Dünyada en nadir bulunan kemirgenlerden olan "Yer yediuyuru" için koruma eylem planı hazırlandı.
Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Beytullah Özkan, Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir coğrafyada yer aldığını belirtti.
Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi bulunan, hassas türlerden olan "Yer yediuyuru" hakkında çalışmalar yaptıklarını ifade eden Özkan, koruma altında olan kemirici türün dünyada sadece 24 kaydının bulunduğunu vurguladı.
Bitki, meyve, tohum ve böcek lavralarıyla beslenen türün, tarım açısından da çok faydalı olduğunu anlatan Özkan, "Tıknaz vücutludur, üst taraf kırçıllı grimsi, alt tarafları ise kirli beyaz veya kurşuni rektedir. Kulakları küçük ve yuvarlaktır. Diğer farelerden farklı olarak süt dişleri vardır. Baykuşlar, gelincikler, sansarlar, yaban kedileri ve yılanlar türün başlıca düşmanlarıdır" dedi.
Özkan, yapılan son araştırmalara göre dünyada sadece Trakya, Edirne ve çevre illerdeki birkaç küçük alanda yaşamlarını sürdüren tür için hazırlanan koruma eylem planının uzun süre devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Edirne Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ahmet Kara ise dünyada en nadir kemirgenlerden olan "Yer yediuyuru"nun son yapılan araştırmalara göre sadece Trakya ve çevresinde yaşamlarını sürdürdüklerini belirtti.
Türün yoğun tarım ve ormancılık faaliyetleri sonucu doğal yaşam alanlarının neredeyse tamamını kaybettiğini anlayan Kara, "Günümüzde son bireyleri tarla aralarında kalmış yaşlı meşe, ahlat, ceviz, badem ağaçları ile çalılıklarda yaşayan "Yer yediuyuru" acil önlemler alınmazsa dünya üzerinden yok olacaktır" dedi.
Son Dakika › Yerel › 'Tür Koruma Eylem Planı Projesi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?