Kültür Ve Turizm Bakanı Günay Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Kültür Ve Turizm Bakanı Günay Açıklaması

Kültür Ve Turizm Bakanı Günay Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'in Expo 2020 için resmi müracaatının yapıldığını ve tanıtım çalışmalarına başlandığını belirtti

06.05.2011 12:30

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'in Expo 2020 için resmi müracaatının yapıldığını ve tanıtım çalışmalarına başlandığını belirterek, "100'den fazla uluslararası fuara katılıyoruz, İzmir'in artık daha fazla rolü olacak" dedi.

Bakan Günay, İzmir Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ederek, İGC Başkanı Atilla Sertel ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.

Siyasi yaşamını artık İzmir'de sürdüreceğini belirten Günay, siyasetin alışılmış, gerginleştirici, tartışan temsilcisi olmayacağını, İzmir'e hizmet etmek istediğini söyledi.

Daha önce de İGC'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Günay, şöyle konuştu:

"İzmir gerçekten Türkiye'nin, dünyanın özel, güzel şehirlerinden biri. İstanbul bütün dünya tarafından kabul edilen bir şehirdir ama arkasından İzmir'i saymazsak haksızlık ederiz. Doğal, tarihi potansiyeli harekete geçiremediğimiz gerçeği var. Bir tespit yapmak, neler yapılacağı konusunda çalışmak gerekir. "

İzmir'in zengin bir potansiyeli, turizm için gerekli ulaşım altyapısı ve çok iyi bir havalimanı olduğunu belirten Bakan Günay, "İstanbul-İzmir otoyolu yapılıyor. Körfez geçişi ile ara kısalacak, çok büyük bir yatırımdır. İzmir'i Anadolu'nun içlerine bağlayacak yollar yapılıyor. Turizm alanındaki geri kalmışlığı hızla aşılacaktır. Pazar günü Bakanlıktaki teknik arkadaşlarla İzmir'de toplantı yapacağız" dedi.

-EXPO ADAYLIĞI-

Günay, Expo 2020 adayı olarak tartışmasız bir şekilde İzmir'in belirlenildiğini, başvurunun yapıldığını, tanıtım çalışmalarının kente büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Paris'teki Bakanlık ofisinin Expo ofisi olarak çalışacağını bildiren Günay, şöyle devam etti:

"Bakanlık olarak 100'den fazla fuara katılıyoruz, İzmir'in artık daha fazla rolü olacak. Yapay bir şey yapmadığımıza inanıyorum. Bir ayağı Bergama, bir ayağı Efes, sırtını Afrodisias'a dayayan ören yeri dünyada çok azdır. İzmir'in Barcelona, Roma olacağını düşünüyorum. İzmir ile ilgili daha büyük ufuklar olmasını istiyorum. Kararlı olacağız, hız kazandıracağız. "

Ertuğrul Günay, Alman tur operatörleri ile İzmir'e yatırım konusunda görüştüğünü, 55 gazetecinin İzmir ve Ege Bölgesi'nde gezdirileceğini anlatarak, şunları söyledi:

"Antalya artık doymuş noktada. Mısır'a gelen turist kadar, 9. 5 milyon turist Antalya'ya geliyor. Yeni alanlara açılmamız gerekiyor. İzmir ile ilgili projelerimiz kitle değil, butik turizmi, doğa, termal turizm şeklinde. Arkeoloji ile termal iç içe. Daha yüksek gelir gruplarının ilgi göstereceği, çok insan değil, çok gelir elde edeceğimiz destinasyon düşünüyoruz. Tarih, doğa çok iyi. İzmir'de işbirliğine ihtiyacımız var. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine de hazırız. İzmir'deki bu hızlı kalkınma, bölgede işsizliği azaltacak en önemli araçlardan biri olacaktır. "

Bakan Günay, İzmir Gazeteciler Cemiyetinin Basın Müzesi oluşturması çalışmalarına her türlü desteği vermeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

-SORULAR-

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bakan Günay, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki operasyonun yargıya intikal eden bir konu olduğunu, artık yorum yapılmaması gerektiğini söyledi.

Siyasetçilerin, yerel yöneticilerin yolsuzlukla anılmasını talihsizlik olarak saydığını belirten Günay, "Tutuklama, sorgulamadan üzüntü duyarım. Artık yargıya geçti. İçeriğini bilmeden yorum yapmam mümkün değil. Bir an önce gerçek ortaya çıkar, kim ceza alacak belli olur. Dosya içeriğini bilmediğim konuda fazla şey söylemem haksızlık olur" dedi.

Bakan Günay, bir başka soru üzerine İzmir'de 40 bin yatak kapasitesi olduğunu, bu sayının mutlaka artırılması gerektiğini ifade etti.

Antalya'da çok sayıda otel yatırımı olan bir firmanın yönetim kurulu başkanını İzmir'e davet ettiğini, Alman tur operatörlerine İzmir'in tanıtıldığını belirten Günay, turizm alanları planlanırken çevre mühendisleri, baro ve yerel yöneticilerle işbirliği yapılmasının önemine dikkat çekti.

Bakan Günay, "Çevreyi, doğayı koruyan planlar yapmak istiyoruz. Zaman zaman haksız müdahalelerle yürütmeyi durdurma kararı alınabiliyor, o zaman yatırım kararı 3-5 yıl ertelenebiliyor. İzmir kamuoyunun yardımına ihtiyacım var. İnciraltı'nda yerel yönetimle çalıştık, umarım iptal ile karşılaşmayız" diye konuştu.

İGC Başkanı Atilla Sertel de Bakan Günay'ı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, "İzmir'in iki Bakanı vardı; sayın Gönül, sayın Aydın. Şimdi icracı iki Bakanımız oldu. İzmir, ulaştırma, turizm alanında bundan böyle çok daha büyük katkılar alacak. 'İzmir hak ettiği kadar gelişemiyor, ödediği vergiden payını alamıyor' iddialarının önüne geçileceği bir dönem olsun. Turizm açısından büyük atılımlar yapsın, İzmir'in önü açılsın, istihdam olsun. Dünya ölçeğinde İzmir adı duyulsun istiyoruz" dedi.

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kültür Ve Turizm Bakanı Günay Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement