Düzce İtfaiye Müdürü Mehmet Caner Polat, yangınları önlemede ve yangın anında vatandaşların yapması gerekenleri anlatırken, baca temizliklerine ve soba kullanımına dikkat çekti. Polat yangın anında ise ilk müdahalenin kayıpları azalttığını vurguladı.
12 araç 55 personel ile itfaiye hizmetlerini yerine getirmeye çalışan Düzce İtfaiye Müdürlüğünün, kış sezonunda vatandaşlara uyarıları var. İtfaiye Müdürü Mehmet Caner Polat, sobaların kurulumundan, bacaların temizlenmesine kadar vatandaşların yangınları önleme adına yapması gerekenleri anlattı.
Polat, "Bacaları usta kişilerin inşa etmesi gerekiyor yeni binalarda. Sonrasında ise periyodik olarak temizlenmesi gerekiyor. Başka türlü baca yangını çıkması neredeyse mümkün değil. Baca yangınları toplumda çok önemsenmez. Ancak çok tehlikelidir, risklidir. Çünkü baca yangınlar çatı yangınlarını çatı yangınları da bina yangınlarını tetikler. Özellikle soba kullanan evlerde yakıt, sobanın kuruluşu ve yakılışı önemli. Sobayı yakarken asla sıvı yakıtla tutuşturmamak lazım. İkincisi bacanın iyi çekmesi lazım. geri tepmemesi ve karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açmaması için. Duvara çok yakın kurulmaması lazım sobanın. Gece yatmadan önce katiyen kömür atılmamalı. Kor haline geldiğinden emin olduktan sonra uyumak lazım. Soba boruları iyi temizlenmeli. Baca temizleme konusunda bizden destek alabilirler. Yılbaşına kadar 30 TL belediyeye yatırılması halinde biz bacayı temizliyoruz. Bacalarda bakım çok önemli vatandaşımız bunu önemsemiyor. Vatandaşımız bilgi ve destek anlamında ne zaman gelire bizden faydalanabilir. Yangınları azaltırsak milli servet kaybına da engel olacağımızı biliyoruz" şeklinde konuştu.
YANGIN TÜPÜ BULUNDURUN
Polat, Düzce'de karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunda itfaiyeyi ilgilendiren önemli bir vaka da yaşanmadığını vurgularken, yangın meydana gelen bir yerde ilk müdahalenin önemli olduğunu belirtti.
Polat, "Vatandaş yangın güvenlik önlemi için evinde en azından yangın söndürme tüpü bulundurmalı. Önlem almadan panikten başka yapılacak bir şey yok. Yangını gören kişi ilk müdahaleyi doğru şekilde yaparsa itfaiye gelene kadar en azından kayıplar azalır. Yangınlarda en önemli şama başlangıç aşamasıdır. Bu arada 110'a da doğru anlamda ihbarda da bulunulması lazım. Doğalgaz konusunda ise vatandaşlar hangi firmanın ürününü kullanıyorsa oradan destek istemesi gerekiyor, bacalarını temizletmesi gerekiyor. Gaz yangınları toplumun çok korktuğu yangınların başında. Aslında en korkulmayacak yangındır. Vanayı kapattığınızda tesisat borusu içindeki gaz yanar yangın söner" dedi. - DÜZCE
Son Dakika › Yerel › Yangın Anında Paniklemeyin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?