Ak Parti Grup Başkanvekili Bozdağ'dan Yargıtay'a Suçlama - Son Dakika
Güncel

Ak Parti Grup Başkanvekili Bozdağ'dan Yargıtay'a Suçlama

Ak Parti Grup Başkanvekili Bozdağ\'dan Yargıtay\'a Suçlama

Bekir Bozdağ, Daha Önce Yargıtay'da Yeni Ceza Daireleri Açılmasını İsteyen ve Bölge Adalet Mahkemeleri'ne Karşı Çıkan Yargıtay Başkanı'nın Şimdi Tavır Değiştirdiğini Belirtti.

09.01.2011 20:01

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, daha önce Yargıtay'da yeni ceza daireleri açılmasını isteyen ve Bölge Adalet Mahkemeleri'ne karşı çıkan Yargıtay Başkanı'nın şimdi tavır değiştirdiğini belirterek, "Buradan soruyorum; 1200 dosyayı 6 yıl içinde tasfiye edemeyen Yargıtay, bir milyon 800 bin dosyayı üç yıl içinde nasıl tasfiye edecek? Bana izah etmesi lazım. Eğer tasfiye mümkünse neden Hizbullah sanıkları tahliye oldu o zaman. Şimdiki yaklaşımları siyasi ve konjonktürel yaklaşım bence" dedi.

Devlet Bakanı Faruk Özak ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ bugün AK Parti Trabzon'da Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Bekir Bozdağ, önümüzdeki haziran ayında seçim yapılacağını hatırlatarak, "2011, Türkiye'nin gelecek dört yılı, belki de 2023'e giden süreçteki belirleyici yıllardan biri olacak. Partiler seçim çalışmalarına başladı. Kılıçdaroğlu konuşuyor, atmak serbest ya. Ama o kadar desteksiz atış yapılıyor ki. Bekara karı boşamak kolay diyorlar ya, atmak da serbest. Yapacaklarını söyledikleri şeyleri nasıl yapacaklarını hafsalam almıyor" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun kamuoyuna açıkladığı dosyaların hepsinin iftira olduğunu da vurgulayan Bekir Bozdağ, "Kılıçdaroğlu her defasında eline bir takım dosyalar alıp ortaya çıkıyor. Ama bunların hepsi iftira. Bir tane aslı olan olsa bir şey deme imkanımız olmaz" dedi. Türkiye'de başörtüsü sorunu yaşanıyorsa, bunda CHP'nin ve zihniyetinin imzası olduğunu öne süren Bozdağ, "Rozet takıp seçimden sonra çarşaf yırtmayla değil, seçime kadar Kuran okuyup seçimden sonra Kuran okuyanları AK Parti'nin yüz karası olarak göstermekle olmaz bu işler. Milleti kandırmak için gökteki yıldızları bile vaad edecekler neredeyse" ifadesini kullandı.

YÜKSEK YARGIYA YÜKLENDİ

Yeni yürürlüğe giren tutuklulukla ilgili yasayla tahliyeler olduğunu belirten Bekir Bozdağ, "Bununla ilgili de AK Parti suçlandı. 'AK Parti katilleri, tecavüzcüleri, terör örgütü mensuplarını serbest bıraktı' diyorlar. Hepsi yalan. Ortada bir af yok. Şöyle bir hava oluşturuldu; sanki bu kanun dün çıkmış, kimse tedbir alıp elindeki dosyaları tasfiye etme fırsatı bulamamış. 6'ıncı Ceza Dairesi'nin değerli başkanı elindeki dosyaları tasfiye ettiğini söylüyor. 6 yıl elinizdeki dosyaları tasfiye edin diye süre verirseniz ve o dosyalar tasfiye edilmezse süreyi veren mi suçlu olur, tasfiye etmeyen mi?" dedi.

Bekir Bozdağ, yargının hantal işleyişi nedeniyle bu dosyalar tasfiye edilemediğini ileri sürerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hizbullah sanıkları 2000 yılında tutuklandı. 11 yıldır tutukluydular. Bu dosya kaç kez Yargıtay'a geldi gitti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ne kadar bekledi bilmiyoruz. İlgili ceza dairesine Ekim ayında geldiği söyleniyor. Kasım'da, Aralık'ta bu dosyayı görüşmeye mani hal var mı? Ama duruşma tarihi 2011' e verildi. Neden? Varsa bir takım şeyler herkesin bilmeye hakkı var. Yargıtay istediği zaman o kadar hızlı çalışıyor ki; bunun örneklerini İlhan Cihaner dosyasında, Mehmet Haberal dosyalarında gördük. Sayın Başbakan'ın 2002'deki dosyasında da gördük ne kadar hızlı çalıştıklarını."

Yargının hızlanması ve yükünü azaltması için çok şey yaptıklarını kaydeden Bozdağ, "Uzlaşma getirdik, hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesesini getirdik ki, dosyalar Yargıtay'a gitmesin. Yükü azalttık, yetmedi. Bölge Adliye Mahkemeleri'ni kurduk. Geçmişte İstinaf Mahkemeleri'ne karşı çıktılar. Yargıtay 'İstinaflar şimdilik dursun' dedi. Çünkü geçmişte istinaf mahkemeleriyle ilgili olarak, Yargıtay'a alternatif yüksek mahkeme yaratıldığı algısı vardı. Hatta CHP daha da ileri gitti, istinafların gelmesinin Türkiye'yi böleceğini iddia etti" dedi.

Yargıtay'ın, daire ve üye sayısının artırılmasını istediğini 3 hukuk, 3 ceza dairesi kurulması için resmi yazı gönderidğini söyleyen Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama şimdi yeni ceza daireleri kurulması gündeme getirildiğinde Yargıtay Başkanı bu kez, 'Üye sayısı ve daire sayısını artırmaya gerek yok. Bölge Adliye Mahkemelerini hayata geçirmek lazım. Elimizdeki dosyaları 2 -3 yıl içinde tasfiye ederiz' diyor. Buradan soruyorum; bin 200 dosyayı 6 yıl içinde tasfiye edemeyen Yargıtay, bir milyon 800 bin dosyayı üç yıl içinde nasıl tasfiye edecek? Bana izah etmesi lazım. Eğer tasfiye mümkünse neden Hizbullah sanıkları tahliye oldu o zaman. Şimdiki yaklaşımları siyasi ve konjonktürel yaklaşım bence. Dün 'bölge adliye mahkemeleri gelmesin, şimdi o gelsin' yaklaşımları siyasi.

BAKAN ÖZAK'IN KONUŞMASI

Devlet Bakanı Faruk Özak da pantililere hitap ederken, "Türkiye 2011'e çok iyi ve başarılarla, mutlulukla girdi. 'Bu seçim çok önemli' lafını ben 40 yıldır duyuyorum. Hangi seçim önemsiz ki? Çünkü hayatımızı, yavrularımızı, bizden medet uman bu coğrafyadaki milletleri etkiliyor" dedi. Özak 'Muhteşem Yüzyıl' dizisiyle ilgili eleştirilere de değinerek, "Yalan tarih ve gerçeği var. Osmanlı, Devlet-i Ali'dir. İmparatorluk değildir. Devlet-i Ali'lerde güçlü olan haklı olmaz. Osmanlı'da haklı olan güçlüdür. O nedenle 600 yıl yaşamıştır. Bu nedenle tüm dünyada 'Ah Osmanlı' denilmektedir. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, İsmet Paşa'yı da, Celal Bayar'ı da bizim dedelerimizi de Osmanlı yetiştirmiştir. O bakımdan onunla kimse dalga geçemez, kimse küçümseyemez. Kim yaparsa yanına kalır. Bu tür insanlarla mücadele her zaman bizim görevimizdir" ifadesini kullandı. Eskiden hayali senaryolar olduğunu da sözlerine ekleyen Özak, "Üç tarafımız denizlerle, dört tarafımız düşmanla çevrili' denirdi. Öyle bir şey yok. İran, Ermenistan, Yunanistan, Bulgaristan, Karadeniz size imreniyor. Öbür tarafın zaten idolü olduk. 'Dört tarafımız düşman' lafı büyük bir yalandır" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ak Parti Grup Başkanvekili Bozdağ'dan Yargıtay'a Suçlama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement