Abn Amro'yu Almak Fortis'i Çökertti, 'Kısmen Devletleşip' Kurtulacak - Son Dakika
Ekonomi

Abn Amro'yu Almak Fortis'i Çökertti, 'Kısmen Devletleşip' Kurtulacak

Abn Amro\'yu Almak Fortis\'i Çökertti, \'Kısmen Devletleşip\' Kurtulacak

Bir Yıl Önce Hollanda Bankası Abn Amro'yu İçinde Bulunduğu Konsorsiyumla Birlikte Rekor Fiyata Alıp, 40 Milyar Euro'luk Yük Altına Giren Fortis, Bu Yükün Altında Kaldı. Belçika, Hollanda ve Lüksemburg, Fortis'i Kurtarmak İçin 11.2 Milyar Euro Aktaracak. Fortis, Böylece Kurtuluşu 'Kısmi Devletleşme'de Arayacak.

30.09.2008 01:33

Bir yıl önce Hollanda bankası ABN AMRO’yu içinde bulunduğu konsorsiyumla birlikte rekor fiyata alıp, 40 milyar Euro’luk yük altına giren Fortis, bu yükün altında kaldı. Belçika, Hollanda ve Lüksemburg, Fortis’i kurtarmak için 11.2 milyar Euro aktaracak. Fortis, böylece kurtuluşu ’kısmi devletleşme’de arayacak.

BİR yıl önce içinde yer aldığı konsorsiyumla birlikte, Hollanda bankası ABN AMRO’yu dünya bankacılık tarihinde rekor kırarak 70 milyar Euro’ya satın alan Fortis, şimdi kısmen kamulaştırılarak iflastan kurtarılıyor. Fortis ayrıca, geçen yıl bir konsorsiyumla birlikte satın aldığı ABN AMRO’nun kendi payına düşen Hollanda’daki bankacılık birimini elinden çıkaracak. Özellikle siyasi bölünmüşlük yaşayan Belçika’da Fortis’in ABN AMRO’yu satın alması, ulusal bir gurur olarak görülüyordu. Küresel çalkantı ve ABD emlak piyasasındaki zararlar nedeniyle bankaların birbiri ardına rekor zarar açıkladıkları bir dönemde Royal Bank of Scotland ve İspanyol Santander’la birlikte Hollanda bankası ABN AMRO’yu satın alan Fortis, kendi payına düşen Hollanda bankacılık birimleri için 24 milyar Euro ödeme taahhüdüne girince, global krizin de etkisiyle sermaye sıkıntısı yaşamaya başlamıştı.

Yüzde 49’u kamunun

AB Komisyonu’nun rekabetten sorumlu Üyesi Neelie Kroes ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet’in de katılımıyla önceki gece geç saatlere kadar Fortis için çıkış yolu arayan Belçika, Hollanda ve Lüksemburg piyasalardaki tedirginliğin de etkisiyle ödemelerini yapmakta zorlanan bankaya ortaklaşa 11.2 milyar Euro aktaracak. Belçika Başbakanı Yves Leterme tarafından basın toplantısıyla açıklanan kurtarma planına göre Fortis’in her 3 ülkedeki birimlerinin yüzde 49’u kamuya devredilecek. Fortis’e Belçika 4.5 milyar Euro, Hollanda 4 milyar Euro ve Lüksemburg 2.5 milyar Euro ödeyecek.

Başkan istifa ediyor

Yeterli şeffaflık sağlayamayan ve bankanın yaşadığı mali krizden sorumlu tutulan Fortis Yönetim Kurulu Başkanı Maurice Lippens’in istifa edeceği ve yerine geçecek ismin banka dışından Belçika hükümeti tarafından atanacağı belirtildi. Benelüks hükümetleri Fortis’in yönetim kurulu üyelerinde de belirleyici olacak. Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, "Önemli olan Benelüks ülkelerinin bir anlaşmaya varması. Hükümetler direkt olarak üç ülkede bankanın kontrolüne dahil oluyorlar. Hiç bir müşteriyi yol kenarında bırakmayacağız" dedi. Hollanda Maliye Bakanı Wouter Bos ise, aktaracakları 4 milyar Euro’nun boşa harcanmadığını, böylece bankada söz sahibi olacaklarını belirtti.

İflas dedikodusu çıkmıştı

Geçen hafta Fortis’in de zor durumda olduğu ve nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla 10 milyar Euro’ya varan varlık satışı gerçekleştireceğine ilişkin haberler finans piyasalarında endişeleri artırmıştı. Fortis’in CEO’su Herman Verwilst bazı varlıklarını satmaya hazırlanan finans grubunun iflas etmeyeceğini vurgulayarak, "Batmıyoruz. Böyle bir olasılık yok" demişti. Bütün açıklamalara rağmen bankanın hisseleri cuma günü yüzde 20 erimişti. Verwelist de görevi bırakmak zorunda kalmıştı.

Kurtarma planı yaradı hisseleri yükseldi

BENELÜKS ülkelerinin kurtarma kararının ardından Fortis’in hisseleri, günlerdir kesintisiz devam eden düşüş trendini kırarak hızlı yükselişe geçti. Brüksel borsasında bir yıl önce 24 Euro’dan işlem görmesine rağmen geçen hafta cuma günü yüzde 20 düşüşle 5.20 Euro’dan kapanan Fortis hisseleri, dün işlemlerdeki yüzde 15 artışla 6 Euro’ya kadar tırmandı.

Yeni CEO: Bazı kararlar yanlıştı

FORTIS’in yeni CEO’su Filip Dierckx, ortaya atılanların sepkülasyon ve dedikodu olduğunun anlaşıldığını belirterek, "Bu dedikodular bir şirketi zor şartlar altına sokuyor. Eğer geçmişteki bazı kararların yanlış zamanlarda verildiğini söylerseniz, bunu inkar edemem. Bazı kararların en iyi kararlar olmadığını söylerseniz, bunu kabul ederim" dedi.

Fortis Türkiye: Yükümlülükleri karşılama yeteneğine sahibiz

FORTIS Grup’un girişiminin ardından Fortis Türkiye şu açıklamayı yaptı: "Her biri ayrı ayrı olmak üzere Belçika, Hollanda ve Lüksemburg hükümetleri yüzde 49 oranında Fortis Belçika, Fortis Lüksemburg ve Fortis Hollanda’da hisse sahibi oldular. Bu müdahale, Fortis Grup’un tüm yükümlülüklerini karşılama yeterliliğine sahip olduğunun açık ve net bir teyidi niteliğindedir. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre, finans sektörümüzün düzenleyici kurumlarının denetiminde faaliyetlerini sürdüren bir finans kuruluşu olan Fortis Türkiye, dünyanın en büyük uluslararası finans kurumları arasında gösterilen Fortis Grup’un desteğinden, güçlü bir şekilde yararlanmaya devam edecektir."

Dexia’nın da adı çıkınca yönetim olağanüstü toplandı

FRANSIZ-Belçika bankası Dexia’nın hisseleri likit sıkıntısı çektiğine ilişkin söylentiler nedeniyle dün yüzde 27 geriledi. Bankanın yönetim kurulu acil olarak toplandı. Yönetim kurulu hemen likidite durumlarının iyi olduğunu açıkladı. Fransa ve Belçika maliye bakanları yaptıkları açıklama ile Dexia’nın arkasında olduklarını ve yardım etmek için adım atmaktan çekinmeyeceklerini söyledi. ’Sıradaki banka Dexia mı’ korkusu, hükümetlerin sorumluluklarını yerine getirmekten kaçınmayacakları yönündeki açıklamalar bile bankanın hisselerinin erimesine engel olamadı. Piyasalarda Dexia’ya da el konulacağı görüşü ağırlık kazanmaya başladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Abn Amro'yu Almak Fortis'i Çökertti, 'Kısmen Devletleşip' Kurtulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement