Torbalı Ticaret Odası yönetimi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü ziyaret ederek, bitişik nizamda yüzde 50 şartının getirilmesi ile müteahhitlerin yaşadığı sıkıntıyı ve fabrika sahiplerinin yaşadığı atık su sorununu İl Müdürü M. Ata Erpolat'a iletti.
1 Haziran 2013 tarihinde imar yönetmeliğinde yapılan son değişiklik, beraberinde 'bahçe ve konut alanı' tartışmalarını da getirdi. Bitişik nizamda yüzde 50 şartının getirilmesi, daha önce sözleşme yapan müteahhitlerin mağduriyetine yol açıyor. Özellikle kat karşılığında bina ya da arsasını müteahhitte veren vatandaşlar, yeni yönetmeliğe göre binanın inşa edileceği alanda daha önce yüzde 25 olarak bırakılan bahçe payının bu kez yüzde 50'ye yükseltilmesi nedeniyle mağdur edildiklerini belirtiyorlar. Torbalı Ticaret Odası, bu konuyu Şehircilik İl Müdürlüğü'ne sunmak üzere bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, Meclis Başkanı Behçet Çınar ve İnşaat Komitesi Başkanı Hüsamettin Çelik ile yönetim kurulu üyeleri hazır bulundu. Hazırlanan raporu inceleyen İl Müdürü Erpolat, bakanlık ile görüşüp mağduriyetlerin giderilmesi için çalışma başlatacaklarını söyledi.
"MÜTEAHHİTLER ZARAR GÖRÜYOR"
Ziyaretlerinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü M. Ata Erpolat ile İmar ve Planlama Şube Müdürü Zühre Çam tarafından karşılanan heyet, yeni imar yönetmeliğinde bulunan bazı maddelerin müteahhitleri olumsuz yönde etkileyeceğini iletti. Konu ile ilgili söz alan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "Yönetmelikte bir değişiklik yapılması gerekiyordu. Yönetmeliğin değişmesi şehirleşmesi açısından çok olumlu. Ancak yapılan değişikliklerin özellikle 4 maddesi ilçemizde faaliyet gösteren müteahhitlerimize büyük zararlar vermekte. Müteahhitlerimizin hali hazırda bulunan sözleşmeleri gereği yapmaları gereken inşaat alanları ile yeni yönetmelik gereği yapacakları arasında ciddi farklar oluşmakta, bu da büyük maddi zararlara yol açmaktadır. Bu sebeple konuyla ilgili hazırladığımız raporu şahsınıza sunuyoruz " şeklinde konuştu.
"TORBALI'NIN YENİ BİR İMAR PLANINA İHTİYACI VAR"
Torbalı Ticaret Odası heyetini ağırlayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü M. Ata Erpolat, heyetin ilettiği sorunları dinledikten sonra bu konularla ilgili gerekli çalışmaların yapılacağını iletti. Erpolat, "Torbalı bizim için çok önemli bir bölge, sanayisinin gelişmesiyle orantılı olarak inşaat sektörünün de giderek genişlediğini görüyoruz. Bu şekilde büyüyen bir yeri marka kent haline getirebiliriz. Bu sebeple Torbalı için yeni bir imar planı hazırlanabilir diye düşünüyorum. Bu noktaya geldiğimizde Torbalı Ticaret Odası ve belediye ile ortaklaşa bir proje yürütebiliriz. Bize ilettiğiniz yeni imar düzenlemesiyle ilgili raporu ivedilikle bakanlığa iletileceğiz ve konun takipçisi olacağız. Kimsenin mağduriyet yaşamasını istemiyoruz. Yapılabilecek düzeltmeler varsa bunların yapılması için bizzat çalışacağım" dedi.
YÜZLERCE FİRMA MAĞDUR
Erpolat'a iletilen bir diğer sıkıntı ise, sanayicin yaşadığı atık su sorunu oldu. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün Büyükşehir Belediyesi'ne, Torbalı'da atık suları hiçbir önlem almadan Fetrek Çayı'na boşalttığı gerekçesiyle 94 bin lira ceza kesilmesinin ardından, Büyükşehir Belediyesi, fabrika sahiplerinin atıklarını Yazıbaşı arıtmasına akıtılmasına dair belgeleri iptal etti. Evsel ve endüstriyel atık sorununu çözemeyen yüzlerce firma, 1,5 milyon liraya varan cezalarla karşı karşıya kaldı. Arıtma tesisi konusunda yetkiyi İZSU'dan devralan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, firmalardan evsel ve endüstriyel atık suların bertarafı ile ilgili proje hazırlamalarını istedi. Hazırladığı atık projesi ile il müdürlüğüne başvurmayan firmaları büyük cezalar bekliyor. Oda Başkanı Olgun, sanayicinin bu sorunu ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü fabrika sahipleri ile birlikte ortak bir toplantı yapılabileceğini ve sorunun çözümü noktasında karşılıklı görüş alışverişinde bulunulabileceğini söyledi.
"CEZA KESMEK İSTEMEYİZ"
Hiçbir sanayiciye ceza kesmek amacında olmadıklarını söyleyen Erpolat ise, "İZSU'nun daha önce yaptığı denetimlerin yetkisi bize devredildi. Bir yandan kirlenen Fetrek var, diğer yandan sanayiciye uygulanacak yaptırımlar. Hiçbir sanayiciye ceza kesmek istemiyoruz. Biz ceza kesmekten ziyade, cezayı ortadan kaldıracak önlemler almak istiyoruz. Atık suları çaya karışan fabrikaların arıtma tesisi kurmasını öngörüyoruz ancak bu konuyla ilgili birkaç farklı yolda izlenebilir. Sizlerin de dediği gibi en kısa zamanda sanayicilerle yapılacak ortak bir toplantıda bunları masaya yatırabiliriz" diyerek sözlerini bitirdi. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Yeni İmar Yönetmeliğindeki Mağduriyetler Bakanlığa İletildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?