Yenipazar'da Köy Muhtarlarının Çmkb İsyanı - Son Dakika
Yerel

Yenipazar'da Köy Muhtarlarının Çmkb İsyanı

Yenipazar\'da Köy Muhtarlarının Çmkb İsyanı

Aydın’ın Yenipazar İlçesi’nde çiftçiler köy muhtarları aracılığı ile 02 Temmuz 1941 tarihinde kabul edilip bu güne kadar koruma adı altında kendilerinden para alınmasına itiraz ederek ÇMKB sisteminden ayrılma kararı aldı.

13.04.2015 09:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Yenipazar İlçesi'nde çiftçiler köy muhtarları aracılığı ile 02 Temmuz 1941 tarihinde kabul edilip bu güne kadar koruma adı altında kendilerinden para alınmasına itiraz ederek ÇMKB sisteminden ayrılma kararı aldı. Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı'nın tarla ve bahçeleri korumak yerine çiftçilerden sadece dekar başına para topladığını iddia eden çiftçiler "Koruma bahane, sorma ver parası şahane. Artık kendi bahçemizi kendimiz koruyacağız. Korunan bir şey yok, herkesten para isteniyordu. Sayın valimizin desteği ile bu sıkıntıdan kurtulduk" dediler.

Aydın'ın bir çok ilçesinde olduğu gibi Yenipazar ilçesinde de tarla ve bahçelerde yaşanan hırsızlık ve zarar-ziyana rağmen çiftçiden dekar başına her yıl koruma parası adı altında Çiftçi Malları Koruma Kurulu Başkanlığı tarafından para toplandığını belirten Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı, "1941 yılında kabul edilen 4081 sayılı kanun kapsamında Çiftçi malları Koruma Kurulu başkanlığı tarafından ekili dikili arazilerin korunması karşılığında çiftçilerden ücret alınırmış. Aradan geçmiş nerdeyse bir asır. Devir değişmiş devran değişmiş. Teknoloji gelişmiş. 74 yıl önce çıkan kanun ile bugün halen çiftçiden zorunlu olarak koruma parası adı altında para toplanıyor. Bu duruma çiftçimiz itiraz etti. Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı çiftçilerin 'Ben kendi arazimi kendim koruyacağım, sistemden çıkıp aidat ödemek istemiyorum' diye verdiği dilekçeler kabul edilmeyince çiftçimiz köy muhtarları ile birlikte bize müracaat etti. Biz de muhtarlarımızla birlikte Valimiz Sayın Erol Ayyıldız'ın makamına çıktık. Sayın valimizin de desteği ile artık isteyen çiftçimiz Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı'na dilekçe verip sistemden ayrılarak her yıl dekar başına koruma parası ödemekten kurtulabilecek" dedi.

"TARLALARIMIZIN KORUNDUĞU YOK BARİ HAKKIMIZI KORUYALIM"

Çiftçi Malları Koruma Kurulu Başkanlığı'nın gerek zararlı hayvanlara gerekse hırsıza karşı hiçbir yaptırımının kalmadığını hatta 75 yıl önce verilen mavzer silahlarının bile çalışmadığını belirten çiftçilerin temsilcisi muhtarlar, "Her gün hırsızlık oluyor kimsenin umurunda değil. Yıl geldiğinde koruma parası isteniyor. Önce gidip köylüler olarak itiraz ettik. Kabul etmediler. Vali'den 'Çıkmak isteyeni zorla tutamazsınız' diye emir gidince şimdi dilekçelerimizi kabul ediyorlar. Korunmayan bir arazinin koruma parası mı olur" diyerek Çiftçilerin temsilcileri olarak bu sorma ver parasından kurtulmalarına yardımcı olduğu için Vali Erol Ayyıldız'a teşekkür ettiler. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yenipazar'da Köy Muhtarlarının Çmkb İsyanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement