CHP'li Türmen: Taksim Kararı Hukuka Aykırı ve Keyfi - Son Dakika
Güncel

CHP'li Türmen: Taksim Kararı Hukuka Aykırı ve Keyfi

CHP\'li Türmen: Taksim Kararı Hukuka Aykırı ve Keyfi

CHP İzmir Milletvekili Türmen ve CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü üzerinden hükümeti eleştirdi.

28.04.2014 14:36  Güncelleme: 14:32

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ve CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü üzerinden hükümeti eleştirdi.

TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Türmen ve Çetin, gösterinin nerede yapılacağının kararlaştırılmasının, o toplantıyı organize edenlere ait bir yetki olduğunu ifade etti. Türmen konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Bu idari makamların söyleyeceği husus değildir. Toplantının mekanı ile amacı arasında çok yakın bir bağlantı vardır. Siz toplantının belirli bir yerde düzenlenmesine imkan, izin vermezseniz o toplantının amacı ortadan kalkar. Yasaklamaya, "Çalışan, dükkanı bulunan esnaf rahatsız olacak' bahanesine sığınılarak açıklanıyor. İhlal olmadan, potansiyel nedenlerle bir özgürlüğün sınırlanması, o özgürlüğün ihlali anlamına da gelir. İleride böyle şeyler olabilir gibi bir gerekçenin arkasına sığınılmanın hukuki dayanağı olamaz.

Hükümet'in, idari makamların, barışçıl toplantıya müdahale etmek için bir hazırlık içinde. Geçenlerde, 39 bin polis, 50 TOMA bir tatbikat yapmışlar. Bidonların üzerine su sıkarak Taksim'deki gösteriyi nasıl önleyeceklerinin tatbikatı. Bidonlar ile insanları ayırt edemediği için bu iktidar, insan hakları, özgürlükler bakımından başı derde girmektedir. İktidar, bidonlar ile insanları ayır etmeye başladığında insan haklarına daha saygılı iktidar haline gelecektir.

Cumhuriyet'in 10 ve 50. yıllarının burada kutlandı. Her türlü anmanın, protesto burada yapıldı. Taksim Meydanı hak arayanların, derdi olanların gittiği demokrasi meydanıdır. Taksim Meydanı'na yasak getirmekle demokrasiden ne kadar korktuğunu ortaya koyuyor."

Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasının Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini de söyleyen Türmen, "Bireysel özgürlüğü ihlal eden kararsa -ki öyle-, elbette bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürmek lazım. 1 Mayıs'ı, birtakım insanlar belirli yerde kutlamak istiyor, Hükümet izin vermiyor. Bu, toplantı gösteri yürüyüşü hakkının ihlalidir. Toplantı gösteri yürüyüş izne tabi değildir. Bildirim yükümlülüğü ise hem anayasaya aykırı hem de AİHM kararlarına aykırıdır" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Türmen: Taksim Kararı Hukuka Aykırı ve Keyfi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement