Avrupa'nın Güncel Sorunları" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Avrupa'nın Güncel Sorunları" Konferansı

Avrupa\'nın Güncel Sorunları" Konferansı

Eski Almanya Cumhurbaşkanı Wulff: "Türkiye, Avrupa ve Asya arasında Doğu ve Batı arasında gerçekten çok önemli bir ülkedir.

19.03.2014 17:37

Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, " Türkiye, Avrupa ve Asya arasında, Doğu ve Batı arasında gerçekten çok önemli bir ülkedir. Türkiye çok stabil ve istikrar faktörü olabilir. Kuzey'de Kırım, Güney'de Suriye problemi var. Batı'da Kıbrıs, Doğu'da Irak var. Bunlar gerçekten çok zor durumlar. Bunun dışında demokrasiyi çoğulculukla çok güzel bağladığını düşünüyorum. Türkiye burada bir örnek olabilir" dedi.

İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde düzenlenen "Avrupa'nın Güncel Sorunları" konferansına katılan Wulff, genç kuşağın, politikanın fazla para harcamamasını sağlaması gerektiğini söyledi. Ortaya çıkacak borçların daha sonra ödenmesi gerektiğine dikkat çeken Wulff, para birimine, bankalara, devletlere ve hükümetlere güvenin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Wulff, "Kültürel çeşitliliğe yabancılara açık olmamız gerekir. Küresel dünyada hep birlikte yaşıyoruz, Facebook, Twitter, internet platformu yoluyla birbirimize o kadar bağlıyız ki; ülkeler, uluslar, ancak motivasyon, özendirme, açıklıkta birbirlerinden ayrı bir role sahip olacaktır. Öyle bir duruma gelinecek ki en akıllılar başta olacak. Bu, her ülke için geçerli" diye konuştu.

Eğitim konusunda da görüşlerini ifade eden Wulff, kırsal alanlardaki insanlar ve göçmenlerin de kentte yaşayanlarla aynı şartlara sahip olması gerektiğini belirterek, Türkiye için okul sonrası öğrenimin de son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Wulff, "Çünkü Türkiye'de genç, çalışkan ve öğrenmek isteyen bir nüfus var. Bunun dışında istikrarlı etkin bir yönetime ve etkin yapılara ihtiyacımız var. Bunun dışında güvenilir bir hukuk devleti ve erklerin ayrılması önemlidir.  Burada herkes görevinin ne olduğunu bilir ve o görevi özgür bir şekilde gerçekleştirebilir. Mesela basın özgürlüğünden bahsedecek olursak, basın özgürlüğünü etkilemek iyi bir şey değildir. Çünkü her mercinin kendi rolü vardır. Siyasetin burada daha dikkatli olması gerekir" şeklinde konuştu.

Sorular

Wulff, bir öğrencinin, 17 Aralık'ta yapılan İstanbul merkezli operasyona ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bir hukuk devletinin işlediğini düşünüyoruz. Bütün bu ithamların eğer bir nedeni varsa ve gerçekten olduysa bağımsız mahkemelerin buna karar vermesi gerekir. Bu konu 150 yıldır, Fransız Devrimi'den beri Avrupa'da bir konsensüs halindedir. Bütün dünyada bu şekilde oluşmaktadır. Siyaset de burada adaletin kontrolüne tabidir. Bütün vatandaşlar gibi, adalete güvenmek gerekir. Adaletin görevini yaptığını düşünmemiz gerekir. Zaten ben somut olarak bazı deneyimleri kendim yaşadım. Alman basınında bu yazıldı. 6 yıl önce bir kutlamada bir bira veya şampanyayı kabul ettiğim iddia edildi. 140 avro için bir filmi destekleyeceğim söylendi. Bu şekilde 5 milyon avro maliyeti olan hukuki bir dava Almanya'da başladı. Sonunda serbest kaldım. Çünkü mahkemenin kararına göre, 100 avroluk bir birayı herkes kabul edebilir."

Wulff bu konunun Türk hukukunun konusu olduğunu da vurgulayarak, "Sanıyorum dışarıdan işimize karışılmasını biz de Almanya'da doğru bulmazdık. Dolayısıyla Türkiye'yi ilgilendiren bir konudur. Türkiye'de açıklığa kavuşacaktır. Bu konuda daha fazla bir şey söylemek istemiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki tutuklu gazeteciler ve basın özgürlüğü konusundaki görüşleri sorulan Wulff, hiç kimsenin düşüncesi için suçlanmaması gerektiğini vurguladı.

Kırım'da yaşanan gelişmeler

Kırım'da yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Wulff, şöyle devam etti:

"Sanıyorum bu bölgesel bir çatışma halinde kalacaktır. Fakat çözülmez gözükmekle beraber Türkiye'nin de burada aktif bir rol oynamasını düşünüyorum. Çünkü Türkiye, Rusya'nın önemli bir komşusu. Karadeniz'de de çok önemli bir ülkedir. Geçmişte Türkiye'nin ve Türk ordusunun katkılarından pek fazla konuşulmadı NATO nezninde. Burada Avrupa'nın tekrar birleşmesinde, Doğu ve Batı Avrupa'da Berlin duvarının yıkılmasında Türkiye, NATO'ya üye olmakla birçok olumlu koşulları yerine getirmiştir. Çünkü Türk ordusu, diğer ordulara her zamanda yakın olmuştur. Almanya diğer tüm Avrupa ulusları gibi özgür ve demokratik bir Ukrayna istemektedir. Orada halk, kendi hükümeti, yönetimi ve devleti hakkında karar vermelidir. Ukrayna'da da özgür seçim olması gerekmektedir. Burada bir ilhak hiçbir şekilde anlaşılamaz. Kırım'da Müslümanlar da var. Kırım'ın Türkiye'nin bir parçası olmasını hiçbir zaman isteyemem, Kırım, Ukrayna'nın bir parçasıdır ve  böyle kalmalıdır."

Ukrayna'nın ekonomik gelişiminin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Wulff, "Elimizden geleni yapalım ki Ukrayna'da özgür seçimler olsun. Ukrayna öyle bir model olmalıdır ki; bütün dünya bunu model olarak alsın. Özgür seçimlerle ve çoğulculukla her halde çok daha yol kat edilir" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa'nın Güncel Sorunları' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement