Van merkez Tuşba Belediyesi, belediye sınırları içerisinde sivrisineklere ve karasineklere karşı biyolojik mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Tuşba Belediyesi, sıcakların gelmesiyle birlikte sivrisinekler ve karasineklerle mücadelede son derece önemli olan göletler ve su birikintilerinde larvasit çalışmalarını başlattı. Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, larvalara karşı hem etkin bir yöntem olan hem de doğayla uyumlu biyolojik larvasit uygulaması ile sivrisineklerin üremesini önlüyor. Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü 2014 ve 2015 yıllarında yürüttüğü biyolojik çalışmalar kapsamında larvasit çalışmasında üstün bir başarı elde etmişti. Bu çalışmalarına 2016 yılı içinde hedeflerini büyüterek devam eden ekipler, özellikle Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala biyolojik mücadelenin yerinde ve zamanında yapılmasına çok önem gösteriliyor. İnsanların hem rahat hem de sağlıklı bir ortamda Ramazan ayını geçirmelerini sağlamak amacı ile çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Türkiye'de sayılı belediyenin yapabildiği bir yöntemle yapılan çalışma insanlara ve ekolojik döngüde hedeflenen familyanın dışında hiçbir canlıya zarar vermeyen biyolojik mücadele çalışması, işin ehli olan uzmanlarımız aynı zamanda üniversitede işin ehli olan kişilerle yürütülüyor. Belediyemiz çevrenin biyolojik dengesinin bozulmasına neden olan kimyasal ilaçlar olan dumanlar gibi zehirli ilaçlamanın yapılmaması için gayret sarf etmektedir.
İlçe sınırları dahilinde kent zararlıları olarak tanımlanan, insanlara rahatsızlık veren ve bazı hastalıkların taşıyıcısı olan sinek, sivrisinek, karasinek larvalara karşı biyolojik mücadeleyi başlattı. Bu zararlıların popülasyonlarını kontrol altında tutmak, bu gibi haşerelerden bulaşabilecek hastalıkların yayılmasının önlenmesi ve verdikleri fiziksel rahatsızlıkların önüne geçilmesi için bilinçli ve bilimsel mücadele yöntemleriyle çevre ve toplum sağlığının korunması amaçlanmaktadır.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe; "Tuşba'da sivrisineklere, kara sineklere karşı biyolojik mücadele gerçekleştiriyoruz. Kesinlikle çevreyi kirletmeden, kesinlikle kimyasal madde kullanılmadan tamamen biyolojik olarak larvasit uygulaması gerçekleştiriyoruz. Tuşba'da daha önce Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüzün alanları tespit edildikten sonra üniversite ile ortaklaşa çalışma yapmaktayız. Konunun uzmanı olan yüklenici firma ile birlikte alanlarda su numuneleri alınıyor, sonra biyolojik mücadele yapılıyor. Periyodik olarak yapılan bu çalışmalarla sivrisinekler daha larva halinde iken daha uçma evresine gelmeden gereken müdahale yapılıyor. Özelikle önemli ekolojik ortamları, gen havuzları olan bu sulak alanlarında yapılan çalışmayla hem canlıları korumak hem çevreyi korumak hem de insan sağlığını korumak için Tuşba Belediyesi bu uygulamayı gerçekleştiriyor. Tüm belediyelere örnek olması adına biyolojik mücadelenin başta Doğu Anadolu'da ve tüm Türkiye'de kimyasal mücadeleden vazgeçilmesi gerekir" dedi.
Afrika ve 3. dünya ülkelerinde uygulanan uygulamaların kesinlikle buralarda uygulanmaması gerektiğine inandıklarını ifade eden Başkan Özgökçe, " Çünkü sineklerin, sivrisineklerin ve karasineklerin uçma evrelerde yapılmış olan mücadelede yapılan tüm masrafların boşa gittiği gibi çevreye çok büyük zarar vermektedir. Çünkü verdiğiniz kimyasal alanlarda; fita ve zoo plan ktonlara balığa, kurbağaya, kuşa, sürüngenlere ve o tip canlılara geçmesi neticesinde çevre dengesi bozuluyor. Burada insan sağlığı ve çevre sağlığı çok önemlidir. Bizlerde Tuşba Belediyesi olarak hem çevre sağlığı hem insan sağlığı diyoruz. ve en önemlisi de biyolojik çeşitliliğin devamı adına bu biyolojik mücadeleyi gerçekleştiriyoruz. Biyolojik mücadelede kullanılan larvasitler sadece hedef canlıyı baz alarak onlara karşı bir mücadele gerçekleştiriyoruz. Yapılan bu çalışmalarında kesinlikle diğer biyolojik çeşitliliğe zarar vermediği ve bu konuda diğer kimyasal maddelere göre çevreyi en çok koruyan bir yöntem olduğunu tüm bilimsel veriler ortaya koymaktadır. Bizlerde Tuşba Belediyesi olarak ileride vatandaşlarımızın sivrisinekten rahatsız olmamaları için şimdiden çalışmalarımızı başlatıyoruz ve larva döneminde olan bu alanlarla ilgili çalışmalarda dönem sonuna kadar devam edecek. Bu çalışmalar sonucunda inşallah daha güvenli ve daha temiz bir çevreye hep birlikte sahip olacağız" şeklinde konuştu.
Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Vehbi Akyürek ise, "Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü olarak 2015 yılında olduğu gibi 2016 yılında da 1 Nisan -30 Eylül tarihleri arasında 6 ay süre ile larva mücadelesi, 1 Haziran-30 Eylül tarihinden itaberen de ULV (soğuk Sisleme)' ye başladık. ULV de kullandığımız ilaçlar yine tamamen biyolojik olup toplu yaşam alanlarında Narinciye aromalı ilaç kullanarak insanlarımızın rahatsız olmamasını amaçladık. Yine 1 nisandan itibaren bütün mahallelerimizde bulunan çöp konteynırlarını ve hayvan gübrelik alanlarını her ay rutin olarak dezenfekte ediyoruz. Yapılan bu ilaçlamanın çevreye zarar vermeden uygun ortam ve koşullarla yapmaktayız. Van'da biyolojik mücadeleyi ilk uygulayan belediye Tuşba Belediyesidir. 2015 yılına göre ihtiyaca bianen araç ve personel sayısını da artırdık. Bu konuda çalışan personellerimiz şöyle; 1 biyolog, 1 teknik ve 12 personel ve 4 araçla çalışmaları yürütüyoruz. İnşallah başarılı olmayı ümit ediyoruz, daha sağlıklı bir çevre için tüm çalışmalarımız devam ediyor ve edecektir"dedi. - VAN
Son Dakika › Yerel › Tuşba Belediyesi'nden Sivrisineklerle Biyolojik Mücadele - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?