Topbaş, Köln'ün Altın Defteri'ni İmzaladı - Son Dakika
Dünya

Topbaş, Köln'ün Altın Defteri'ni İmzaladı

Topbaş, Köln\'ün Altın Defteri\'ni İmzaladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göçün 50.yılı nedeniyle Köln tarihi belediye binasında düzenlenen törene katıldı.

16.11.2011 23:56

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göçün 50.yılı nedeniyle Köln tarihi belediye binasında düzenlenen törene katıldı. Topbaş, tören sırasında Köln Anakent Belediye Başkanı Jürgen Roters'ın daveti üzerine Başkonsolos Mustafa Kemal Basa ile birlikte Kent Altın Defteri'ni imzaladı.

Köln Anakent Belediye Başkanı Jürgen Roters'in daveti üzerine Almanya'ya gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göçün 50.yılı nedeniyle düzenlenen törene katıldı. Köln'de bugüne kadar 50.yılla ilgili düzenlenen etkinliklerin doruk noktası olan törene Topbaş'ın yanı sıra aralarında Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, İstanbul-Köln Kardeşşehir Derneği Başkanı Mustafa Ünal, Köln Anakent Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek ve Sosyolog Dr. Nermin Abadan Unat'ın da bulunduğu çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı. Tarihi Köln Belediyesi binasında düzenlenen ve moderasyonunu Aslı Sevindim'in yaptığı etkinlik, Ruhi Su'nun 'Almanya Acı Vatan' adlı eserinin Nur Kaplan tarafından seslendirilmesiyle başladı.

KENTİMİZ TÜRKLERLE DAHA DA ZENGİN

Köln Anakent Belediye Başkanı Jürgen Roters açılış konuşmasında, 'Köln'de yaşayan Türkler burada kültürlerinden ödün vermeden yaşadılar. Kentimizin çok kültürlü olmasında büyük katkı sağladılar. Köln'de yaşayan 184 farklı milletten insan kültürel katkılarıyla bizim için büyük kazanç. Göç kentimizi ve ülkemizi olumlu yönde etkiledi. Kölnlü Türkler kentimizin vazgeçilmez parçası. Onlarla kentimiz daha zengin, renkli ve yaşamaya değer' diye konuştu.

ALTIN DEFTERE İMZA

Roters konuşmasının ardından Kadir Topbaş ve Mustafa Kemal Basa'yı Köln'ün Altın Defteri'ni imzalamak için kürsüye çağırdı. Önce Topbaş, ardından Basa alkışlar ve basın mensuplarının yoğun ilgisi altında defteri imzaladı. Kadir Topbaş imza sonrası özel olarak hazırlanan 50 Kuruşluk bir pulu Roters'e hediye etti.

DOSTLUĞUMUZUN GÜCÜNÜN İSPATI

Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, imza töreninden sonra yaptığı konuşmada, 'Bu etkinlik güçlü dostluğumuzun ispatı. Birbirimizle yakınlaşmak ve uyum içinde yaşamak adına önemli bir adım. Köln kenti bir kez daha misafir perverliğini ve dostane yaklaşımını ortaya koydu. Tanık olduğumuz bu tören göç ve uyumun başarı hikayelerin ürünü. Kuzey Ren Vestfalya Uyum ve Çalışma Bakanı Sayın Guntram Schneider bana, göçün 50.yılı kapsamında son birkaç haftada 35 etkinliğe katıldığını söyledi. Bu Köln kentinin ve KRV eyaletin duyarlığını açıkça sergiliyor' dedi.

BAŞARI HİKAYELERİ GELECEKTE DE DEVAM EDECEK

Konuşmasında Mevlana'dan örnekler de veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise şunları söyledi: 'Almanya'da ekonomik kalkınmaya katkıda bulunan yurttaşlarımız Türkiye için onur kaynağı oldu. Zor zamanlar geçiren ilk nesil yurttaşlarımızın yanında siyaset, eğitim, sanat ve ticaret gibi alanlarda mevki sahibi olan ikinci ve üçüncü nesil ayrıca onur kaynağı oldu. Gelecekte burada kök salmış Türkler'in önemli işlere imza atmaya devam edeceklerinden eminim. Zor şartlar altından kalkan ilk neslin başarısına bugün tanık oluyoruz. Gelecekte de başarı dolu hikayelerin yaşanacağına eminim. Avrupalı gençlerin kazandıkları beceriler karşılıklı ilişkilerimizi pekiştiriyor. Kurulan İstanbul-Köln Kardeşşehir Derneği de bu iyilişkilerin iyi kalmasında katkıda bulunmasını temenni ediyorum.'

ÇİFTE VATANDAŞLIĞIN ÖNÜ AÇILMALI

Törende konuşan Köln Anakent Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek ise, 'Yaşanan zorlukların ardından, bugün kendi şirketlerimiz var ve gençlere meslek eğitim imkanları sunabiliyoruz. Ama uyum sürecinin tamamlanması için opsiyon modeli kaldırılmalı ve çifte vatandaşlığın önü açılmalı'dedi. Konuşmaların ardından Sosyolog Dr. Nermin Abadan Unat, ilk kuşak göçmenler Gülsevim Pilge ve Vural Çeliker, eski Ford çalışanı Peter Schünemann ve Köln Anakent Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek'in katıldığı bir panel de düzenledi.

TOPBAŞ, GENÇ AKADEMİSYENLERLE BULUŞTU

İBB Başkanı Kadir Topbaş, belediyedeki tören öncesinde TD Platform'un düzenlediği bir toplantıda genç akademisyenlerle buluştu. Burada 'Küresel Kalkınmada Kentlerin Rolü' adı altında bir konuşma yapan Topbaş, Almanya ve Türkiye arasında alış-veriş yapan üç binin üzerinde şirketin genel müdürü ve koordinatörünün Almanyalı genç Türkler olmasından gurur duyduğunu söyledi. Toplantıda İBB Başkanı Kadir Topbaş TD Platform üyelerine Kız Kulesi tablosu hediye etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Topbaş, Köln'ün Altın Defteri'ni İmzaladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement