İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT), Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Kilis'te kalan çocuklar, gençler, yaşlılar ve özellikle baskıya maruz kalmış Suriyeliler için Travma Merkezi açtı.
Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Kilis'te, misafir olarak bulunan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarına hizmet veren İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) Psiko Sosyal destek Merkezi'nde incelemelerde bulundu. Sorumlu Müdür Davranış Bilimci Betül Öznur Bozgeyik tarafından bilgilendirilen Vali Tapsız, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
SURİYELİ UZMAN EKİP SURİYELİ HASTALARA HİZMET VERECEK
Sorumlu Müdür Davranış Bilimci Betül Öznur Bozgeyik, Vali Tapsız'a kuruluşun yapmış olduğu faaliyetlerde özverili ve duyarlı çalışıldığını belirterek, "Sivil toplum kuruluşları tarafından açılan ve yaralılara iyileşme süresinde hizmet eden 4 adet yaralı evi ile fizik tedavi merkezinde tedavi gören hastaların istifade edeceği Travma Merkezi'nde 1 psikiyatrist, 1 psikolog, 3 psikolojik danışmandan oluşan Suriyeli uzman bir ekip hastalara hizmet verecek. Çalışma öncesinde uzman ekip İstanbul'da 11 gün süreyle eğitimden geçirildi. Merkezin uzmanları, kamplar dışında kalan, yukarıda sayılan yerleri ziyaret ederek kimlerin hangi şartlarda merkezden hizmet alabilecekleri konusunda bilgilendirme toplantıları ve ziyaretleri yaptı. Yapılan bilgilendirme ziyaretleri ve toplantılardan sonra ise merkezde hasta kabulüne başlandı" dedi.
VERİLEN HİZMETİN YÜKSEK STANDARTLARDA OLMASI GEREKİR
Suriyeli sığınmacılar, özellikle kadın ve çocukların, büyük bir travma yaşadığına dikkat çeken Bozgeyik, "Suriyeli sığınmacılar zor şartlar altında buraya gelmiş kişilerdir. Tabii birçok psikolojik sorunları var. Ciddi sıkıntılar yaşamışlar. Bunun için biz burada onların dilinde, onların kültüründe, bir krize müdahale merkezi kurduk. Çalışan arkadaşlarımız Suriyeli arkadaşlarımızdır. Psikolog, psikolojik danışman ve psikiyatrist arkadaşlarımız var. Suriyelilerin ön eğitimlerini gerçekleştirdik. Bu merkez devam ettiği sürece de en üst düzeyde eğitimlerini sürdüreceğiz. Çünkü bizim için sadece merkez olması önemli değil aynı zamanda bu merkezin hizmetinin yüksek standartlarda olması gerekir. Bunun içerisinde sosyal sorumluluk projelerinde, bilimsel çalışmalarda, klinik çalışmalarda tüm alanlarda çok önemli olduğunu düşünüyoruz. O nedenle burada Suriyeli mülteci çocuklar, gençler, aileler hiçbir ücret ödemeksizin yardım alabiliyorlar. Bununla beraber çok geniş bir kitleye sorunlarla ilgili, psikolojik sorunlarıyla ilgili, travmalarla ilgili bilgiler veriyoruz. O bilgiler ışığı altında bu merkeze başvuruyorlar. Her türlü psikolojik desteği alma imkanına sahip oluyorlar. Bu proje aynı zamanda model bir projedir. İslam İşbirliği Teşkilatı, dünyanın çok değişik yerlerinde uygulaması için model olarak gördüğümüz bir projedir. Bu projeyle her türlü yardıma ihtiyacı olan ve dünyanın her tarafında yardıma ihtiyacı olan ve psikolojik desteğe ihtiyacı olan psikososyal travma yaşayan insanlara bundan sonraki yıllarda da götürmek en büyük hedefimiz. Bu merkezlerin sayısı giderek artacak ve aynı zamanda uzmanlar alt yapısını kuracağız. Türkiye'nin bu alanda liderliğini de çok önemsiyoruz ve bunu da dünyanın çok çeşitli ülkelerine ihtiyacı olan insanlara yaymaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Vali Tapsız, verdikleri destekten ve yapmış oldukları çalışmalardan dolayı teşekkürlerini iletti. - KİLİS
Son Dakika › Yerel › Vali Tapsız, Psiko Sosyal Destek Merkezi'nde İncelemelerde Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?