3. Hazar Forumu - Son Dakika
Ekonomi

3. Hazar Forumu

3. Hazar Forumu

Cumhurbaşkanı Gül: "Azerbaycan ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi güney gaz koridorunun bel kemiğini teşkil edecektir"

05.12.2013 13:10

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Azerbaycan ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) güney gaz koridorunun bel kemiğini teşkil edecektir" dedi.

Hazar Strateji Enstitüsü'nce (HASEN) üçüncüsü gerçekleştirilen Hazar Forumu'na gönderdiği mesajda forumun çok değerli bir tartışma ve ortak akıl üretme zemini oluşturacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Hazar Havzası'nın önemli ticaret, ulaştırma ve kültürel etkileşim güzergahlarının kesişme noktası olduğunu, enerji güvenliği, sürdürülebilir kalkınma, refah ve barış arayışlarında çok kritik bir konumda olduğunu ifade etti.

Eşsiz coğrafi konumuyla doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi birleştiren havzanın, önümüzdeki dönemde çok daha büyük rol oynamaya aday olduğunu dile getiren Abdullah Gül, ortak tarihi, kültürel ve beşeri bağlar bulunan Hazar Havzası'nın gerçek potansiyelinin hayata geçirilmesini desteklediklerini, bunun için mevcut iş birliği mekanizmalarının en iyi şekilde işletilmesi ve karşılıklı yarar ilkesini temel alan kapsamlı iş birliği modelleri üzerinde çalışılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda bölgedeki donmuş ihtilafların diplomasi yoluyla barışçıl şekilde çözümüne yönelik çabalara mutlaka hız verilmelidir. Hedefimiz barış anlamına gelen Hazar'ın huzur, istikrar ve refahla anılan bir bölge olarak dünyayla tam bütünleşmesini sağlamak olmalıdır.  Bütün bölge ülkelerinin evrensel değerleri benimsemiş aktörler olarak barış ve işbirliği ruhuyla faaliyetlerini sürdürmesi en temel önceliğimizdir. Esasen enerji, ticaret ve ulaştırma başta olmak üzere bu çerçevede birçok işbirliği fırsatı mevcuttur."

Hazar'ın sunduğu dinamizmi harekete geçirmek üzere 1990'lı yıllardan bu yana yeni enerji projelerini hayata geçirdiklerinin anımsatan Gül, Bakü-Tiflis- Ceyhan Boru Hattı Projesi'nin gerçekleştirildiği dönemde asrın projesi olarak nitelendirildiğini, bölgesel ve küresel ortaklarla birlikte gerçekleştirilen Bakü-Tiflis- Erzurum boru hattının da güney gaz koridorunun çok önemli bir parçası olduğuna dikkati çekti.

Gül, "Şimdi Hazar bölgesel ortaklık ruhunu bir adım öteye taşıma zamanıdır. Bu çerçevede Azerbaycan ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) güney gaz koridorunun bel kemiğini teşkil edecektir. İlk aşamada Şah Deniz gazını Türkiye ve Avrupa piyasalarına taşıyacaktır. İleride Azerbaycan'ın diğer sahalarında üretilecek doğalgazın naklinde önemli bir görevi yerine getirecektir.  Diğer aşamada Hazar'ın öteki yakasındaki zenginliklerin dünya pazarıyla buluşturulmasıdır" değerlendirmesini yaptı.

Bölgesel ortaklık vizyonunun bir diğer önemli parçasının ulaştırma olduğuna işaret ederek, modern İpek Yolu olarak adlandırılan orta pasifik hattının canlandırılmasının bu açıdan önemli olduğunu kaydeden Abdulah Gül, Bakü-Tiflis- Kars demiryolu bağlantısının gelecek yıl tamamlanmasının hedeflendiğini, proje sayesinde Londra ile Pekin'in Hazar üzerinden demiryoluyla bağlanmış olacağını bildirdi.

Modern İpek Yolu projesinin basit bir ulaştırma projesi olmadığını, 100 yıllık bir rüyayı hayata geçirecek projenin ileride Hazar'ın iki yakasını enerji, ulaşım ve haberleşme hatlarıyla öreceğini kaydeden Gül, "Tüm bu projeler sayesinde Hazar Havzası, Avrupa ve Asya ekseninde enerji hatları, kara-deniz-tren yollarıyla ulaşım ve haberleşme hatlarıyla ülkeleri birbirine bağlayan çok kritik bir bölge haline gelecektir. Böylelikle bu coğrafyafda yer alan ülkelerin siyasi, ekonomik ve beşeri gelişmeleri bir kat daha pekişecektir. Forum kapsamında bu konular bütün boyutlarıyla ele alınacaktır" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement