Uşak Bu Kış Son Yılların En Fazla Yağışını Aldı - Son Dakika
Yerel

Uşak Bu Kış Son Yılların En Fazla Yağışını Aldı

Uşak Bu Kış Son Yılların En Fazla Yağışını Aldı

Uşak'ta son 15 gün içerisinde etkili olan yoğun kar yağışı göletler ve barajlardaki su seviyeleri yükseldi.

25.01.2012 16:16

Uşak'ta son 15 gün içerisinde etkili olan yoğun kar yağışı göletler ve barajlardaki su seviyeleri yükseldi. Meteoroloji, Ocak ayında metrekareye 200 kilogram yağış düştüğünü bildirerek son yıllardaki en fazla yağışın bu kış olduğunu açıkladı.

Ülke genelinde son 15 gündür etkili olan kar yağışı Uşak'ta da etkisini gösterdi. Son 10 yılın en fazla kar yağışını bu kış alan Uşak'ta, günlük hayat geçtiğimiz günlerdeki kar yağışları nedeniyle olumsuz etkilendi.

Meteoroloji yetkilileri kar yağışının yarından itibaren yeniden etkili olacağını bildirerek özellikle araç kullanan vatandaşları buzlanma tehlikesine karşı uyardı. Yarın ve Cuma günü hava sıcaklıklarının 5 ile 0 derece arasında değişeceğini de bildiren Meteoroloji Ocak ayında metrekareye 200 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.

SON YILLARIN EN FAZLA KAR YAĞIŞI

2009 yılının Ocak ayında metrekareye 156, 2010 yılının Ocak ayında 71, 2011 yılının Ocak ayında 109, 2012 yılının Ocak ayında ise metrekareye 200 kilogram yağış düştüğünü bildiren meteoroloji yetkilileri, "Uşak son yılların en fazla kar yağışını bu kış aldı. 2009 yılında kent merkezindeki kar kalınlığı en yüksek 7 santimetreye ulaşırken, 2010 yılında kar kalınlığı 9, 2011 yılında 8 santimetreye ulaşmıştı.

2012 yılının Ocak ayında ise kent merkezindeki kar kalınlığı 35 santimetreye ulaştı. Yine Uşak'ta 2009 yılında ortalama metrekareye 566 kilogram, 2010 yılında 566 kilogram, 2011 yılının ilk 10 ayında ise metrekareye 486 kilogram yağış düştü. 2009 yılının ocak ayında metrekareye 156 kilogram, 2010 yılının Ocak ayında metrekareye 71 kilogram 2011 yılının Ocak ayında 109 kilogram yağış düştü. 2012 yılının Ocak ayında ise metrekareye 200 kilogram yağış düştü. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde oluşacak yağışlarla birlikte bu rakam daha da artacak. Rakamlardan da anlaşılacağı gibi Uşak son yılların en yağışlı kışını geçiriyor" dedi.

BARAJLARDAKİ SU SEVİYELERİ YÜKSELDİ

Bu arada son 15 günde etkili olan yağışlar ildeki barajlar ile göletlerdeki su seviyelerini yükseltti.

Türkiye Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği Başkanı İsmail Atalay, son yağışların göletlerdeki balık stoklarını da olumlu etkileyeceğini belirterek, "Son günlerde oluşan kar yağışı çiftçinin yanı sıra bizlerin de yüzünü güldürdü. Kar suları göletlerdeki suların oksijen miktarını arttıracağı için balık stokları bu durumda olumlu yönde etkilenecek. Bizim tespitlerimize göre bu yağışlar baraj ve göletlerimizdeki su seviyesini yaklaşık yüzde 20 arttırdı. Yaz aylarındaki su kullanımı nedeniyle bir çok gölette su seviyeleri azalmıştı. Uşak il genelinde 30 sulama göleti yaklaşık 50 hayvan sulama göleti ve bir baraj var. Tamamında su seviyeleri yükseldi. Yağışların devam etmesini temenni ediyoruz" dedi.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Arslan ise kar yağışlarının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü bildirerek şunları söyledi; "Kar yağışları yaz aylarındaki olası kuraklığın önüne geçecek. Yağan kar toprağa ekilen tohumlar için örtü vazifesi göreceği için don olaylarının önüne geçecek. Ayrıca hayvan hastalıklarında şap mikrobunun yayılmasını da engelleyecek. Bütün bu olumlu gelişmeler 2012 yılında çiftçinin daha fazla gelir elde etmesini sağlayacaktır. Bu nedenle Ocak ayında oluşan yağışlar çiftçimizin yüzünü güldürdü. Tarım sektörü için Ekim -Mayıs dönemindeki yağışlar çok önemlidir. Çünkü tarım sezonu Ekim ayında başlayıp Mayıs ayında sona erer. Bu dönemde yağan yağışlar tarım için yılın diğer dönemlerinde yağan yağışlardan daha çok faydalıdır. Geçtiğimiz kasın ayında hemen hemen hiç yağış olmamıştı. Bu durum çiftçilerimizi endişelendirdi. Ocak ayından itibaren oluşan yağışlar Kasım ayındaki kuraklık tehlikesini telafi etti. Ayrıca bu ay etkili olan yoğun kar yağışları toprak için çok faydalı. Çünkü kar suyu adeta damlama sulama sistemi gibidir. Kar suyu yavaş yavaş toprağın her zerreciğine işler. Yağışların Mayıs ayına kadar aralıklarla devam etmesini temenni ediyoruz. Bu temennimiz gerçekleşirse çiftçi daha fazla ürün elde edecek" dedi. - UŞAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uşak Bu Kış Son Yılların En Fazla Yağışını Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement