Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi" - Son Dakika
Yerel

Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi"

Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi"

Milli Eğitim Bakanı Avcı: "Bu buluşmadan inşallah çocuklarımız, gençlerimiz için çok güzel neticeler istihsal edilecek.

26.05.2014 15:18

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi'ne ilişkin, "Bu buluşmadan inşallah çocuklarımız, gençlerimiz için çok güzel neticeler istihsal edilecek. Bizde elimizden geldiği kadar onları değerlendireceğiz" dedi.

Bakan Avcı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi"nin açılışında yaptığı konuşmada, bu programın şölene dönüştüğünü belirterek, "Bu buluşmadan inşallah çocuklarımız, gençlerimiz için çok güzel neticeler istihsal edilecek. Bizde elimizden geldiği kadar onları değerlendireceğiz" diye konuştu.

Sunucu Serdar Tuncer'in programda konukları takdim ederken, şiirler okuduğunu anımsatan Avcı, şöyle konuştu:

"Serdar beyin ustalığı ile alttan alta bir atışmadır gidiyor. Serdar Bey herkese bir şiirle gerekeni söylüyor. Bende oturduğum yerden 'bir yandan nasıl bir şiirle bitireyim ki Serdar bey kontrpiyede kalsın' diye düşünüyorum ama maşallah bu şansımız çok yüksek değil. Kendi adıma 'akıllı pehlivan ayakta pes eder' diyerek hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz."

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de zirveyi düzenleyen başta Bakan Avcı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

"Toplantımızın bilgesiz kalan dünyamızda, bilgece bir aşıya dönüşmesini yüce Rabbimden niyaz ediyorum" diyen Görmez, bilginin önemini anlattı.

Medeniyetin en büyük temelinin bilgi olduğuna dikkati çeken Görmez, "Bizim medeniyetimiz bir bilgi medeniyetidir. İslam medeniyetinde bilgi varlığa tekabül eder. Önce bilgi sonra Allah'a iman hatta bilgi imana tekabül eder. Bizim medeniyetimizde bilgi kavramını birbirinden çok önemli üç kavram ifade eder. İlim, hikmet ve marifet" ifadelerini kullandı.

Bilge kavramının sadece bilgi sahibine denmediğini dile getiren Görmez, şöyle konuştu:

"Bilge, hem alim hem hakim hem arif olanlara denir. Bilge, ilmi hikmetten ayırmayan, hikmeti de marifetten ayırmayan kimsedir aynı zamanda. Biz bilge derken üçünü birlikte yaşamış örnek bir hayata dönüştürene diyoruz. Bilgelik tarihinde en önemli kavram maveradır. Zira varlığın maverasını okuyamayan bilge olamaz. Bilginin maverasındaki hikmeti, hikmetin maverasındaki marifeti hakkıyla bilmeyen bilge olamaz."

"İlmimiz çoğaldı, alimlerimiz azaldı"

Görmez, Zeki Velidi Togan'ın bir anısını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu yüzyılın başında dahi bu büyük coğrafyada, ne büyük bir iman medeniyetinin, ilim hikmet ve marifetin nasıl birleştiğini görmek mümkündür. Bugün de inşallah onların torunları, o ilim medeniyetini inşa edeceklerdir, diye ümit ediyorum. İlmimiz çoğaldı, alimlerimiz azaldı. Bilgimiz çoğaldı ama bilgelerimiz azaldı. Bu toplantının bilgece bir söz, bilgece bir duruş bilgece bir davranışa vesile olmasını, bilgeleri azalan dünyaya bilgece bir aşkı gerçekleştirmesini Yüce Mevla'dan niyaz ediyorum."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen, İslam Birliği Teşkilatına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri Mahmut Erol Kılıç, Harakani Başkanı Yavuz Uygur, Bilgeler Zirvesi Koordinatörü İbrahim Akgün'ün de birer konuşma yaptığı zirve, açılış oturumuyla devam etti. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement