Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "850 milyon insan açlıktan kıvranırken, gıdanın bulunduğu yerlere gidişte telef olurken, yılda değeri 1 trilyon dolar civarında olan 1 milyar 300 milyon ton gıda da israf ediliyor" dedi.
Bakan Eker, Sapanca'da bir otelde düzenlenen "Türkiye Doğal Beslenme ve Yaşam Boyu Sağlık Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, zirvenin zamanlaması itibariyle çok değerli olduğunu söyledi.
Bir yandan 7 milyar insanın ihtiyacının giderilmesi için gıda üretilirken, 850 milyon insanın yatağa aç girdiğine dikkati çeken Eker, "Öte yandan 500 milyonu obez olmak üzere 1 milyar 400 milyon insan da aşırı kilodan, fazla ve yanlış beslenmekten ötürü sorun yaşıyor. 850 milyon insan açlıktan kıvranırken, gıdanın bulunduğu yerlere gidişte telef olurken, yılda değeri 1 trilyon dolar civarında olan 1 milyar 300 milyon ton gıda da israf ediliyor" diye konuştu.
Eker, bu durumun ancak zulüm ve cehaletin bir araya gelmesiyle oluştuğunu dile getirerek şöyle devam etti:
"Sadece rekabetten, fiyattan, kardan, tahakkümden, kıvrak zekadan, güçten, daha çok para kazanma arzusundan ibaret değerlerle hayatımızı örersek o zaman bu sorunlar bizim karşımıza çıkar, nitekim çıkıyor. Halbuki bizim tasavvurumuzda eşya varlık bizim dışımızdaki bütün varidat aslında nimettir ve bu nimet bize emanettir. Bundan gerektiği gibi istifade etmek, bunu gerektiği gibi kullanmak ve değerlendirmek hem kendi hayatımızın sağlıklı şekilde sürdürülmesi için önemli, hem de hayatı daha anlamlı kılar."
" İsraf olmazsa ürettiklerimiz bütün insanlığa yeter"
Yeryüzünde tarıma kaynaklık eden bütün doğal kaynakların aşırı baskı altında olduğuna işaret eden Bakan Eker, dünyaya yetecek kadar tarımsal üretiminin yapılması ve bunun ihtiyaç kadar alınmasının önemine değindi.
Eker, israf, gıda kayıp ve kaçaklarına mani olunması gerektiğini dile getirerek "Kayıp, kaçak ve israf olmazsa, ürettiklerimiz yeryüzünde bütün insanlığa yeter. Bunu yapmadığımız için bize yetmiyor. Bunu para kazanmanın ve daha fazla kar etmenin bir aracı haline getirirsek o zaman karşımıza sorunlar çıkıyor" ifadesini kullandı.
- "Stres gibi faktörler insan sağlığını olumsuz etkiliyor"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da tıp biliminin, teknolojinin hızlı gelişmesi, dünyanın belli bölgelerinde refahın çok yükselmesi sayesinde insan ömrünün uzadığını anlattı.
Yoğun tempolu çalışma hayatı, dengesiz, sağlıksız ve hızlı beslenme, stres gibi faktörlerin insan sağlığının son derece olumsuz etkilendiğini aktaran Bakan İslam, şunları kaydetti:
"Sağlıklı ve uzun yaşamanın sırrının dengeli ve doğal beslenmekten, zararlı alışkanlıklardan vazgeçmekten, düzenli uykudan, spor yapmaktan geçtiği teorik olarak biliniyor. Ancak bunları hayata geçirirken aceleci ya da istekli davranılmıyor. Organik üretim, doğal gıdalar, ilaçlar, bitkisel tedavi yöntemleri, tamamlayıcı tıp teknikleri, ekolojik hayat gibi birçok yardımcı unsur var ama bu konularda da zihnimiz biraz karışık. İşte tüm bu problem alanlarını birlikte ele alacak, insanlığımızı, geçmişimizi, geleceğimizi, hikmeti ve bilgiyi de disiplinlerarası şekilde tartışacak olan bu önemli zirvenin çok hayırlı sonuçlar doğuracağını düşünüyorum."
Son Dakika › Yerel › Türkiye Doğal Beslenme ve Yaşam Boyu Sağlık Zirvesi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?