Ru'yet'i-Hilal Konferansı Hazırlık Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Ru'yet'i-Hilal Konferansı Hazırlık Toplantısı

Ru\'yet\'i-Hilal Konferansı Hazırlık Toplantısı

Dini bayramların başlangıç tarihlerindeki farklılıkları ortadan kaldırmak amacıyla İstanbul'da 18-19 Şubat 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası "Ru'yet'i-Hilal Konferansı Hazırlık Toplantısı", Diyanet İşleri Başkanı...

18.02.2013 12:08

Dini bayramların başlangıç tarihlerindeki farklılıkları ortadan kaldırmak amacıyla İstanbul'da 18-19 Şubat 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası "Ru'yet'i-Hilal Konferansı Hazırlık Toplantısı", Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in katılımıyla Dedeman Otel'de düzenlendi. Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan Mehmet Görmez, Türkiye ve Diyanet İşleri Başkanlığı olarak üzüntülü yılların birinin yaşandığını belirterek, "O da, Kurban Bayramı'nda İslam dünyasının 3 farklı bölgesinde, 3 farklı günlerde bayram yapıldı. Şahsen Türk hacılarımızla birlikte Suudi Arabistan'da iken, biz Arafat'a çıkma hazırlıkları içerisinde iken, bir gün önce Türkiye'de bayram yapıldı, Ortadoğu'da Suudi Arabistan'da bir gün sonra bayram yapıldı. Hindistan, Pakistan'daki Müslümanlar ise ondan da bir gün sonra bayramlarını yaptılar. Bu hem milletimizde, hem de gönül coğrafyamızda bir hüzne sebep oldu" dedi.

İSLAM ÜMMETİNİN SEVİNÇTE, TASADA VE KIVANÇTA BİRLİKTELİĞİNİ ARZU ETMEKTEYİZ

Konferansın 1978 yılında Türkiye'de eski Diyanet İşleri Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç'ın öncülüğünde yapıldığını da hatırlatan Görmez, "Meselenin asıl sıkıntılı tarafı ise İslam ülkelerinde yaşanan bu tartışma ve ihtilafın, aynı öedeniyetin parçası olarak yaşamış pek çok ülkede bulunan Müslümanlar arasında, sözgelimi, Balkanlar'da, Kafkasya'da, Rusya coğrafyasında, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nde toplum içinde bir fitne ve fesada yol açmış olmasıdır. Biz Türkiye olarak İslam ümmetinin sevinçte, tasada ve kıvançta birlikteliğini arzu etmekteyiz. Bu hususta Müslümanlar arasında mümkün olan en geniş birliğin sağlanmasını temenni ediyoruz. Müminlerin, birlikte oruca başlamasının, birlikte bayram yapmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu birlikteliğin de, ancak artık ilmi sonuçları kesin hale gelmiş bulunan hesaplarla sağlanabileceğini düşünüyoruz. Mümin olarak esas olanın kalplerimizi birleştirmek olduğuna ve kalpelerimizi birleştirecek olan hasbiliğin, her türlü hesabın fevkinde olduğuna inanıyoruz. Bu vesileyle Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bir kusurumuzu itiraf etmek ve belki de özellikle sizlerden ve ilgili kamuoyundan bir özür borçlu olduğumuzu da açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum. Biz, maalesef 1978 yılında İstanbul'da yapılan Ru'yet'i-Hilal Konferansı'nda oluşturulmuş bulunan Takvim Komisyonu'nun Sekreterya görevini sürdürmede bir müddet sonra ihmal göstermiş ve bu önemli komisyonun işlevinin kesintiye uğramasına yol açmışız" diye konuştu.

MÜSLÜMANLAR ARASINDA İHTİLAF OLMAMALI

Hollanda İmamlar Cemiyeti Başkanı Şeyh Bakali de konunun, asırlardan beri Müslümanları ve alimleri meşgul ettiğini ifade ederek, "Bu konu çok önemli bir konudur. Belirli bir ülkeyi değil, tüm Müslümanları ilgilendirmektedir" dedi.

İran Kültür ve İslami İletişim Kurumu Başkanlığı adına Hüccetül İslam Muhammed Rezai de, Müslümanlar arasında ihtilaf olmaması gerektiğini belirterek, "Çünkü, bu mübarek bir ibadet ayıdır. İslam ümmetinin aynı gün oruca başlayıp, aynı gün orucu tamamlamaları, aynı gün Kurban Bayramı'nı yapabilmeleri muhakkak bir karara, bir fetvaya dayanmalıdır" diye konuştu.

(BB) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ru'yet'i-Hilal Konferansı Hazırlık Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement