Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi işbirliğiyle Vakıf haftası nedeniyle düzenlenen 'Vakıf Şehir Gaziantep' fotoğraf yarışmasında dereceye girenler ödüllerini aldı.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü Binasında düzenlenen ödül töreninde Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan, Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, tarafından dereceye girenlere ödülleri verildi.
Tarihi eserlerin gelecek nesillere ulaşması için ellerinden gelen çalışmaları yaptıklarını belirten Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, "Konu şehircilik olunca kurumlar ile birlikte haftamızı hazırladık. Vakıf eserleri şehirlerde bir yaşam alanıdır. Baktığınız zaman bir sokağa bir alana güzellik verir ve bunu en yenisi 300,400 yıllık eserler halen dimdik ayakta bekliyor. Maalesef değişik zamanlarda özellikle özelikle 60 yıllarında belediyelerin çarpık yapılaşmaya müsaade etmelerinden dolayı bu eserlerimiz büyük zarar görmüşler. Gerek görsel, gerek fiziki olarak. Birde tarihi eserler restorasyon, özellik isteyen bir iş bazı kişi ve kurumlar restorasyon yapıyor. Faydadan ziyade zarar veriyor. Buna da dikkat etmek lazım. Bu işi bilmeden esere yapılan müdahale faydadan ziyade zarar vermektedir. Bu eserlerin gün yüzüne çıkarılması ve gelecek nesillere bu eserleri güzel bir şekilde emanet edilmesi için biz çalışmalarımızı yapıyoruz" dedi.
Geçmişini bilmeyen toplumların geleceğini inşa edemeyeceğini belirten İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan, "Geçmişini bilmeyen toplumlar geleceğini inşa edemezler. Bizim geçmişimize baktığımızda alınacak çok önemli dersler var. Bir kere vakıfların kuruluş amacı insanı yaşat ki devlet yaşasın sözü ile bu vakıflar inşa edilmiştir. Vakıflar tarafından fakire, fukaraya, ihtiyaç sahiplerine ihtiyaçları görülmesi amacıyla bu hizmetler verilmiştir. Yapılara baktığımızda aynı zamanda şehirciliğin merkezi olmuştur. Çünkü hanların, hamamların akslarına baktığımızda ilk yaşam izlerini oralarda görürsünüz. Bugün bizim geldiğimiz noktaya baktığımızda bizim tamamen kimliği olan bu yapıların daha iyi ileriye nasıl taşıya biliriz. Bizim tarihi eser ve kültürümüzden ve bizim bu bilgi birikimden faydalanaraktan biz model şehirleşmeyi nasıl inşa edebiliriz buna bakmamız lazım" diye konuştu.
Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, "Gaziantep ile ilgili bir tespit yapmamız gerekiyor öncelikle. Gaziantep'te geçtiğimiz 10 yıl içerisinde tarihi yapıların restorasyon edilmesi anlamında önemli çalışmalar yapılıyor. Bu da sevinecek bir şey. Kamu kurumlarının bu konuda ki bilincinin artması yanında, halkın bu konuda bilinçli olması tarihi yapılara sahip çıkılması bugüne kadar yapılan yapılarda eksiği ile yanlışı, hatasıyla Gaziantep'te şuanda tarihi yapıların korunması anlamında, kültürel değerlerin korunması anlamında çok bilinçli bir noktaya gidiyoruz" diye belirtti.
Tarihi yapılar sayesinde günümüzde modern binaların yapılabildiğini belirterek, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, "Geçmişte yaşadığımız her ortam her mekanı bizim gelecekteki güvenimiz olarak görüyorum. Geçmişte Gaziantep evlerimiz tüm Türkiye'nin bildiği ve gerçekten yaşam alanları olarak içinde yaşayan insanlara huzur veren rahat bir ortamda yaşanmasını sağlayan çok güçlü ve kuvvetli mekanlardı. Fakat günümüz geçtikçe ekonomik şartların getirdiği yükler dolayısıyla modern şehir dediğimiz yeni şehirler oluştu. Bu şehirlerde yükse binalar yüksek binaların olduğu her bina modern şehirle anılması bizi bugünkü yaşadığımız duruma getirdi" dedi.
Dereceye giren 8 fotoğrafın yanı sıra 32 fotoğraf bugün Gaziantep Mevlihanesi'nde açılacak olan sergide sergilenecek. Serginin Pazar gününe kadar açık kalacağı belirtildi. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › 'Vakıf Şehir Gaziantep' Fotoğraf Yarışmasında Dereceye Girenler Ödüllerini Aldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?