Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Yöneticilerinden Bir İlk Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Yöneticilerinden Bir İlk Açıklaması

Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Yöneticilerinden Bir İlk Açıklaması

Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak özel şirket bünyesinde faaliyetini sürdüren kömür madeninde çalışan işçilerle kurum yöneticilerden sürpriz ziyaret gerçekleştirdi.

09.10.2013 10:51

Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak özel şirket bünyesinde faaliyetini sürdüren kömür madeninde çalışan işçilerle kurum yöneticilerden sürpriz ziyaret gerçekleştirdi.

İşçilerin hangi şartlarda çalıştığını görmek, güvenlik tedbirlerini yerinde tespit etmek isteyen yöneticiler, zorlu bir yolculuğun ardından işçilerin kömür çıkardığı alana ulaştı. Devletin yarı özel bir kuruluşu olarak faaliyet yürüten Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün bu ayki olağan yönetim kurulu toplantısı Türkiye'de hiç görüşmemiş bir ilke sahne oldu. Yozgat'ın Sorgun İşletmesi'nde yapılan toplantı sonrası maden sahasında incelemelerde bulunan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert, Yeni Çeltek Genel Müdürü Osman Coşkun, Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Yaşarer, TKİ Genel Müdür Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Özdingiş, Yönetim Kurulu Üyesi Cengizhan Türkmen, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Merzifon Belediye Başkanı Kadri Aydınlı ve Sorgun İşletme Müdürü Halil İbrahim Akyel maden sahasında yaptıkları incelemelerin ardından yerin 150 metre altında işçileri ve maden çıkarılan alanları ziyaret etti.

Madenci kıyafeti giyen genel müdürlük yöneticileri uzun ve yorucu bir maden yolculuğu gerçekleştirdi. Kimi zaman bazı güzergahlarda yerde sürünmek zorunda kalan yöneticiler zor da olsa ulaştıkları maden işçileri ile bir araya gelip, sorunları, talepleri ve çalışma şartları ile ilgili bilgi aldı. Maden sahasındaki güvenlik tedbirlerinin de kontrol edildiği ziyarette renkli diyaloglar yaşandı.

-Müsşetar Yardımcısı Sert: "İşçileri Daha İyi Anlamak İstedik"

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert, Yeni Çeltek Kömür İşletmelerinin yaklaşık 60 yıldır burada kömür çıkarma faaliyetini sürdürdüğünü belirterek; " Biz yönetim kurulumuzu Sorun'da toplayıp hem işletmemizi yerinde görelim hem işçilerimizle sohbet edelim hem de onların yaşamış oldukları ortamı kendimizde bizzat yaşayalım onların hissettiklerinin tamamının olması mümkün değil ama nispeten hissedelim istedik" dedi. Yer altında işçilerle metrelerce aşağıda bulunmanın değişik bir duygu olduğunu ifade eden Sert şöyle konuştu: "Yerin metrelerce altındasınız ve yalnızca altında olması da yetmiyor fizikmen de bedenen de ağır bir iş. Tonlarca demirler, kalaslar bedenen de insanların çok efor sarf etmesi gereken bir iş gücü türü. Yüce Rabbim burada çalışan kardeşlerimize yardım etsin inşallah."

-Genel Müdür Coşkun: "Haklarında karar verdiğimiz insanların çalıştıkları ortamı gördük"

Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Genel Müdürü Sayın Osman Coşkun da; "Haklarında karar verdiğimiz insanların yaşadıkları ortamı görmeleri, onların teneffüs ettiği havayı teneffüs edip o ortamda bulunmaları daha farklı düşünmeye neden oldu" dedi. Coşkun, Yeni Çelteğin sürekli büyüyen bir maden şirketi olduğunu dikkat çekti. "Her yıl ikiye katlayarak hem üretimimiz artmakta hem ciromuz hem karlılığımız her yıl iki kat artmakta" diyen Coşkun; "Bu yıl da yine başta fakir fukara fonu olmak üzere, şeker fabrikaları, tuğla fabrikaları, lastik fabrikaları gibi fabrikalar dahil olmak üzere kapasitemiz bir önceki yıla nazaran iki kat artmış oldu" şeklinde konuştu.

-Kaymakam Kılıç: "İlk defa yerin altına indim"

Yerin metrelerce altına inerek maden işçilerini ziyaret eden Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç da açıklamasında üç yıldır Sorgun'da görev yapmasına rağmen ilk defa maden ocağına inme fırsatı bulduğunu söyledi. Kılıç; "Kardeşlerimizi caddede de sokakta görüyoruz ama tabi ne kadar zor olduğunu bir kez daha biz de teşhis etmiş olduk, gözlerimizle görmüş olduk. Buradan vatandaşlarımız evlerine çuvallarla kömür geldiği zaman fırından ekmek almış gibi çok kolay bir şekilde alınmış gibi gözükebilir ama hakikaten büyük bir emek büyük bir çaba ile o çuvallara doldurularak kömürler vatandaşlara ulaştırılıyor. Ben emeği geçenlere hepsinden Allah razı olsun diliyorum, Allah kaza bela vermesin diliyorum" şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Şimşek: "Sorgunumuzun zenginliklerinden bir tanesi kömür madeni"

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek de Sorgun'un yer altı kaynakları bakamından zengin bir ilçe olduğuna dikkat çekerek; "Sorgunumuzun zenginliklerinden bir tanesi de kömür madeni. Sorgun'un altı tüm kömür" dedi. Sorgun'da yer altında çalışan 250 işçinin olduğunu anımsatan Başkan Şimşek; "Sorgun'da 250 kişi var yer altında çalışan böyle. Toplamda kömür madeninde çalışan belki 400 kişi ama 250 kişisi yer altında. En azından onların ne ortamda çalıştıklarını, evlerine nasıl ekmek götürdüğünü nasıl zorluk içerisinde ekmeğini kazandığını görmek için zaman zaman biz de iniyoruz. Benim bu üçüncü inişim. Cenabı Allah kaza bela vermesin" diye konuştu. - YOZGAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Yöneticilerinden Bir İlk Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement