CHP'den Ortak Aihs Açıklaması - Son Dakika
Güncel

CHP'den Ortak Aihs Açıklaması

CHP\'den Ortak Aihs Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve Anayasa Komisyonu üyesi, İzmir Milletvekili Rıza Türmen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yürürlüğe girmesinin 60.yılı nedeniyle yaptıkları ortak açıklamada...

03.09.2013 15:16

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve Anayasa Komisyonu üyesi, İzmir Milletvekili Rıza Türmen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yürürlüğe girmesinin 60. yılı nedeniyle yaptıkları ortak açıklamada demokrasi vurgusu yaptılar.

AİHS'in insan hakları tarihinin önemli bir dönüm noktası olduğu ifade edilen ortak açıklamada, AİHS'e göre, bireyler ya da devletler Sözleşmedeki hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiği iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurabildikleri, AİHM'in verdiği kararın ise kesin ve devlet bakımından bağlayıcı olduğu belirtildi. AİHM'in 60 yıldır verdiği kararlarla Avrupa'da bir ortak hukuk alanı oluşturduğu vurgulanan açıklamada, ancak Türkiye'nin ortak hukuk alanındaki standartlara uyum sağlamadığı kaydedildi. 1959-2012 yılları arasında en fazla ihlal kararı verilen ülke yüzde 18 (2 bin 870) ile Türkiye'nin olduğu kaydedilen açıklamada, "2012 yılı istatistiklerine göre, Türkiye insanlık dışı muameleden 261 ihlal ile ikinci (birinci Rusya), toplantı ve gösteri yürüyüşleri özgürlüğünde 57 ihlal ile, adil yargılamada 755 ihlal ile, mülkiyet hakkında 634 ihlal, düşünce özgürlüğünde 215 ihlal ile birinci durumda" denildi.

-GEZİ'YLE İHLALLER ARTTI-

İhlal sayılarının 2013 yılındaki Gezi olaylarından sonra çok daha artmasının beklendiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

"Son olaylar demokrasi ile insan hakları arasındaki ilişkiyi de ortaya koymuştur. Türkiye demokrasiden uzaklaştıkça bireysel hak ve özgürlüklerinin alanı daralmakta, insan hakları ihlalleri büyük bir artış göstermektedir. Birbiri ardına çıkarılan paketler ise bu duruma bir iyileşme getirmekten uzaktır. Çünkü sorun bir insan hakları sorunu olmanın ötesinde bir rejim, demokrasi sorunudur. AİHS'in başlangıç bölümünde, temel hak ve özgürlükleri korunmasının etkili bir demokrasi ve insan haklarına saygıdan geçtiği belirtilir. Günümüz Türkiye'sinde bu iki koşul da bulunmamaktadır.

CHP olarak demokrasi, insan hakları ve hukuk devletine dayanan yeni bir düzen getirmek için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyurur ve tüm demokratik güçleri bu mücadeleye katılmaya davet ederiz." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'den Ortak Aihs Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement