Yeşil Balın Coğrafi İşaret Tescili İçin İlk Adım Atıldı - Son Dakika
Yerel

Yeşil Balın Coğrafi İşaret Tescili İçin İlk Adım Atıldı

Yeşil Balın Coğrafi İşaret Tescili İçin İlk Adım Atıldı

Artvin'in Ardanuç ilçesine bağlı Zekeriya Köyü'nde üretilen yeşil balın markalaşması için coğrafi işaret tescili için ilk adım atıldı. Marka ve Patent vekili Ümit Orcan, gerekli analizleri yaparak hazırlıklara başladıklarını belirtti. Yeşil balın coğrafi işaretinin alınması için ilgili protokol imzalandı. Yeşil balın ayırt edici niteliklerini ön plana çıkarmak ve markalaşmasını sağlamak için çalışmalar yapılacak.

28.10.2023 13:00  Güncelleme: 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

UĞUR İSTANBULLU

Artvin'in Ardanuç ilçesine bağlı Zekeriya Köyü'nün 2 bin 800 rakımlı Aksu yaylasında tespit edilen yeşil balın markalaşması için gereken yeşil balın coğrafi işaret tescilinin ilk adımı atıldı. Marka ve Patent vekili Ümit Orcan, "Bugün burada Artvin ilinin Ardanuç ilçesinin Zekeriya Köyüne ait o bölgede üretilen yeşil balın coğrafi işaret tescilinin ilk adımı atılmış oluyor. Gerekli analizleri yaptırarak hazırlıklarımıza başlıyoruz" dedi.

Artvin'in Ardanuç ilçesine bağlı Zekeriya köyünde çıkan ve Türkiye basınında da yer alan ve yeşil balla ile ilgili Zekeriya Köyü muhtarı Ahmet Pehlivan, Ardanuç Belediye başkanı Yıldırım Demir ve ilgili patent firması temsilcisin inde katıldığı ve Türkiye Patent Enstitüsünün onayıyla yeşil balın coğrafi işaretin  alınması için ilgili protokol karşılıklı olarak imzalandı.

"YEŞİL BALIN MARKALAŞMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

Marka ve Patent vekili Ümit Orcan şunları söyledi:

"Bugün burada Artvin ilinin Ardanuç ilçesinin Zekeriya Köyüne ait o bölgede üretilen yeşil balın coğrafi işaret tescilinin ilk adımı atılmış oluyor. Gerekli analizleri yaptırarak hazırlıklarımıza başlıyoruz. Ardanuç Belediye Başkanımızın desteği ve Zekeriya köy muhtarı Ahmet Beyin birlikteliği ile bu Artvin'e ait bu değeri kamu adına koruma altına alarak daha iyi noktalarda markalaşması için çalışacağız. Yeşil bal zaten bir görünüm olarak farklılığını ortaya koyan bir bal ve tabi bunun analiz değerini de uygun bir zamanda açıklayacağız. Önemli olan ayırt edici niteliklerini ön plana çıkarmak ve insanların dikkatini çekmek, farklı bir bal olduğunu kendilerine aktaracağız. Yani şu ana kadarki renk ıskalası içerisinde farkındalığını ortaya koyan yeşil bal ve Aksu yaylası balı."

Zekeriya Köy Muhtarı ve arıcı Ahmet Pehlivan ise, "Bugün burada sağ olsun Ardanuç Belediye Başkanımızın katkılarıyla ve Umut beyin de ilgi ve alakasıyla, Artvin'in Ardanuç ilçesi Zekeriya Köyü Aksu yaylasına ait yeşil balın coğrafi tescilinin ilk adımlarını atmış bulunmaktayız. Gerekli özverilerden dolayı sayın başkanımıza da tekrar teşekkür ederim. Burası Erzurum'un Olur ilçesi hudutlarında kalan 2 bin 400 ve hatta 2 bin 800 rakımına kadar çıkan yeşil balın üretildiği Aksu yaylası" dedi.

"YEŞİL BALIN TESCİLİ İÇİN DÜĞMEYE BASTIK"

Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir ise şunları söyledi:

"Ardanuç ilçemizdeki Zekeriya köyümüzde çıkan yeşil bal ve daha öncede Türkiye basınında yer almıştı ve bugünde bununla ilgili bu konudaki ilgili firmayla, Türkiye Patent Enstitüsüyle görüşerek yeşil balın coğrafi işaretini alınması için ilgili protokolü karşılıklı imzaladık ve tahminimize bir yıl içerisinde coğrafi işaretimizi alacağız. Üniversite hocamızla birlikte Ardanuç'taki bitki çeşitliliği, çiçek çeşitliliği ve ballı bitkileri üzerine saha çalışması yaptık ve biz birçok endemik türün olduğunu önceden tespit etmiştik ve bu 4-5 yıllık bir çalışma ve bunun da yakında kitabını çıkaracağız. Bizim iddiamız şu; yeşil balında bu bölgedeki zenginliğe bir artı değer katacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda da birçok ülkenin ballarıyla da rekabet edebileceği kanısındayız. Yeşil balın marka olması için şimdiden girişimlerimiz var ve ilerde çok başarılı olacağını düşünüyoruz.  Zaten Artvin Ardanuç Türkiye'deki bitki çeşitliliği bakımından ilklere girebilen il ve ilçelerden birisi. Biz bu zenginliğimizin tanıtılmasına katkı sağlamak için Zekeriya köyümüzdeki yeşil balın tanıtımı ve coğrafi tescilini alınması noktasında da Ardanuç Belediyesi olarak gerekli maddi ve manevi idari işlerini yürüterek köyümüzdeki ilgili yeşil balın tescil ettirmek için bugünden itibaren düğmeye bastığımızı buradan ilan etmek istiyoruz. Yaptığımız bu çalışmanın ilçemize, Zekeriya köyümüze ve ülkemize hayırlı olsun diyorum ve bu çalışmanın sonunda da inşallah güzel ve değerli bir bal ortaya çıkar diye temenni ediyorum."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Yeşil Balın Coğrafi İşaret Tescili İçin İlk Adım Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement