Yozgat'ın Sorgun İlçesinde Sebze ve Meyve Atıkları Organik Gübreye Dönüştürülüyor - Son Dakika
Yerel

Yozgat'ın Sorgun İlçesinde Sebze ve Meyve Atıkları Organik Gübreye Dönüştürülüyor

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, sıfır atık projesi kapsamında geçen yıl kurulan tesiste; sebze, meyve, ağaç yaprakları ve hayvansal atıklar gübreye dönüştürülüyor. Üretilen gübre, belediye tarafından hem kendi tesislerinde kullanılıyor hem de talep eden vatandaşlara veriliyor.

02.11.2022 14:15  Güncelleme: 14:20

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, sıfır atık projesi kapsamında geçen yıl kurulan tesiste; sebze, meyve, ağaç yaprakları ve hayvansal atıklar gübreye dönüştürülüyor. Üretilen gübre, belediye tarafından hem kendi tesislerinde kullanılıyor hem de talep eden vatandaşlara veriliyor.

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde; evsel, hayvansal, doğal, sebze-meyve atıkları belediye tarafından geçen yıl ağustos ayında kurulan Kompost Üretim Tesisi'nde organik gübreye dönüştürülüyor.

"ATIKLARDAN ORGANİK GÜBRE ELDE EDİLİYOR"

Sorgun Belediye Başkanı Erkut Ekinci, son zamanlarda geri dönüşümle ilgili birçok projelerinin bulunduğunu belirterek, "Biz hem sebze pazarındaki atıkları hem de evsel atıkların organik olanlarını buradaki tesisimizde ayrıştırıyoruz. Onları hayvan gübresiyle beraber birleştirip kompost üretim tesisi sayesinde kompost üretiyoruz. Organik gübre elde etmiş oluyoruz. Bu organik gübreleri de vatandaşımızın kullanımına sunuyoruz. Aynı zamanda biz de kendi park bahçelerimizde kullanıyoruz" dedi.

Park ve bahçelerden elde edilen yaprak ve dal atıkları, biçilen çimleri de tesiste organik gübreye dönüştürdüklerini aktaran Ekinci, "Bu sayede hem park bahçelerdeki verimi arttırmış oluyoruz hem de vatandaşın kendi bahçesindeki verim de artmış oluyor. Hem sebze yetiştirme noktasında hem de ağaç noktasında meyve yetiştirme noktasında kıymetli bir ürün elde etmiş oluyoruz" diye konuştu.

"ÇOK DA RAĞBET GÖREN BİR ÜRÜN, ÇOK DA KIYMETLİ BİR ÜRÜN"

Belediye Başkanı Ekinci, tesisin yaklaşık 400 ton yıllık üretim kapasitesine sahip olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:

"Ürünlerimiz elde kalmıyor, hepsini de gönderiyoruz. Çok da rağbet gören bir ürün, çok da kıymetli bir ürün... Özellikle yaz aylarında biraz daha fazla bir üretim gerçekleştirmiş oluyoruz. Hem ekonomik noktada geliri var hem de geri dönüşüm olması bizim için daha kıymetli bir nokta. Yani belediyeye ekonomik katkısından ziyade atılacak olan o şeyleri alıp bunları geri dönüşüm sağlayıp vatandaşın kullanımına ve kendi kullanımınıza sunuyor olmamız bizim için daha kıymetli."

Yozgat\'ın Sorgun İlçesinde Sebze ve Meyve Atıkları Organik Gübreye Dönüştürülüyor
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Yozgat'ın Sorgun İlçesinde Sebze ve Meyve Atıkları Organik Gübreye Dönüştürülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement