Konya - Bakan Eroğlu: "Konya'ya 1 Milyar Tl'lik Yatırım Yapılacak" - Son Dakika
Güncel

Konya - Bakan Eroğlu: "Konya'ya 1 Milyar Tl'lik Yatırım Yapılacak"

Konya - Bakan Eroğlu: "Konya\'ya 1 Milyar Tl\'lik Yatırım Yapılacak"

Çevre ve Orman Bakanı Vesyel Eroğlu, Bu Yıl Konya'ya 1 Milyar TL Üzerinde Yatırım Yapacaklarını Söyledi.

25.02.2011 13:00

ÇEVRE ve Orman Bakanı Vesyel Eroğlu, bu yıl Konya'ya 1 milyar TL üzerinde yatırım yapacaklarını söyledi. Bakan Eroğlu, "Bu yıl Konya için tarihi bir gün. Sadece bu yıl ihalesini yapacağımız işlerin keşif bedeli 950 milyon TL. Bunlar bu sene ihalesini yapacağımız işler. Damlama ve yağmurlama sulama için ayırdığımız 76 milyon TL'lik yatırımı da ilave edersek 1 milyar TL'yi aşacak." dedi.Bir takım ziyaret ve incelemerde bulunmak üzere Konya'ya gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlık olarak Konya Ovası'na yapılacak yatırımları kamuoyuna duyurmak için DSİ 4'üncü Bölge Müdürlüğü Tesisleri'nde basın toplantısı düzenledi. Ak Parti Konya Milletvekilleri'nin de katıldığı basın toplantısında Bakan Veysel Eroğlu, yer altı sularının kullanılmasından dolayı Konya'da su eksikliğinin yaşandığını söyledi. Bakan Ereğli, bunun için sulamayı modern hale getirmeye yönelik çalışma yaptıkları ve bu yatırımlar içinde bu yıl 76 milyon TL para ayırdıklarını söyledi. Konuşmasında Konya Ovası Sulama Projesi'ne de (KOP) değinen Bakan Veysel Eroğlu, KOP'u raflardan çıkartıp yenilediklerini söyledi. Bakan Eroğlu, "Derebucak ve Suğla'da Akdeniz'e boşa akan sular vardı. Suğla bölgesinde depolama yoktu. Başbakan'ın talimatıyla Suğla depolamasını gerçekleştirdik. Bunun açılışını Başbakanımız yaptı. Yılda 100 milyon metreküp düdenlerden Akdeniz'e giden suyu kazandık. İkinci adımda Derebucak civarında Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajını inşa ettik. Dağı geçmek için 3 bin 500 metre tünel yaparak Beyşehir'e aktarıyoruz. 180 milyon metreküp su aktardık. Böylece hem Beyşehir Gölü'nü kurtardık hem de fazla suları Konya Ovası'na iletmeye başladık."

FERHATIN ŞİRİNE KAVUŞTUĞU GİBİ DAĞLARI DELİYORUZ

KOP en önemli ayaklarından bir tanesinin de Mavi Tünel Projesi olduğuna dikkat çeken Bakan Eroğlu, şunları söyledi: "17 bin 34 metre uzunluğundaki bu dev tüneli ve Bağbaşı Barajı'nı 94 milyon Euro'ya ihalesini yaptık. Eski projelerle 41 yılda bitmezdi. Buradaki durum 205 milyon metreküp su toplanacak. Avşar Barajından 386 milyon metreküpü suyu buraya ileteceğiz. Bozkır'dan da 360 milyon metreküp suyu vereceğiz. Mavi Tünel bu 3 barajın suyunu iletecek güçte. Yılda 414 milyon metreküp suyu Konya Ovası'na vermenin mutluluğunu yaşayacağız. Projelerin tamamı ile 750 milyon metreküp su Konya Ovası'na akmış olacak. 1 milyon metreküp suyu da biriktirme imkanı oldu. Tünel hızla ilerliyor. 4 Haziran günü Başbakanımıza 'Mavi Tüneli bir yıl öne çekip 17 aralık 2011 günü saat 13. 59'da tamamlayacağız.' dedik. 17 bin 34 metre uzunluğundaki tünelin 12 bin 775 metrelik kısmı tamamlandı. Bunu da verdiğimiz tarihte tamamlayacağız. Bağbaşı Barajını da temmuz ayında bitirip su tutmaya başlayacağız. Ferhat'ın Şirin'e kavuştuğu gibi biz dağları deliyoruz" diye konuştu.68 bin 558 metre uzunluğundaki Beyşehir-Suğla-Apa kanalından suların Konya Ovası'na iletileceğini de ifade eden Bakan Eroğlu, bu kanalın 2 köprü ve 300 metrelik kısım kaldığını, Nisan ayı sonunda tamamlanması talimatı verdiklerini ve Mayıs ayında açılmasını arzu ettiklerini de kaydetti.

5 MİLYON FİDAN DİKİLECEK

Bugüne kadar 43 milyon fidanı torpakla buluşturduklarını da vurgulayan Bakan Eroğlu, 2011 yılında da 15 bin 200 hektarlık alana ağaçlandırılarak 15 milyon 255 bin fidanı toprakla buluştacaklarını sözlerine ekledi.

(

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Konya - Bakan Eroğlu: 'Konya'ya 1 Milyar Tl'lik Yatırım Yapılacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement