İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, fakülte olarak ceviz ve badem üretiminde başarıya ulaştıklarını söyledi.
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Taçkan yerleşkesinde ceviz ve badem üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Malatya'da başta kayısı olmak üzere elma, armut, badem, ceviz, üzüm gibi birçok meyvenin yetiştirilebildiğini belirten Asna, "Malatya kayısı tarımının dünya başkentidir. Malatya'da yetiştirilen yüksek kalitedeki kuru kayısılar yaklaşık yüz ülkeye ihraç edilerek her yıl 300-400 milyon dolar gelir elde edilmektedir" diye konuştu.
Ancak bazı yıllarda kayısıda yaşanan pazarlama ve ilkbahar erken donları nedeniyle ciddi kayıplar yaşandığını aktaran Asma, bu nedenle de Malatya'daki üreticilerin kayısı dışında meyve fidanı üretimi veya meyve yetiştiriciliği için arayışlar içerisine girdiğini söyledi. İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin henüz çok yeni bir fakülte olmasına rağmen badem ve ceviz konusunda ciddi çalışmalar başlattığını belirten Prof. Dr. Asma, Malatya'da ceviz fidanı üretimi için şu anda altyapılarını tamamlamak üzere olduklarını kaydetti. Asma, "Ülkemiz her yıl badem ve ceviz ithalatı için yurt dışına milyonlarca döviz ödemek zorunda kalmaktadır. Aslında ceviz ve bademin ana vatanı Anadolu'dur. Bu meyve türlerinin başarılı bir şekilde yetiştirilmesi için gerekli toprak, su, iklim ve insan kaynağı ülkemizde fazlasıyla mevcuttur. İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak Malatya'daki meyve üreticilerine yol göstermek, uygulamalı bilgiler vermek amacıyla 2012 yılında Battalgazi Kampüsünde 60 dekar büyüklüğünde bir Araştırma-Uygulama Bahçesi tesis edilmiştir. Bu bahçede çok sayıda meyve tür ve çeşidi mevcuttur" ifadelerine yer verdi.
Geç çiçek açan Ferraduel ve Ferragnes badem çeşitlerinden olumlu sonuçlar aldıklarını belirten Asma, bu yıl badem fidanlarının henüz 3 yaşında olmasına rağmen oldukça yüksek verim beklediklerini söyledi. 2016 yılının Mart ve Nisan aylarında Battalgazi Kampüsünde yaşanan ilkbahar geç donları nedeniyle meyve ağaçlarında çeşitli düzeyde zararlar oluştuğunu ifade eden Asma, buna karşılık kayısıdan yaklaşık 10-15 gün geç çiçek açan bademlerde herhangi bir zarar meydana gelmediğini belirtti.
İnönü Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin maddi destekleriyle aşı-kalem parselleri, screenhouse (gölgeevi), aşılama ve soğuk hava depolarının tesis edildiğini aktaran Asma, Malatya'da aşılı ceviz fidanı üretiminin yok denecek kadar az olduğunu vurguladı. Fakültelerinde yapılan ceviz aşılamalarından oldukça yüksek başarı elde ettiklerini dile getiren Asma, "Mart ve Nisan aylarında Omega, Kama (V-aşısı) ve Dilcikli aşı yöntemleriyle yapılan kalem aşılarında yüzde 90'na yakın aşı başarısı elde edilmiştir. Bu aşılar özel makinalarla son derece kolay bir şekilde yapılmaktadır. Malatya'da aşılı ceviz fidanı ihtiyacı çevre illerden sağlanmaktadır" diye konuştu. Ceviz fidanı üretimi konusunda ziraat fakültesinde elde edilen sonuçların fidan üreticilerine tanıtılması adına önümüzdeki yıl 'Aşılı ceviz fidanı üretim kursu' açmayı planladıklarını belirten Asma, "Bilindiği üzere ilimizde elma, kiraz, kayısı ve diğer meyve türlerine ait fidanlar bol miktarda ve sorunsuz bir şekilde üretilmektedir. Fakültemizde yapılan bu çalışmalar sayesinde Malatya'da aşılı ceviz fidanı üretimine katkı sunulacağı öngörülmektedir" şeklinde konuştu. - MALATYA
Son Dakika › Yerel › Ziraat Fakültesinde Badem ve Ceviz Üretimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?