Devlerle Rekabet İçin Kapasite Artırıyor - Son Dakika
Ekonomi

Devlerle Rekabet İçin Kapasite Artırıyor

Devlerle Rekabet İçin Kapasite Artırıyor

Dünyada Uzay Havacılığı, Elektronik, Otomotiv Sektörünün Önde Gelen Kurumlarına Verdiği Tedarikle İsmini Duyuran Elektrolitik Bakır İletken Üreticisi Er Bakır, Yeni Bir Yatırımla Kapasitesini 120 Bin Tondan 200 Bin Tona Çıkarma Kararı Aldı.

06.10.2008 12:01

Dünyada uzay havacılığı, elektronik, otomotiv sektörünün önde gelen kurumlarına verdiği tedarikle ismini duyuran elektrolitik bakır iletken üreticisi Er Bakır, yeni bir yatırımla kapasitesini 120 bin tondan 200 bin tona çıkarma kararı aldı.

Er Bakır Yönetim Kurulu Görevli Üyesi Müjdat Keçeci, belirledikleri uzun vadeli stratejik plan çerçevesinde yatırımlarına devam ettiklerini belirtti.

Er Bakır'ın halen Türkiye'nin sektöründe en büyük şirketi olduğunu, Avrupa ve dünya pazarında da hatırı sayılır bir büyüklüğe ulaşması için çalıştıklarını söyleyen Keçeci, bu kapsamda kapasiteyi önemli oranda artıracak yatırımlara başladıklarını söyledi.

Halen 120 bin ton olan yıllık bakır kablo üretim kapasitesinin 200 bin tona çıkaracak bir yatırıma başladıklarını bildiren Keçeci, “Gelecek yıl üçüncü çeyrekte bu yatırımlarımızı devreye alacağız. Yaklaşık 15 milyon dolarlık bir maliyeti olacak. Uluşacağımız 200 bin tonluk kapasite Avrupa'da bizi önemli bir büyüklüğe getirecek. Bu sektörde dünya devleri arasında dikkate alınacak bir seviyeye geleceğiz. Artık bu sektörde Türkiye'den de bir oyuncunun iddialı olduğunu anlatmaya çalışacağız” diye konuştu.

Bu yıl başında 130 bin ton satış hedefiyle yola çıktıklarını, şu ana kadar 112 bin tonunu gerçekleştirdiklerini dile getiren Keçeci, geçen yıl 220 milyon dolar olan ihracatın bu yıl 380 milyon dolar seviyesine yükseleceğini söyledi.

Yeni yatırımla şirketin iç piyasa ihtiyaçlarından çok dünya pazarının ihtiyaçlarını karşılamaya ağırlık vereceğini, bu durumun ihracatı gelecek dönemde önemli oranda artıracağını dile getiren Keçeci, katma değeri yüksek, daha yüksek teknoloji kullanan bir üretim sistemine geçiş yapacaklarını kaydetti.

Şirket olarak kısa vadeli hedefler koymadıklarını, atacakları tüm adımları 10 yıllık stratejilere göre belirlediklerini dile getiren Keçeci, yeni yatırımla halen 500 olan çalışan sayısını kademeli olarak artıracaklarını bildirdi.

Keçeci, ihracatın önemli bir bölümünü ABD ve AB ülkelerine yaptıklarını, yeni yatırımla bu ülkelerde daha değişik sektörlere gireceklerini, aynı zamanda Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkelerinin ihtiyaçlarını da karşılamaya çalışacaklarını ifade etti.

Keçeci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Katma değeri yüksek ürünlerde Avrupa ve ABD'de etkili bir noktadayız. Bu etkinliğimizi devam ettireceğiz. Her ülkenin kendine özel ihtiyaçlarına göre üretim yapacağız. Yelpazemizdeki ürünleri ülkelere göre ayarlayacağız. ABD'ye göndereceğimiz bir ürünü Irak'a gönderemezsiniz. Havacılık, sağlık gibi yüksek teknolojiye dayalı sektörler için gelişmiş batı ülkelerine, inşaat ve tesisat kabloları sektörü için ise gelişmekte olan ülkelere yöneleceğiz. Bize yansıyan siparişlerden dünyada öne çıkan sanayileri saptayabiliyoruz. Örneğin 11 Eylül sonrası ABD'ye yoğun bir şekilde güvenlik ekipmanı yapımı için bakır kablo ihracatı yaptık. Örneğin cep telefonu sektöründe yeni geliştirme her teknoloji, bizden yeni bir ürünün talep edilmesine neden oluyor. Tabi inşaat sektörünü göz ardı edemeyiz. Uzak Doğu, Kazakistan, Afganistan, Özbekistan gibi ülkelerde inşaat sektöründe hızlı büyüme var. Bunu da karşılamayı planlıyoruz.”

Keçeci, NASA, Boeing gibi kurumların bakır iletken ihtiyaçlarını karşılamaya devam ettiklerini, özellikle havacılık sanayinin tercih ettiği firmalar arasına girmelerinin gurur verici olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Devlerle Rekabet İçin Kapasite Artırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement