Türk Ocaklarında Ekonomi Konuşuldu - Son Dakika
Yerel

Türk Ocaklarında Ekonomi Konuşuldu

Türk Ocaklarında Ekonomi Konuşuldu

Kahramanmaraşlı başarılı işadamları Hanefi Öksüz ve Abdülkadir Kurtul, Türk Ocağı üyelerine ekonominin dününü ve yarınını anlattılar.

08.01.2013 14:08  Güncelleme: 14:19

Kahramanmaraşlı başarılı işadamları Hanefi Öksüz ve Abdülkadir Kurtul, Türk Ocağı üyelerine ekonominin dününü, bugününü ve yarınını anlattılar.

Türk Ocağı'nın geleneksel toplantılarının bu haftaki konukları yaptıkları yatırımlarla binlerce insana istihdam sağlayan Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz ile İskur Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Kurtul oldu. Küresel ekonomik krizin etkilerini ve 2013'te Türkiye'yi nelerin beklediği hakkında bilgiler veren Öksüz ve Kurtul, gelecekten beklentilerinin olumlu yönde olduğunu belirttiler.

2007 yılında başlayan küresel ekonomik krizin nedenlerini anımsatan Kurtul, üretim ve tüketim dengesinin bozulmasıyla krizin başladığını söyledi. İnsanların ürettiklerinden çok tüketmeye başladığından itibaren krizin patlak verdiğini işaret eden Kurtul, şöyle konuştu:

"Amerika ve Avrupa'da yatırım bankaları gelirlerini artırmak için riskli finansal enstrümanlara yöneldi. Bunların sonucu olarak da Amerika Merkez Bankası faizleri kademeli olarak artırdı. Bütün dünyada bundan etkilendi ve 1929 buhranından sonraki en büyük kriz başladı. Bu kriz tüm reel ekonomiyi derinden vurdu."

Krizin ABD ve Avrupa'ya göre Türkiye'yi daha az etkilediğini kaydeden Kurtul, "Bunun sebebi Türkiye'nin dünya ekonomisine daha az entegre olması. Ama yine de etkilendik çünkü kriz öncesi yüzde 10 olan işsizlik yüzde 13'e yükseldi. 132 milyar dolar olan ihracat 102 milyar dolara geriledi. Krizi atlatıyoruz ama 2013'e ilişkin hala soru işaretleri var. Çünkü ihracatımızın büyük bölümünü yaptığımız Avrupa'nın düzelmesi lazım. Aksi takdirde 2013 durgun geçebilir. Yine de umutluyuz" diye konuştu.

Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz'de iş yaşamı boyunca büyük krizler gördüğünü söyledi. Türkiye'nin bu krizleri üretim ve tüketim dengesizliği sonucunda yaşadığını anımsatan Kurtul, şunları kaydetti:

"Ancak 2000'li yıllarla birlikte Türk Lirası değerini muhafaza etmeyi başardı. Güzel gelişmeler yaşandı. Ekonomide bir kural vardır, eğer kazancın fazla masrafın azsa ekonomin iyiye gider. Yani tükettiğinden çok üretirsen kazanırsın. Dolayısıyla ülkemizde de bu hesap aynı şekilde yapılmalı. Çok daha ilerisi görülerek adımlar atılmalı."

Türkiye ekonomisinin artık yere daha sağlam bastığını vurgulayan Öksüz, "Belki dış borcumuz yüksek görünebilir ama bunun yüzde 90'ı özel sektörün. Ülkede çok büyük özelleştirmeler yapıldı ve borçlar azaltıldı. Dolayısıyla Türkiye'nin artık ani finans krizlerine yakalanması çok zor. İşler iyiye gidiyor. Bizlerde bu ortamda daha çok çalışıp, daha çok üreteceğiz ve aynı zamanda tasarruflu olmayı da bileceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Öksüz ve Kurtul daha sonra Türk Ocağı Şube Başkanı Dr. Abdullah Tekinşen ve katılımcıların konuya ilişkin yönelttiği soruları cevaplandırdılar. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türk Ocaklarında Ekonomi Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement