.

07.09.2016 09:45

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan'ı ziyaret ederek Trabzon'da hayvancılık sektörü ile ilgili sorunları dile getirdi.

Atmaca, ziyarette Trabzon tereyağını gündeme getirerek "Trabzon tereyağı ülkemizin bölgesel çok önemli bir markasıdır. Bu markayı korumamız için bölgemizde hayvancılığın özellikle aile işletmeciliğinin geliştirilmesi gerekir. Trabzon tereyağı üretimi için jersey ırkı ineklerin bölgemizde yaygınlaştırılmalı ve yüksek verimli hale getirilmelidir. Bölgemizin arazi yapısından dolayı büyük çiftliklerin açılması yüksek maliyetler getirmektedir. Yatırımcılara arazi desteği sağlanması durumunda orta dereceli işletmelerin artması sağlanabilir. Aile işletmelerinin de artırılmasıyla bölgede süt üretimin yeterli hale getirecektir. Bunun için yurt dışı ithalat dahil her alternatif değerlendirilmeli. Hayvancılığın artmasıyla bölgemizde yaşayan dar gelirli aileler ekonomik girdi sağlaması sağlanacaktır. Bunun yanında da tereyağı markamız korunup geliştirilmesine yardımcı olacaktır" dedi.

Bölgede hayvancılık yapan işletmelerin kaba yem ihtiyacını genellikle Bayburt ve Erzurum bölgesinden temin ettiğini kaydeden Atmaca "Ancak bu bölgede yem kalitesi düşük olması hayvancılıkta verimi düşürmektedir. Bakanlık bu bölgelerde yem üretimi bölgelere göre planlanması gerekir. Hangi yemin hangi bölgede verimli yetiştirilebileceği araştırılıp desteği o bölgede yetiştirilen ürüne verilmelidir. Bu yolla yüksek kaliteli yem üretilip yem girdi maliyeti düşürülerek üreticilerin karlılığına yardımcı olunmalıdır" diye konuştu.

Hayvancılıkta damızlık süt ineği projesi

Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Hayvancılık Türkiye de çok yol aldı. Artık uzun zamandan beri devlet eliyle değil girişimciler üzerinden hayvancılık faaliyetleri desteklenerek çeşitlendirilmektedir. Biz bakanlık olarak bunun önünü açtık. Yeni hazırladığımız bir hayvancılık projesi daha hayata geçiyor. Türkiye de 25 ilde faaliyete geçecek bu proje illerinden biri de Trabzon olacak. Bu proje kapsamında damızlık süt ineği yetiştiriciliğinde 4-7 ay arasında damızlık niteliği taşıyacak buzağıların işletmeye alınıp gebe kalmasıyla satılarak bölgeye damızlık temini sağlanacak. Bu proje kapsamında 500 başlık bir çiftliğin kurulum maliyeti ve ilk alınacak 500 baş buzağı alımı dahil toplamda 3 milyon TL ye kadar yüzde 50 devlet desteği vereceğiz. Bu verecek olduğumuz yüzde 50 destek geri dönüşümsüz hibe olacaktır. 2. yıldan itibaren işletmeci kendi buzağısını ya yetiştirecek yada alıp büyütüp satabilecek. Bu işi yaparken damızlık birlikleriyle hareket edilme şartı getirdik. Koyduğumuz bir başka kriter ise bu işe girecek girişimcinin bu işi 5 yıl yapma mecburiyeti olacak. Bu yolla Türkiye'de hem kaliteli damızlık yetiştireceğiz hem de dışa bağımlılığı azaltacağız" ifadelerini kullandı. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tümsiad Trabzon Şube Başkanı Atmaca'dan Hayvancılık Genel Müdürü Kayhan'a Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement