Yeşilay Haftası - Son Dakika
Yerel

Yeşilay Haftası

Yeşilay Haftası

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: "Dünyada her yıl 5 milyon kişi ve Türkiye'de 100 binden fazla kişi tütün kullanımına bağlı nedenlerle hayatını kaybetmekte"

27.02.2014 15:12

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, dünyada her yıl 5 milyon ve Türkiye'de 100 binden fazla kişinin tütün kullanımına bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, her yıl yurt genelinde mart ayının ilk haftasının Yeşilay Haftası olarak kutlandığını belirtti.

Yeşilay Haftası'nda sigaranın, alkolün ve uyuşturucu maddelerin bireylere, aileye ve topluma verdiği zararların vurgulandığını ifade eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Sigara, alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin zararları saymakla bitmez fakat kısaca değinmekte fayda görüyoruz. Beyin, mide, kalp, akciğer gibi organlar içki ve uyuşturucudan zarar görür. Ağız, yutak, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, pankreas ve mide kanserleri, lösemi ve karaciğer harabiyeti, ülser, siroz, felç gibi birçok hastalığın nedenleri arasında bu tür maddeler yer almaktadır. Sigara kanser, kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının başlıca nedenlerinden birisidir."

Hamzaoğlu, dünyada her yıl 5 milyon ve Türkiye'de 100 binden fazla kişinin tütün kullanımına bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu sayının 2030 yılında 240 bine kadar artacağı tahmin edilmektedir. 1980'li ve 1990'lı yıllarda Türkiye'de tütün ürünleri kullanımında yüzde 80 dolayında artış olmuştur. Bunun sonucu hastaneye yatırılan akciğer kanserli hasta sayısı 1960 ile 2004 yılları arasındaki 40 yıllık sürede 45 kat artarken, Türkiye'nin nüfusu bu dönemde 2.5 kat artmıştır. Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 35'inin, kadınlarda ise yüzde 15'inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90'ının nedeni de yine sigaradır."

Trabzon'da Halk Sağlığı Müdürlüğü ve bazı kurumların işbirliği içerisinde kapalı mekanlarda 'Dumansız Hava Sahası' uygulaması yapıldığını anlatan Hamzaoğlu, bu çalışma ile Trabzon genelinde kapalı alanların hava kalitesinde ciddi iyileşme sağlandığını ifade etti.

Hamzaoğlu, Türkiye'de önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan ve bağımlılık yaptığı bilinen sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin mevcut zararlarını topluma göstermenin yanında bu alışkanlıkları bırakmanın ve bu alışkanlıklardan kaçınmanın yollarını da göstermenin önem taşıdığına işaret ederek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığımızın ALO 171 numaralı Sigarayı Bırakma Danışma Hattı'nı arayabilir. İlimiz merkezinde kurulmuş olan Sigara Bırakma Merkezleri'nin iletişim bilgileri müdürlüğümüz web sitesinde bulunmaktadır.  Toplumumuzda sağlık kalitesinin yükseltilmesi ve sigara, alkol, uyuşturucu maddelerden uzak sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalarımız, eğitimlerimiz ve desteğimiz bütün hızıyla devam etmektedir. Yeşilay Haftası vesilesi ile tüm Trabzon halkına uyuşturucu, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini temenni ederiz." - Trabzon

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement