Çocuk Gelinler Türkiye'nin Sosyal Yarası - Son Dakika
Güncel

Çocuk Gelinler Türkiye'nin Sosyal Yarası

Çocuk Gelinler Türkiye\'nin Sosyal Yarası

Siirt’te, 12 yaşında evlendirildikten sonra 14’ünde yaşamını yitiren Kader’in ölümünün ülke gündemine taşınmasıyla yeniden tartışılmaya başlanan çocuk gelinlerin Türkiye’nin çözemediği büyük bir sorun olduğu vurgulandı.

14.01.2014 14:41

Siirt'te, 12 yaşında evlendirildikten sonra 14'ünde yaşamını yitiren Kader'in ölümünün ülke gündemine taşınmasıyla yeniden tartışılmaya başlanan çocuk gelinlerin Türkiye'nin çözemediği büyük bir sorun olduğu vurgulandı.

Siirt'in Pervari İlçesinde 12 yaşında evlendirilen, 14'ünde hamile kaldığı ikinci çocuğunu erken doğum sonucu kaybeden çocuk gelin Kader'in evinde silahla vurulmuş halde cansız bedeninin bulunması dikkatleri yeniden çocuk gelinlere çevirdi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) iki yıl önce Hukuki Boyutuyla Çocuk Gelinler Uluslararası Konferansı'nda çocuk gelinlere yönelik farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirten İEÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Timur Demirbaş, konunun Türkiye'nin sosyal sorunlarının başında olmayı sürdürdüğünü söyledi. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin on sekiz yaşın altında olanları çocuk olarak tanımladığını kaydeden Prof.Dr. Demirbaş, şöyle konuştu: "Uluslararası belgeler çerçevesinde, on sekiz yaş altında evlendirilen kız çocukları 'çocuk gelin' olarak ifade edilmektedir. Dünyada ve Türkiye'de önemli bir sorun olarak ortaya çıkan çocuk gelinler gerçeği, çocuğun uluslararası sözleşme ile tanınmış haklarının korunamadığını göstermektedir."

KANUNA RAĞMEN YAŞ SINIRI GÖZETİLMİYOR

Türkiye'de Medeni Kanun ile ergenliğin kural olarak on sekiz yaşın tamamlanmasına bağlandığını ifade eden Demirbaş, şunları söyledi: "Evlilik yaşı buna paralel düzenlenmekle birlikte, Kanun'da çocuğun rızası her durumda aranmak koşulu ve ebeveynlerin izni ile on yedi ve hakim kararı ile on altı yaşında çocuğun evlenmesine cevaz verilmiş olması eleştirilmektedir. Ancak, çok daha küçük yaşta kız çocuklarının, özellikle kırsal bölgelerde gayrıresmi olarak evlendirilmeleri karşısında, eleştirilen yaş sınırının dahi etkili olmadığı görülmektedir."

'EVLİLİK ADI ALTINDA İSTİSMAR'

İEÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Zeynep Şişli de, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu'nun 103. Maddesi ile 15 yaşını bitirmeyen çocukların rızalarıyla dahi olsa evlendirilmesinde ebeveynler ve eşlerin çocukların cinsel istismarı suçundan sorumlu tutulacağının vurgulandığını kaydetti. Şişli, ölüme yürüyen çocuk gelinler hakkında şunları söyledi: "Çocuğun uluslararası belgeler ve kanunlar çerçevesinde korunması ile görevli kamu kurumları bulunmaktadır. Buna rağmen hemen her gün evlilik adı altında tüm hakları ihlal edilerek istismara maruz bırakılan kız çocukları ile ilgili üzücü haberler gündeme gelmektedir. Siirt'te Kader Erten'in ölümü konunun önemini acı bir şekilde tekrar gündeme getirmiştir." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çocuk Gelinler Türkiye'nin Sosyal Yarası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement