Lüleburgaz Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli Dr. Okan Badıllıoğlu, veremin teşhis ve tedavisinin ücretsiz olduğunu belirtti.
Badıllıoğlu, Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, veremin tedavisinin standart olduğunu, bu standart tedavinin, hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlendiğini bildirdi.
Veremin tedavisinde kullanılan bütün ilaçların Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz verildiğini ifade eden Badıllıoğlu, "Veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler" dedi.
Tedavide ilaçların eksik ya da düzensiz kullanılması durumunda hastalığın iyileşmeyeceği uyarısında bulunan Badıllıoğlu, şöyle devam etti:
"Verem hastasının aile bireyleri ve diğer temaslıları, Verem Savaş ve Dispanserlerinde ücretsiz muayene edilir. Temaslı muayenesi ile hasta olanlar belirlenir ve tedavi edilir. Hasta olmayan fakat verem olma riski taşıyan kişilere koruyucu tedavi verilir. Koruyucu ilaç tedavisi 6 ay süreyle verilir. Bu tedavinin hastalanmayı yüzde 90'a varan oranda önlediği bilinmektedir.
BCG aşısı özellikle çocuklarda kanla yayılan ve öldüren verem hastalıklarını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere Verem Savaş Dispanserleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aşı zamanı geçirilirse, 6 yaşa kadar yapılabilir, ancak bu durumda önce tüberkülin testi (TCT) yapılması gerekir."
-Verimin belirtileri-
Badıllıoğlu, veremin belirtilerinin ise halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı olduğunu, iki üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerektiğini bildirdi.
Veremin hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaştığını belirten Badıllıoğlu, tedavi edilmeyen her hastanın yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırdığını kaydetti.
Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğunu ve her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını dile getiren Badıllıoğlu, Türkiye'de yılda yaklaşık 16 bin yeni verem hastasının ortaya çıktığını bildirdi.
- KIRKLARELİ
Son Dakika › Yerel › Verem Eğitim ve Propaganda Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?