Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 395'inci maddesinin 2'inci bendinin değiştirilmemesi durumunda aile içi ilişkilerde sorunlar yaşanabileceğini söyledi.
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu Bilgilendirme Toplantısı" Anita Otel'de gerçekleştirildi.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Kızılot, şu anki ticaret kanunun 1957'de yürürlüğe girdiğini, artık ihtiyaçlara cevap vermediği için 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni ticaret kanununun hazırlandığını belirtti.
Yeni Ticaret Kanunu'nun bin 535 maddeden oluştuğunu anlatan Kızılot, kanunun yüzde 45'inin eski ticaret kanununun aynısı olduğunu kaydetti.
Kanunda çok olumlu düzenlemeler olduğunu vurgulayan Kızılot, kanunun nasıl uygulanacağını açıklayan tüzüklerin, yönetmelikler ve tebliğlerin 14 Şubat'ta yayınlanması gerektiğini ancak hala yayınlanmadığını ifade etti.
Yeni Ticaret Kanunu'nda çok tartışılan maddeler olduğuna dikkati çeken Kızılot, şunları kaydetti:
"Yeni Ticaret Kanunu'nun 395'nci maddesinin 2 numaralı bendi fıkra gibi. Buna göre üçüncü dereceye kadar olan kan bağı hısımları şirkete nakit veya ayni borçlanamayacaklar. Bunlar anne, baba, torun, dede, kayınvalide, eşin akrabaları. Bu kişiler vadeli mal alamayacaklar. Örneğin beyaz eşya satan bir kişiden kayınvalidesi vadeli mal alırsa cezayla karşı karşıya kalacak. Malı alanlar cezalandırılacak. Yani bu durumda kayınvalide vadeli mal aldıysa o cezalandırılacak. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 395'nci maddesinin 2'nci bendi değiştirilmezse aile içi ilişkilerde sorunlar yaşanabilir. Bunlar tekrar değerlendirilmeli."
Şirketten para çekmenin de yasak hale getirildiğini dile getiren Kızılot,
"Yeni kanuna göre şirketten para çekildiği takdirde 300 günden aşağı olmamak üzere adli para cezası ve hapis cezası var. Adli para cezası ifadesiyle sık karşılaşacağız. Şirket yöneticisi adli para cezasını yatırmayı unutursa hakkında yasal işlem başlatılacak ve hapse gönderilecek. Kanunun kesinlikle değişmesi lazım veya bu adli para cezaları, idari para cezası olarak değiştirilmeli" şeklinde konuştu.
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal ise, ticaret hayatının anayasası kabul edilen yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini, kanunda itiraz edecekleri noktaları raporlayarak en üst kurumlara ileteceklerini söyledi.
- ÇORUM
Son Dakika › Yerel › Yeni Türk Ticaret Kanunu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?