Türkiye'de Gençlerin Kitaba İlgisi Artıyor - Son Dakika
Yerel

Türkiye'de Gençlerin Kitaba İlgisi Artıyor

Ömer Sarı - Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, Türkiye'de 7-14 yaş kuşağının ciddi şekilde kitap okuduğunu belirterek, gelecekte daha fazla okuyan bir Türkiye'nin ortaya çıkacağını söyledi.

10.01.2012 11:40

Ömer Sarı - Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, Türkiye'de 7-14 yaş kuşağının ciddi şekilde kitap okuduğunu belirterek, gelecekte daha fazla okuyan bir Türkiye'nin ortaya çıkacağını söyledi.

Zeynioğlu, "Çukurova 5. Kitap Fuarı" için geldiği Adana'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Türkiye'nin Okuma Kültürü Haritası', kitap fuarlarındaki ziyaretçi grafiği ve kendi yaptıkları araştırmaya göre, 7-14 yaş aralığının Türkiye'de en çok okuyan kesim olduğunu kaydetti.

Kitapçılarda, fuarlarda, her zaman bu kitlenin göze çarptığını ve bu yaş kesiminin kitapla iç içe yaşadığını vurgulayan Zeynioğlu, "Dünyada genellikle yaşlı kesimler okuyor. Bizde genç ve aktif bir okuyucu kitlesi var. Bu kitle gelecekte daha yetişkin kitaplar okuyacak" dedi.

7-14 yaş aralığındaki okuyuculara yönelik hazırlanan kitaplarda da ciddi şekilde artış gözlemlendiğini vurgulayan Zeynioğlu, "Bu aktif okuyucu kitlesi yayın evlerini de harekete geçirdi. Bu gençlerin yetişmesiyle okuyan, araştıran, analiz eden, düşünen bir Türkiye ortaya çıkacak" diye konuştu.

Özellikle okullarda öğretmenlerin teşviki, ailelerin de kitaba olan ilgisiyle bu yaş grubunun kitapla bütünleşmesinin herkesi mutlu ettiğini vurgulayan Zeynioğlu, okuyan bu nesilin daha güzel eserlerin ortaya çıkmasını da sağlayacağını vurguladı.

-Güncel tartışmalar yeni kitapları ortaya çıkarıyor-

Kamuoyunda tartışılan konuların yeni kitapları ortaya çıkardığını dile getiren Zeynioğlu, Ergenekon Davası, Dersim olayları ve Cumhuriyet tarihinde yaşanan bazı olayların basında yer almasının ve tartışılmasının ardından gündemi takip eden okuyucuların söz konusu olayların tarihsel detaylarını merak ederek farklı kaynaklardan yararlanmak istediğini vurguladı.

Zeynioğlu, gazete, dergi ve televizyon haberlerinin uyandırdığı merak duygusuyla vatandaşın kitapçılara yöneldiğini ve satışları artırdığını aktardı.

Yayınevlerinin de söz konusu güncel olaylarla ilgili çok sayıda kitap çıkardığına dikkati çeken Zeynioğlu, "Güncel konular her zaman okunuyor. Ergenokon davası gibi konulardaki kitaplara ilgi var. Cumhuriyet tarihi, Dersim olayları, Sarıkamış harekatı gibi yakın tarihle ilgili eserler ciddi rağbet görüyor. Vatandaşlarımız gazetelerde okudukları olayların derinliğini merak ettiklerinde, kitapçılardan bu eserleri alıp okuyor" diye konuştu.

Bir kaç günde, kopyala-yapıştır yöntemiyle çıkarılan derleme eserlere de değinen Zeynioğlu, "Kopyalanıp yapıştırılan ya da derlenen kitaplar da muhakkak önemli. Bu eserler okuyucunun olayları derli toplu olarak görmesini sağlıyor. Birçok konuda ve alanda yazılmış çok ciddi kitaplar var. Okur dikkatli davranıp iyi seçim yaparak bunlar arasından kaliteli olanlarına ulaşabilir" dedi.

Türkiye'de edebiyata olan ilginin her geçen gün arttığını vurgulayan Zeynioğlu, 2010 yılında 570 farklı roman piyasaya çıkarken, 2011'de 700 farklı romanın okuyucuyla buluştuğunu kaydetti.

Zeynioğlu, özellikle eserleri 100 binin üzerinde satan Ayşe Kulin, Elif Şafak ve İskender Pala gibi yazarların eserlerinin yoğun ilgi gördüğünü kaydetti.

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye'de Gençlerin Kitaba İlgisi Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement