Zirve Dağcılık 2013 Yılını Dağ Yılı İlan Etti - Son Dakika
Yerel

Zirve Dağcılık 2013 Yılını Dağ Yılı İlan Etti

Zirve Dağcılık 2013 Yılını Dağ Yılı İlan Etti

Zirve Dağcılık Hakkari Temsilcisi Hacı Tansu, 20 kişilik bir grup ile 3468 rakımlı Sümbül Dağı'na tırmanarak havai fişek gösterisi yaptı.

12.08.2013 14:23  Güncelleme: 14:49

Zirve Dağcılık Hakkari Temsilcisi Hacı Tansu, 2013 yılını dağ yılı ilan ettiklerini söyledi.

Önceki gün 20 kişilik dağcı grubu ile 3468 rakımlı Sümbül Dağı'na bir tırmanış gerçekleştirerek geceyi buradan geçirip havai fişek gösterisi yaptıklarını belirten Zirve Dağcılık Hakkari Temsilcisi Hacı Tansu, Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü'nün genel merkezinin İzmir'de olan ve Türkiye'nin yaklaşık 30 ilinde şube ve temsilcilikleri bulunan Türkiye'nin en büyük dağcılık ve doğa sporları kulübü olduğunu söyledi. Tansu, "Bizlerde Hakkari temsilciliği olarak 4 yıldır ilimizde faaliyet yürütmekteyiz. Büyük bir kulüp olan Zirve Dağcılık; dağcılık ve doğa sporları alanındaki üstün başarılarını bir de Hakkari'de yürütmesini, Hakkari dağlarını, buzullarını, doğa sporları potansiyelini ulusal ve uluslar arası arenada tanıtmasını istedik. Zirve Dağcılık 2012 Koordinasyon Toplantısı'nda 2013 yılını dağ yılı ilan edilmesi kararı ile bizlerde ilimizin dağlarını, dağ potansiyelini bir kez daha göstermek maksadı ile tırmanışlarımıza başladık. 2013 yılı içerisinde sadece Hakkari dağları olmak üzere 14 tane 3 bin metre üzeri değişik rotalarda tırmanışlar yaptık, zirveler gerçekleştirdik. İlimizin genç dağcıları ile diğer illerdeki dağlara çıktık. Şimdilik sanırım iller arasında en çok zirve yapan il durumundayız. Bu faaliyetlerimizi faaliyet raporları şeklinde dağcılık kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu nedenle 2012 ve 2013 yıllarında bizlerin öncülüğünde Türkiye'den ve birçok yabancı ülkeden çok sayıda dağcı ilimize geldi" dedi.

"BARIŞ SÜRECİNİ ÖNEMSİYORUZ"

Özellikle barış sürecinin başlaması ile yıllardır dağcıların hasretle beklediği Cilo Dağları ve buzullarına gruplar halinde dağcılar ve doğacıların ziyaret ettiğini belirten Tansu, "Bu yaz en büyüğü 60 olmak üzere çok sayıda dağcı, fotoğrafçı, trekkinkci Hakkari'nin güzelliklerini görmeye ve keşfetmeye geldiler. Biz kulüp olarak barış sürecini çok önemsiyoruz. Dağlarımızda savaş değil; dağcıların, trekkinçilerin, kampçıların olmasını istiyoruz. Hakkari'nin doğa ve turizm potansiyelini ne denli büyük olduğunu göstermek istiyoruz. Hakkari, Türkiye'nin en dağlık ili olmasına rağmen 'Dağların Kenti' denmesine rağmen yıllardır bölgede yaşanan savaş nedeni ile dağcılık gelişmedi ve maalesef Hakkari'deki dağcılık kulüpleri bir elin parmaklarını geçmiyor. Bugün zirvesi 3000 metrenin üzerinde olan onlarca dağımız var ve bu dağların tırmanışlara açılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Hakkari'de dağcı sporcu potansiyelinin çok yüksek olduğunu ifade eden Tansu, "Hakkari'de yaşayan her birey doğal dağcıdır aslında. Çocuklarımızı bu alana yönlendirmeli ve gerekli eğitimleri sağlamalıyız. İleride barış süreci gelişirse dağlarımızı gezdirecek, rehberlik edecek mihmandarlar yetiştirmeliyiz. Hakkari Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü özellikle yaz okullarında çok başarılı çalışmalar yürütmektedir, bu yaz okullarına Dağcılık Federasyonu'nun işbirliği ile her seviyeden dağcı eğitimi verdirebilirler. Bizler Zirve Dağcılık olarak üstümüze düşeni yapmaya hazırız. Sümbül Dağı'nın özellikle Hakkari merkezde yaşayanlar açısından çok önemli bir yeri vardır. Şarkılarımızda, şiirlerimizde, hikayelerimizde sıkça yer alır. Yüksek ve sarp olması ile dik duruşu ile hep asalet timsali olmuştur. Merkezde yaşayan herkesin bir gün zirvesini görme hayali vardır. Bizlerde halkımızın bu hayalini gerçekleştirmek üzere bundan üç yıl önce Zirve Dağcılık öncülüğünde Sümbül Dağı'na ilk kalabalık tırmanışımızı gerçekleştirdik. Geçen sene 52 kişilik grup ile tırmanış yaptık, bu yıl 18 kişinin yine hayallerini gerçekleştirdik. Böylece ilimizin güzelliklerini halkımız ile yaşamaya devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde dünyanın en yüksek zirvelerine defalarca çıkmış çok önemli dağcılar gelecek ve birlikte dağlarımıza zirveler yapacağız" şeklinde konuştu. - HAKKARİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Zirve Dağcılık 2013 Yılını Dağ Yılı İlan Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement