Erdoğan Akil İnsanlar Buluşması - Son Dakika
Güncel

Erdoğan Akil İnsanlar Buluşması

Erdoğan Akil İnsanlar Buluşması

Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Üyesi Keyman: "Genel hava, artık silahların bırakılma sürecinin bittiği ve demokratik reform sürecine geçme üzerineydi" "Bence bugünün en önemli sonucu, ikinci aşamaya hala geçmediğimiz, hala birinci aşamada olduğumuzdur. PKK'nın çekilme sürecinde olduğu" "PKK'nın çekilme süreci beklediğimizden daha düşük oranda devam ediyor. İkinci sürece belki eylül veya ekim ayında geçilebilir" Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Can: "Raporlardan çıkan sonuç Kürt meselesinin çözüm zeminine son derece uygun" "Ana dilde eğitim, eşit yurttaşlık, KCK tutsaklarının bırakılması, koruculuk sisteminin kaldırılması yani Kürtlerle, Kürt sorununun çözümüyle ilgili ne tür talepler varsa, bütün bu talepler Karadeniz'den İç Anadolu Bölgesi'ne, Akdeniz'den Kürt coğrafyasına, Ege'ye, Marmara'ya kadar bütün raporlarda sistemli bir şekilde yer almış durumda"

26.06.2013 21:20

Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Üyesi Fuat Keyman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları toplantıya ilişkin, "Genel hava, artık silahların bırakılma sürecinin bittiği ve demokratik reform sürecine geçme üzerineydi" dedi.

Başbakan Erdoğan ile Akil İnsanlar Heyeti üyelerinin Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleştirdiği toplantıdan çıkışta gazetecilere açıklama yapan Keyman, sundukları raporlarda sorunun çözümü için sonuç çıktığını söyledi.

"Genel hava, artık silahların bırakılma sürecinin bittiği ve demokratik reform sürecine geçme üzerineydi" diyen Keyman, ancak sürecin hala birinci aşamada yani silahların bırakılma aşamasında olduğunu dile getirdi.

Keyman, Başbakan Erdoğan'ın bölgeye yapılan yatırımlardan bahsettiğini ifade ederek, toplantıda böyle bir demokratik reform paketinin olmadığını ancak bazı demokratik reformların yapılabileceğine dair hava oluştuğunu kaydetti.

Toplantının sadece çözüm sürecine dönük olduğunu belirten Keyman, toplantıda Başbakan Erdoğan'a çözüm sürecinin ikinci aşamasıyla ilgili sorular sorulduğunu aktardı.

Keyman, şöyle devam etti:

"Bence bugünün en önemli sonucu, ikinci aşamaya hala geçmediğimiz, hala birinci aşamada olduğumuzdur. PKK'nın çekilme sürecinde olduğu. O yüzden bu konu önemliydi. Başbakan raporları dinledi. Raporların ortak noktası tabii ki demokratik reform süreci, yeni anayasaya dair toplumun beklentileriydi. Hepsini not aldı. Süreci, birinci aşamada silahların bırakılması, ikinci aşamada demokratik reform süreci olarak görüyordum. Ama hakikaten bugünden çıkan temel nokta, daha birinci aşamadayız. PKK'nın çekilme süreci beklediğimizden daha düşük oranda devam ediyor. İkinci sürece belki eylül veya ekim ayında geçilebilir."

Keyman, demokratik reformların başlama zamanına ilişkin bir soru üzerine ise "Benim anladığım, çözüm sürecinin başarıyla gittiği ama hala birinci aşamada olduğumuz" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın ekonomik iyileşmelere ağırlık vereceğini söylediğini belirten Keyman, toplantıda raporların sunulmasının, konuşmalardan daha uzun sürdüğünü sözlerine ekledi.

"Raporlardan çıkan sonuç Kürt meselesinin çözüm zeminine son derece uygun"

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Celalettin Can da toplantıda raporların okuduğunu belirterek, "Raporlardan çıkan sonuç Kürt meselesinin çözüm zeminine son derece uygun. Ana dilde eğitim, eşit yurttaşlık, KCK tutsaklarının bırakılması, koruculuk sisteminin kaldırılması yani Kürtlerle, Kürt sorununun çözümüyle ilgili ne tür talepler varsa,  bütün bu talepler Karadeniz'den İç Anadolu Bölgesi'ne, Akdeniz'den Kürt coğrafyasına, Ege'ye, Marmara'ya kadar bütün raporlarda sistemli bir şekilde yer almış durumda" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın, bu raporlar neticesinde bir yol haritasının hazırlanacağını belirttiğini kaydeden Can, bunların uygulanmasını sağlamak ve takipçisi olmak görevleriyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Can, kendisinin de toplantıda söz hakkı aldığını dile getirerek, demokratik çözüm ve barış sürecinin ilk aşaması olan silahlı güçlerin sınır dışına çıkmasının gerçekleştiğini, artık demokratik adımların atılmasının beklendiğini ifade etti.

"Koruculuk kaldırılmalı, karakolların yapımı durdurulmalı, KCK'lılar serbest bırakılmalı"

Demokratik adımların atılmasında güven verici önlemlere ihtiyaç olduğunu bildiren Can, KCK davasındaki tutukluların serbest bırakılmasının önünde yasal bir engel bulunmadığını dile getirdi.

"Koruculuk mutlaka kaldırılmalı ve bunun yanında köye dönüş teşvik edilmeli. Dersim'de 'kalekol' ismi altında yapılan 38 karakolun iptal edilmesi gerektiğini belirttik. Özellikle bizim kutsal bölgemizde yapılıyor bunlar" diyen Can, çatışma olmayan bölgelerde insansız hava araçlarının dolaştığını, buna son verilmesi gerektiğini söyledi.

Celalettin Can, şöyle devam etti:

"Seçim barajı kaldırılmalı, Abdullah Öcalan'ın kaldığı mekan, sağlıklı ve güvenlikli, aynı zamanda dijital ortama uygun hale getirilmeli, bunu söyledik. En önemlisi Gezi olayını konuştuk ve anlattık. Sayın Hüseyin Çelik toplantıdan çıkana kadar Gezi olayı konuşulmamıştı. Daha sonra Gezi olayıyla ilgili ben konuştum. Benim bir tespitim vardı. İstanbul'da bir parka ilişkin merkezi tasarrufa gösterilen tepki, Kürt meselesinin çözümünde yerel yönetimlerin özerklik şartının ne kadar yapıcı olduğunu ortaya koydu."

Can, "Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı ile ilgili cevabı ne oldu?" sorusuna karşılık, Erdoğan'ın kendisine,  "Celalettin Bey, Gezi Parkı ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz ben biliyorum, benim düşüncemi de siz biliyorsunuz. Lütfen Gezi Parkı olayını buraya taşımayın, O başka bir şey, bu başka bir şey" dediğini aktardı.

Celalettin Can, Başbakan Erdoğan'ın bu sözleri üzerine "Gezi Parkı'nın barış ve demokrasi süreciyle doğrudan ilişkili olduğunu" kaydettiğini sözlerine ekledi.

Fehmi Koru rahatsızlandı

Öte yandan, buluşmaya katılan isimlerden Fehmi Koru'nun, toplantı sırasında rahatsızlanması üzerine tedbiren hastaneye götürüldüğü öğrenildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan Akil İnsanlar Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement