7.5 Milyar Doları Devirdik, 2 Haftada Dünyayı Doyuracak Bisküvi Üretiyoruz - Son Dakika
Ekonomi

7.5 Milyar Doları Devirdik, 2 Haftada Dünyayı Doyuracak Bisküvi Üretiyoruz

7.5 Milyar Doları Devirdik, 2 Haftada Dünyayı Doyuracak Bisküvi Üretiyoruz

Ülker Şirketler Topluluğu'nun 2006 Yılı Cirosu 7.5 Milyar Dolar Oldu. Topluluğun En Büyük Gruplarından Ülker Grubu'nun 2006 Sonuçlarını Açıklayan Ülker Grubu Başkanı Ali Ülker, İki Ülker Şirketinin Daha Halka Arz Edileceğini Açıkladı ve Arzlardan Yaratılacak Fonlarla da Avrupa'da ve Ortadoğu'da Üretim Yatırımları Yapacaklarını Bildirdi.

18.05.2007 01:33

Ülker Şirketler Topluluğu’nun 2006 yılı cirosu 7.5 milyar dolar oldu. Topluluğun en büyük gruplarından Ülker Grubu’nun 2006 sonuçlarını açıklayan Ülker Grubu Başkanı Ali Ülker, iki Ülker şirketinin daha halka arz edileceğini açıkladı ve arzlardan yaratılacak fonlarla da Avrupa’da ve Ortadoğu’da üretim yatırımları yapacaklarını bildirdi.

TÜRKİYE’nin en büyük gıda grubu Ülker Şirketler Topluluğu’nun 2006 yılı konsolide cirosu 2005’e göre yüzde 12.1 yükselerek, 7 milyar 432 milyon dolar dolar oldu. 23 bin 500 kişilik istihdam sağlayan Topluluğun en büyük gruplarından olan ve bisküvi, çikolata, kek, kahve şirketlerini bünyesinde bulunduran Ülker Grubu’nun 2006 performansı ve yeni stratejileri dün Ülker Grubu Başkanı Ali Ülker tarafından açıklandı. 63 yıl önce kurulan Ülker’in o zamanlar günde sadece 200 kilogram bisküvi üretebildiğini belirten Ali Ülker, şu anda sadece 2 haftalık bisküvi üretimlerinin dünyadaki tüm insanlara yetecek miktarda olduğunu söyledi. Ali Ülker, Ülker Grubu Başkanlığı’nın 2006 cirosunun da 3 milyar dolar olduğunu ve topluluk cirosunun yüzde 40’ına denk geldiğini belirterek, "Grubumuzda 12 üretim, 4 pazarlama şirketimiz var. Şu anda halka açık olan Ülker Gıda A.Ş.’nin adını Ülker Bisküvi A.Ş. olarak değiştiriyoruz. Üstün Gıda A.Ş.’nin ismini de Ülker Çikolata A.Ş. olarak değiştiriyoruz. Ayrıca, İdeal Gıda A.Ş., Fresh Cake A.Ş. ve AGS Gıda A.Ş.’yi İdeal Kek A.Ş. ünvanı altında birleştiriyoruz. Ülker Çikolata A.Ş. ile İdeal Kek A.Ş.’yi de muhtemelen 2008’de halka arz edeceğiz" dedi.

HEDEF AVRUPA VE ORTADOĞU:

Ali Ülker, bu operasyonla halka arzlardan sağlanacak fonları ağırlıklı olarak yurt dışındaki üretim yatırımlarına yönlendireceklerini söyledi ve şöyle devam etti: "Ülker Çikolata A.Ş.’nin 2006 cirosu 760 milyon YTL ve 48 milyon YTL kár etti. 1.177 çalışanı var, yılda 165 bin ton üretim yapıyor. Bu şirketimizi 2008 başında halka arz ederiz. İştirakleri çok güçlü olan bir şirketimiz. İstanbul, Kocaeli ve Karaman’daki fabrikalarımızı tek çatıda toplayacak İdeal Kek A.Ş.’nin de halka arzını planlıyoruz. Bu şirketimizin net satışları 2006’da 266 milyon YTL, kárı ise 29 milyon YTL oldu. Yıllık 90 bin ton üretim kapasitesi var ve 775 kişi çalışıyor. Halka arzlardan oluşacak fonları da yurt dışı yatırımlarda değerlendireceğiz. Özellikle Romanya’daki Eurex ile Batı Avrupa’ya, AB’ye büyük açılım planlıyoruz. Ayrıca 1975’ten beri faaliyette olduğumuz Ortadoğu pazarında da Cidde’deki firmamıza yatırım yapacağız. Mısır ve Pakistan’da da şu anda fabrika inşaatlarımız sürüyor."

140 MİLYON DOLARLIK YATIRIM:

Ülker Şirketler Topluluğu’nun 2007’de yaklaşık 140 milyon dolarlık yeni yatırım yapacağını da açıklayan Ali Ülker, bu yatırımların 60 milyon dolarlık bölümünü kendi grubu olan Ülker Grubu’na bağlı şirketlerin yapacağını anlattı. Ali Ülker, "İstanbul ve Ankara’daki fabrikalarımızda üretimi artıracak yer kalmadı. Bisküvide İdeal Gıda A.Ş. ile kapasiteyi yüzde 50 artıracak bir inşaata başladık. Kekte ek yatırımlar yapacağız ve İdeal Kek A.Ş.’deki kapasite artışı da yüzde 40 civarında olacak. Şu anda Hadımköy’de yeni fabrika yapıyoruz, Karaman’da yeni bir tesis bu yıl üretime başlayacak. Gelecek yıl başka bir tesis daha kuracağız" dedi.

Seçimler biraz ani oldu ama piyasayı rahatlattı

ÜLKER Grubu Başkanı Ali Ülker, son dönemde yaşanan siyasi gelişmelerin ve seçim sürecinin Ülker’in satışlarında bir olumsuz etkiye yol açmadığını belirterek, "Evet, aslında seçim biraz sürpriz biraz beklenmedik şekilde geldi. Ancak bir an önce yapılacak olması da piyasaları rahatlattı. Bence bu nedenle piyasa pozitif etkileniyor" dedi.

Murat Ülker tatmadan piyasaya ürün çıkamaz

ÜLKER Grubu Başkanı Ali Ülker, 2006’da 62 yeni ürün çıkardıklarını ve şu anda 225 yeni ürün içinçalışma yürüttüklerini belirterek, "Ülker’de bir ürün Murat Ülker tatmadan piyasaya çıkamaz. Bu önemli bir kuraldır. Ürünlerimizi benim çocuklarım da çok seviyor. Bütün çocukları mutlu ettiğimizi düşünüyorum. Ürünlerimizi benim çocuklarım da test ediyorlar. Bugüne kadar benim çocuklarım Ülker’in hiç bir ürününü reddetmedi. Tabii ki başka firmaların ürünlerini yemelerine fırsat vermemeye de çalışıyorum" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 7.5 Milyar Doları Devirdik, 2 Haftada Dünyayı Doyuracak Bisküvi Üretiyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement