Bahreyn Kraliyet Donanmasına Yat Satıldı - Son Dakika
Güncel

Bahreyn Kraliyet Donanmasına Yat Satıldı

Bahreyn Kraliyet Donanmasına Yat Satıldı

Ege kıyılarında hünerli Türk ustaları tarafından yapılan ahşap gulet yatlar, yurt dışına da satılmaya başlandı Bahreyn Kraliyet Donanmasınca satın alınan 40 metre uzunluğundaki yat, okul gemisi olarak kullanılacak.

18.12.2013 11:20

LEVENT KİŞİ - Marmaris'ten Bahreyn Kraliyet Donanmasına klasik ahşap yat satışı gerçekleştirildi.

Ege kıyılarında hünerli Türk ustaları tarafından yapılan ahşap gulet yatlar, yurt dışına da satılmaya başlandı. Fethiye'deki bir atölyede Türk ustaları tarafından yapılan ve "Al-Budaya" ismi verilen 40 metre uzunluğundaki lüks gulet de Bahreyn Kraliyet Donanmasınca satın alındı.

7 ülke geçti, 3 bin 400 mil yol yaptı

Yasal formaliteler tamamlandıktan sonra yatın ihracatı gerçekleştirildi. Uluslararası deneyime sahip Türk kaptan Kadir Kıraç ve ekibi, ekim ayında yatı teslim etmek üzere yola çıktı. Arap Yarımadası'nı dolaşan gemi 7 ülke geçti, 3 bin 400 deniz mili yol kat etti. Aralık ayının başında Bahreyn'e ulaşan yat, Bahreyn Kraliyet Donanmasına teslim edildi. Okul gemisi olarak kullanılacağı belirtilen yatın fiyatı konusunda ise açıklama yapılmadı.

İlerleyen zamanlarda başka guletlerin de bu ülkeye satılmasının beklendiği bildirildi.

Diğer ülkeler yerine Türkiye tercih edildi

Yatın satışını gerçekleştiren "Gulet Group" isimli yat şirketinin yetkilisi Çetin Korkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayıs ayından itibaren satışla ilgili Bahreyn Savunma Bakanlığı ile görüşmeler yapıldığını söyledi.

Bahreyn Kraliyet Donanma Komutanı Khalifa Bin Abdullah Al Khalifa'nın, bilirkişi ekibi ile Marmaris'e gelerek yatta incelemelerde bulunduğunu ifade eden Korkut, "Al Khalifa, İtalya, Hollanda gibi ülkelerin de proje ile ilgilenmesine rağmen Marmaris'te danışman ekip tarafından sunulan hizmetlerden son derece memnun kaldığı için bizim projemizi onayladı. Geçtiğimiz günlerde yolcu ettiğimiz yat, Bahreyn'de törenle teslim edildi" dedi.

Türk guletlerine Rusların da ilgisi arttı

Gulet yapımında Bodrum ile adı en fazla anılan yer olan Marmaris'in Bozburun beldesinde bugüne kadar çok sayıda ahşap yatın yurt dışına satışı gerçekleştirildi. Yatları satın alanlar arasında son yıllarda Rusların fazla oluşu dikkati çekti.

Türk yatlarına ilginin farkına varan bir Rus firması, Bozburun'da bölgenin en büyük hangarını kurarak yat üretimine başladı. İlk olarak 65 metre uzunluğunda bir yat yapan Ruslar, aynı atölyede yeni bir yatın yapımını da sürdürüyor.

Tamamlandığında dünyanın en büyük ahşap guleti unvanını alacağı belirtilen yatın uzunluğununun 140 metre olacağı kaydedildi. Belde halkı, dev yatın kimin için yapıldığını bilmediklerini, bu bilginin bir sır gibi saklandığını dile getirdi.

Bazı vatandaşlar ise yatın yaz aylarında bölgeye gelen Rus iş adamı Abramoviç'e ait olduğunu duyduklarını iddia etti. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bahreyn Kraliyet Donanmasına Yat Satıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement