Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Vedat Ahsen Coşar, hukuk uyuşmazlıklarının "arabuluculuk" yoluyla çözümünü öngören düzenlemenin yasalaşmasıyla ilgili olarak, "Mahkemenin yükünü hafifleteceği için faydası olacaktır" dedi.
Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin düzenlediği "Hukuk sistemi ve hukuk eğitimi" konulu panelde konuşan Coşar, hakimliğe giden yolun mutlaka avukatlıktan geçmesi gerektiğini savundu. Masanın her iki tarafını da gören hakimin daha adaletli karar verebileceğini ifade eden Coşar, Türkiye'de bu konuda radikal bir değişikliğe ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
İngiltere'de belli bir süre avukatlık yapan kişilerin hakim olabildiğini belirten Coşar, "Hakimlik mesleği empati gerektiriyor. Masanın her iki tarafını yaşayan daha iyi empati yapar. Hakimler göreve başlamadan önce avukatlık yaparlarsa bence hakimliğin gereğini daha iyi yerine getirirler" dedi.
Hukuk uyuşmazlıklarını "arabuluculuk" yoluyla çözümünü öngören düzenlemenin yasalaşmasına dikkati çeken Coşar, şöyle konuştu:
"Tasarının TBMM'de yasalaştığı dönemde bazı kesimler bunun avukatlık mesleğine zarar vereceği yönünde eleştiride bulundu. Arabuluculuk sistemi uygulandığı ülkelerde başarılı sonuçlar verdi, avukatlık mesleğine zarar vermedi. Türkiye Barolar Birliği olarak bu konudaki düzenlemeye karşı tavır almadık. Bazı konularda çekincelerimiz vardı. Bu konuda uyarılarda bulunduk. Kanun ve yönetmelikler savunduğumuz çerçevede çıktı. Arabuluculuk sisteminin hukuk sistemine zarar vereceğini düşünmüyorum. Mahkemelerin yükünü hafifleteceği için faydası olacaktır."
TBB Başkan Yardımcısı Talay Şenol ise hakimliğe başlamadan önce avukatlık yapma zorunluluğunun getirilmesi gerektiğini savunarak, "Mutfağı iyi bilen kişi yemeği de iyi yapar. Avukatlık bu işin mutfağı. Mutfakta yetişenler hakim olmalı" dedi.
Muhabir: Ali Rıza Karasu/ Ramazan Ercan
Yayıncı: Şükran Yücel - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?