Bartın'da Yalnız Yaşayan Yaşlılar İçin Özel Ekip Kuruldu - Son Dakika
Yerel

Bartın'da Yalnız Yaşayan Yaşlılar İçin Özel Ekip Kuruldu

Bartın\'da Yalnız Yaşayan Yaşlılar İçin Özel Ekip Kuruldu

Bartın'da 10 kişilik ekip, köylerde yalnız yaşayan yaşlıların evlerinde temizlik yapıyor, ihtiyaçlarını karşılıyor ve sohbet ederek yalnızlıklarını paylaşıyor.

01.11.2014 11:36  Güncelleme: 13:54

Ulus ilçesinde kaymakamlık tarafından oluşturulan 10 kişilik ekip, köylerde yalnız yaşayan yaşlıların evlerinde temizlik yapıyor, ihtiyaçlarını karşılıyor ve sohbet ederek yalnızlıklarını paylaşıyor.

Ulus Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca, ilçede yalnız yaşayan yaşlı nüfusun fazla olması nedeniyle sosyal amaçlı proje hazırlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğünce kabul edilen proje kapsamında ilçede daha önce yaşlı bakım kursuna katılan ve sertifika alanlar arasından 2'si erkek 10 kişilik ekip oluşturuldu.

Vakfın, en ücra köylerde yalnız yaşayan yaşlıları evlerinde ziyaret eden hizmet ekibi, el birliğiyle salonundan banyosuna, tuvaletinden mutfağına kadar evleri en ince detayına kadar temizliyor.

Evlerini steril ve pırıl pırıl hale getirdikleri yaşlıların hal ve hatırını da soran hizmet ekibi, sorunlarını dinliyor, en yakın sağlık kuruluşuna götürerek muayenesini yaptırıyor.

Proje kapsamında, çocukları ve yakınları gurbette olan ancak köylerindeki evlerinde yalnız yaşayan yaşlıların kullanılamaz durumdaki yatak, yorgan, halı, soba, mutfak gereci gibi eşyası da yenileniyor.

"Her yaşlının evine ayda bir kez gidilecek"

Ulus Kaymakamı Selçuk Şakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki nüfusun büyük çoğunluğunun yaşlılardan oluştuğunu ve birçoğunun yalnız yaşadığını söyledi.

Yaklaşık bir ay önce hayata geçirdikleri projeyle yaşlıların ev ve kişisel temizliklerinin yapıldığını, çalışmanın yalnızlıklarını paylaşmak adına da önemli olduğunu ifade eden Şakar, şöyle konuştu:

"Projede yer alan 10 kişi, Halk Eğitim Merkezi ve Ulus'a Hizmet Derneğince düzenlenen yaşlı bakım kursuna katılarak 3 ay eğitim görenlerden oluşuyor. Vakfımızın bilgisayar sisteminde yer alan ve bunun yanında muhtarlıklarca tespit edilen bu yaşlılarımızın evlerine giderek, onların başta temizlik olmak üzere sorunlarını ve ihtiyaçlarını yerinde görmüş ve çözmüş oluyoruz. Bir ay boyunca 80 yaşlımızı ziyaret ederek temizliklerini yaptık, ihtiyaçlarını giderdik, kendilerinden güzel geri dönüşler olması bizi de mutlu ediyor. Yüzlerinde gülümseme ve mutluluğu görebiliyoruz. Bu uygulamamızla yalnız olmadıklarını, kendilerini düşünen birilerinin olduğunu görüyorlar. Çalışanlarımız da bu işi severek yapıyor, gittikleri her evde yaşlılarla uzun uzun sohbet ediyorlar. 150'ye yakın yalnız yaşayan yaşlımız olduğunu düşündüğümüz ilçemizde aynı yaşlımızın evine her ay en az bir kez gidilecektir. Tabii bizim burada en önemli amaçlarımızdan biri de vatandaşlarımızın yaşlılar konusunda daha ilgili olması konusunda toplumsal farkındalık yaratmak."

Temizlik malzemesi de bırakılıyor

Proje Koordinatörü Gonca Çiğdem Seçkin de 12 ay boyunca uygulanacak projede en büyük mutluluklarının yaşlılardan aldıkları geri dönüşler olduğunu aktardı.

Seçkin, "Yaşlılarımızın sadece temizliğini yapmıyor, tekrar gelene kadar kendilerine yetecek kadar şampuan, deterjan, sabun gibi temizlik malzemesi de bırakıyoruz. Yine evlerinde çamaşır makinesi olmayan yaşlılarımızın çamaşırlarını alarak ilçede kurduğumuz çamaşırhanede yıkayıp, tekrar evlerine bırakıyoruz. Tabii birçok yaşlımızın evine girdiğimizde üst seviyede ihtiyaç sahibi olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Küllü köyünde yalnız yaşayan 89 yaşındaki Hatice Maden de çocuklarının gurbette çalıştığını ve bayramlar dışında gelemediklerini ifade ederek, uygulamadan memnun olduğunu belirtti.

Maden, "Evimi pırıl pırıl hale getirdiler. Başta kaymakamımız olmak üzere hepsine de ayrı ayrı teşekkür ederim. Evime tekrar geleceklerini söylediler, çok mutlu oldum. Kendilerinden Allah razı olsun" dedi. - Bartın

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bartın'da Yalnız Yaşayan Yaşlılar İçin Özel Ekip Kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement