Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, Türkiye'de her yıl yaklaşık 13 bin verem hastasının tedavi edildiğini ifade ederek, sağlığına kavuşmayan her hastanın yılda 10-15 kişiye verem mikrobu bulaştırdığını belirtti.
Güngüneş, yaptığı yazılı açıklamada, verem hastalığı kontrol programlarının uygulanması gerektiğine işaret ederek, bunun toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından son derece hassas ve önemli bir süreç olduğunu dile getirdi.
Verem hastalığına dikkat çekmek ve halkı bu hastalık konusunda bilgilendirmek amacıyla 3-9 Ocak tarihleri arasında tüm yurtta Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası etkinliklerinin gerçekleştirileceğini vurgulayan Güngüneş, şunları kaydetti:
"Türkiye'de her yıl yaklaşık 13 bin verem hastası tedavi edilmektedir. Dünyada her yıl 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta ve 1,5 milyon insan bu hastalıktan ölmektedir. Verem mikrobu, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi olmayan her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır. Verem hastalığı oluştuğunda, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama ve gece terlemesi gibi belirtiler görülür."
Güngüneş, dünyada tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün olan hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalığın verem olduğunu dile getirdi. Toplumun verem konusunda duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Güngüneş, hastalık bulguları olan kişilerin teşhis için en kısa sürede Toplum Sağlığı Merkezi tüberküloz birimine başvurmasının önemine dikkati çekti.
Son Dakika › Yerel › Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?