Adana Belediye Meclisi Fesih Yolunda - Son Dakika
Güncel

Adana Belediye Meclisi Fesih Yolunda

Adana Belediye Meclisi Fesih Yolunda

Meclis Feshedilirse 5 Merkez Belediye Başkanının Başkanlığı Düşecek

30.06.2010 16:27

Adana'da Aytaç Durak'ın Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmasının ardından, şimdi de 34 üyeli Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin feshi ve Meclis'in doğal üyesi olan 5 merkez ilçe belediye başkanının başkanlıklarının düşürülmesi kent gündemine oturdu. Bu konuda açılan dava Danıştay'a gönderildi. Yüreğir Belediye Meclis Üyesi CHP'li Zeynel Mızrak'ın açtığı davaları değerlendiren Adana 1'inci İdare Mahkemesi, Meclis'in feshi ve 5 merkez belediye başkanının başkanlıklarının düşürülmesiyle ilgili dosyayı Danıştay'a gönderdi. Danıştay'ın, yasaya göre dava dosyası ulaştırıldıktan sonra 1 ay içinde karar vermesi gerekiyor. İçişleri Bakanlığı'nca hakkında açılan soruşturmalar nedeniyle 28 Mart'ta Aytaç Durak'ın görevden alınmasının ardından yapılan başkanvekilliği seçiminde AK Partili Merkez Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan kurayla seçilmiş, ancak mahkemenin seçilme yeterliliğine sahip olmadığına karar vermesi üzerine bu görevden ayrılmak zorunda kalmıştı. 2'nci kez yapılan başkanvekilliği seçiminde ise MHP'li Zihni Aldırmaz başkanvekili seçilmişti.

Mimar ve şehir plancısı Zeynel Mızrak, Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin süresi içinde başkanvekili seçemediğini, seçimi tekrarlama yetkisi bulunmadığını, ilgili yasaya aykırı davranıldığını iddia ederek Büyükşehir Belediye Meclisi'nin feshine ilişkin hükümlerin uygulanması, 5 merkez belediye başkanının başkanlıklarının düşürülmesi talebiyle önce Adana Valiliği'ne başvurmuş, ardından 1'inci İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. Zeynel Mızrak, ayrıca, Çelikcan'ın başkan vekilliğinin düşmesinin ardından 2'nci kez yapılacak başkanvekilliği seçiminin iptal edilmesini de talep etmişti.

Mızrak, 3 ayrı dosyada değerlendirilen talepleriyle ilgili 1'inci İdare Mahkemesi'nin aldığı kararları adliye önünde açıkladı.

Mızrak, "Büyükşehir Belediye Meclisi'nin feshine ilişkin hükümlerin uygulanması, 5 merkez belediye başkanının başkanlıklarının düşürülmesi talebimizi İçişleri Bakanlığı'nı by-pass ederek 1'nci İdare Mahkemesi üzerinden Danıştay'a ulaştırmayı başardık. Çünkü, Adana Valiliği'ne aynı konularla ilgili yaptığımız başvurular İçişleri Bakanı'nın masasında bekletiliyor. Meclis'in feshi ve 5 belediye başkanının başkanlıklarının düşürülmesi konusu artık Danıştay'ın önündedir. İlgili kanun nettir, yoruma kapalıdır. Başkanvekilliği seçiminde süreç tüketilmiştir ve 2'nci kez seçim yapmak yasalara aykırıdır, Meclis'in feshini gerektirir. Ben Türkiye'de hakkını aramasını bilen her Türk vatandaşının kanunlara aykırı işlemler için sonuç alabileceğini göstermek istedim. Kanunsuzluğu yapanların yanlarına kar kalmadığını ispatlamak için bu davaları açtım" dedi.

Mızrak, ayrıca Zihni Aldırmaz'ın kazandığı 2'nci başkanvekilliği seçiminin iptaliyle ilgili davada ise aynı mahkemenin ara karar verip, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Valiliği'nden savunma istediğini, 30 gün içinde esastan karar vermesini beklediklerini ifade etti.

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde doğal üye olan ve başkanlıklarının düşmesi istenen belediye başkanları şunlar:

" Seyhan Belediye Başkanı Ak Partili Azim Öztürk, Yüreğir Belediye Başkanı Ak Partili Mahmut Çelikcan, Çukurova Belediye Başkanı CHP'li Yıldıray Arıkan, Sarıçam Belediye Başkanı Ak Partili Ahmet Zenbilci, Karaisalı Belediye Başkanı MHP'li Babacan Durak."

Bünyamin YIL - Mehmet KAYMAK/ ADANA/ DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adana Belediye Meclisi Fesih Yolunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement