'Manisalı Gençler'e İşkence Tazminatı - Son Dakika
Güncel

'Manisalı Gençler'e İşkence Tazminatı

\'Manisalı Gençler\'e İşkence Tazminatı

Kamuoyunda 'Manisalı Gençler' olarak tanınan 16 genç, 16 yıldır sürdürdükleri hukuk mücadelesini kazandı.

11.03.2012 14:22  Güncelleme: 07:31

Manisa'da 1995 yılında polis tarafından gözaltına alınıp gördükleri işkence sonrasında İçişleri Bakanlığı'na dava açan ve kamuoyunda 'Manisalı Gençler' olarak tanınan 16 genç, 16 yıldır sürdürdükleri hukuk mücadelesini, Danıştay'ın son verdiği kararla kazanarak İçişleri Bakanlığı'nı işkenceden tazminata mahkum ettirdi.

Televizyon dizilerinde rol alan oyuncu Münire Apaydın'ın da aralarında bulunduğu işkence mağduru gençlerden Aşkın Yeğin,"Gözaltı süresinin uzunluğundan dolayı Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) mahkum oldu. Şimdi de işkenceden mahkum oldu. Bizim için paradan çok işkenceden mahkumiyet aldırmamız önemli. Şimdi de beraatla sonuçlanan haksız tutukluluk süresiyle ilgili açtığımız davalarda mücadele edeceğiz" dedi.

16 YILLIK DAVA

Manisa Emniyet Müdürlüğü, 26 Aralık 1995 tarihinde düzenlediği operasyonda bir vagona 'Paralı eğitime hayır' yazdıkları gerekçesiyle evlerini bastığı, çoğunluğu öğrenci, 16 genci gözaltına aldı.

Emniyetteki sorguları 11 gün süren ve bu süre içerisinde aileleriyle görüştürülmeyen 16 genç, 'duvarlara yazı yazmak', 'bildiri dağıtmak', 'molotofkokteyli atmak', 'gizli bir örgüte üye olmak' suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Gençlerden birinin annesinin cezaevi aracının peşinden koşarak "Götürmeyin kızımı, o daha çok küçük" diye attığı çığlık, gençlerin yargılandığı davanın simgesi oldu. Yargılanma sonrasında gençler, ilk olarak Manisa Sulh Ceza Mahkemesi'nde 14 Mart 1997'de izinsiz yazı yazmaktan, 28 Ekim 2000 tarihinde de ifadelerinin işkence altında alınması ve başka bir kanıt bulunmaması gerekçesiyle, İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde beraat etti.

POLİSLER CEZA ALDI

Bu arada ailelerinin ve beraat eden gençlerin şikayeti üzerine 'Manisalı Gençler' soruşturmasını yürüten 10 polis memuru da yargı karşısına çıktı. Yerel mahkeme kararlarının birçok kez bozulmasına rağmen 2003 yılında Yargıtay 8. Ceza Dairesi, zaman aşımı süresinin dolmasına üç ay kala kararı onayarak 1'i başkomiser, 10 polisi, 5 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.

HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATILDI

Cezaevinde 2.5 ay ile 2 yıl 3 ay arasında değişen sürelerde demir parmaklıklar arkasında kaldıkta sonra beraat eden 16 genç, özgür kalmalarının ardından hukuk mücadelesi başlattı.

Gençler ilk olarak uzun gözaltı süresi nedeniyle AİHM'de Türkiye'yi 13 bin 800'er Euro para ödemeye mahkum ettirdi. Ardından da İçişleri Bakanlığı aleyhine işkence nedeniyle tazminat davası açtı.

Manisa Bölge İdare Mahkemesi'nde görülen dava sonrasında gençler, 2002 yılında verilen 10'ar bin liralık tazminatı az bularak Danıştay'a itiraz etti.

İtirazın Danıştay tarafından kabul edilmesinin ardından aynı mahkeme bu kez 2007 yılında İçişleri Bakanlığı'nın 10 bin ile 25'er bin TL arasında değişen miktarlarda tazminat ödemesine karar verdi.

Yaklaşık 16 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından da kazanan Manisalı gençler oldu. Danıştay, kısa süre önce İçişleri Bakanlığı'nın itirazını reddederek işkence gören gençlere 10 bin ile 25'er bin TL arasında tazminat ödenmesi kararını onadı.

'Manisalı Gençler' beraat etmelerinin ardından tutuklu kaldıkları sürelerle ilgili Maliye Bakanlığı'na açtıkları davalardan da yine tazminat kazandıkları ancak kararlara itiraz edildiği için Danıştay'ın bunları da önümüzdeki günlerde sonuçlandıracağı öğrenildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Manisalı Gençler'e İşkence Tazminatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement