Sivas Davası'nda "Zaman Aşımı" Kararı Çıktı, Ankara Karıştı - Son Dakika
Son Dakika Logo
Güncel

Sivas Davası'nda "Zaman Aşımı" Kararı Çıktı, Ankara Karıştı

Sivas Davası\'nda "Zaman Aşımı" Kararı Çıktı, Ankara Karıştı
13.03.2012 16:30

Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 19 yıldır sonuçlandırılamayan 'Sivas Olayları' ile ilgili davada 'İnsanlık Suçu'nu kamu görevlileri yönünden kabul ederken, diğer sanıklar yönünden kabul etmedi.

Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 19 yıldır sonuçlandırılamayan 'Sivas Olayları' ile ilgili davada 'İnsanlık Suçu'nu kamu görevlileri yönünden kabul ederken, diğer sanıklar yönünden kabul etmedi. Sanıklardan dönemin belediye meclis üyesi Cafer Erçakmak'ın kamu görevlisi olduğuna dikkat çeken mahkeme heyeti, Erçakmak'ın işlediği suçun zamanaşımına giremeyeceğine hükmetti. Mahkeme heyeti, sanıklar Erçakmak ve Yılmaz Bağ öldüğü için haklarında açılan davanın düşmesine karar verirken, 5 sivil sanığın suçunu 'insanlık suçu' kapsamında görmeyerek 'zamanaşımı'na hükmetti. Karar tepki gösteren, Adliye önünden Kızılay'a yürümek isteyen gruba, polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Pir Suldan Abdal Kültür Etkinlikleri için kente gelenlerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu meydana gelen, 33 aydın, sanatçı ve yazar, 2 otel görevlisi ile 2 gösterici olmak üzere toplam 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin davanın karar duruşması öncesi Ankara Adliyesi'nde sabah saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik güçleri, Adliye'nin her kapısına barikatlarla güvenlik koridoru oluşturdu. Vatandaşlar da Adliye'ye kimlik kontrolü ve üst aramasından sonra alındı. Ankara Adliyesi'nin Atatürk Bulvarı'na bakan ana kapısı önünde, Madımak Oteli yangınında yakınlarını kaybedenler ve Alevi örgütleri toplanarak 'zaman aşımına hayır' eylemi yaptı.

Duruşmaya CHP milletvekilleri Emine Ülker Tarhan, Muarrem İnce, İlhan Cihaner, Umut Oran, Malik Ecder Özdemir, Kamer Genç, Celal Dinçer, Sabahet Akkiray, Veli Ağbaba, Gökhan Günaydın, Sezgin Tanrıkulu, Hüseyin Aygün, BDP milletvekilleri Sırrı Sakık, Sabahat Tuncel ile Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, Danıştay eski Başsavcısı ve ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, sanatçı Rutkay Aziz ile mağdur yakınları ve müdahil avukatlar katıldı. Bu sırada baygınlık geçiren bir kişi, 112 Acil Servis ekibinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye götürüldü.

TARİHİ DAVANIN ZAMAN AŞIMI KARARI

Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, davanın, zamanaşımı sürecine girdiğini belirterek düşmesi talebini yineledi. Duruşmaya 30 dakika ara veren Ankara 11'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dündar Örsdemir, tarihi davanın kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı, 7 sanıktan biri olan dönemin Refah Partisi Belediye Meclis üyesi Cafer Erçakmak hakkında suçun işlendiği tarih itibariyle yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) insanlığa karşı suçların düzenlenmediğine dikkat çekerek, 2005 yılında yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK'da insanlığa karşı suçlardan dolayı zamanaşımının işlemeyeceğine dair hüküm bulunduğunu belirtti. Anayasa'nın 90'ncı maddesine atıfta bulunan Mahkeme Başkanı Örsdemir kararı şöyle açıkladı:

"Türkiye tarafından kabul edilen ve iç norm kuralları bakımından bağlayıcı özelliği bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ikinci maddesinde yer alan yaşama hakkına yönelik 'yaşama hakkını ihlal ettiği iddia olunan, işkence ve kötü muamele iddiaları ile sonuçlanan kamu görevlilerinin af ve zamanaşımından faydalandırılamaması' gerektiği yönündeki kararları dikkate alındığında, suç tarihi itibariyle belediye meclisi üyesi olan sanık Cafer Erçakmak'ın kamu görevlisi olduğu, her ne kadar kamu görevlisi olan sanık hakkında olayın asli, maddi faili olarak yargılandığı işbu dava dosyasında zamanaşımı hükümlerinden istifade edemeyeceği düşünüldü."

Hakim Örsdemir, 10 Temmuz 2011 tarihinde öldüğü anlaşılan Cafer Erçakmak'ın davasını düşürdü. Kararda sanıklardan Yılmaz Bağ'ın da öldüğü için hakkındaki davanın düşürülmesine karar verildi.

İNSANLIK SUÇU KABUL EDİLMEDİ

Sanıklar İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Şevket Erdoğan, Köksal Koçak ve Necmi Karaömeroğlu hakkındaki kararda ise yeni TCK ile eski TCK'nın hükümleri karşılaştırıldı. Anayasa'nın 90'ncı maddesine, AİHM kararlarına ve AİHS'nin hükümlerine atıfta bulunan Mahkeme Başkanı Örsdemir, "Sanıkların kamu görevlisi olmayıp sivil oldukları, ayrıca olayın adli, maddi faili değil, fer'i şerik olarak yargılandıkları, 765 sayılı TCK'nın 146/3. maddesinde öngörülen cezanın 15 yıllık olağanüstü zamanaşımı süresi 2 Temmuz 2008 tarihinde dolduğundan sanıklar hakkında açılan kamu davasının düşürülmesine" karar verdi.

SALONDA ALKIŞLI PROTESTO

Salonda bulunan bazı dinleyicilerin kararı alkışlı protestosu ve "Yaşasın Adalet" diye bağırması üzerine Örsdemir, "Alkışlanacak bir şey yapmadık. Görevimizi yaptık" dedi. Kalabalık nedeniyle salona girişte izdiham yaşanırken, bazı izleyiciler dışarıda kaldı. Duruşmanın başında cep telefonuyla bir dinleyicinin salonun fotoğrafını çekmesi üzerine mahkeme başkanı Örsdemir, polise telefondaki fotoğrafı sildirdi. Örsdemir, "Lütfen cep telefonlarınızı kapatın. Zaten Twitter denen bir şey çıkmış. Yasalara göre duruşma salonunda kayıt alınamaz. Kanun hükmü açık. İşlem mi yapayım? Bende reklam yapmak isterim ama ama kanun açık" diyerek, uyarıda bulundu. Bunun üzerine duruşmayı izlemeye gelenlerden birisinin "Baskı yapmayın" demesi üzerine Örsdemir, "Ortamı germeyin" dedi.

OLAYLARDA GAZETECİ YARALANDI

Sivas olaylarına ilişkin davanın zaman aşımından düşürülmesine tepki gösteren ve Ankara Adliyesi önünden Kızılay istikametine yürüyüş yapmak isteyen gruba, polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Adliye önünde avukatların karara ilişkin açıklamasının ardından, grubun bir bölümü yürüyüş yapmak isteyerek yolu trafiğe kapattı. Atatürk Bulvarı'nı trafiğe kapatan Türkiye Komünist Partisi (TKP) Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Halkevleri üyelerinin de aralarında bulunduğu gruptakiler, ellerindeki taş ve sopaları polise fırlatmaya başladı. Bunun üzerine polis, biber gazı ve tazyikli suyla gruba müdahale etti. Kırdıkları kaldırım taşlarıyla polise karşılık veren gruptakiler, Adliye Sarayı önündeki otobüs duraklarına da zarar verdi.

Olaylar sırasında Milliyet Gazetesi foto muhabiri Serdar Özsoy da başına gaz fişeği isabet etmesi sonucu yaralanarak, arkadaşları tarafından Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Grup daha sonra Sıhhıye'den Ulus, buradan Numune Hastanesi, Hacettepe Hastanesi güzergahlarından tekrar Kızılay'a kadar yürürken zaman zama polisle çatışmasını sürdürdü. Daha sonra bir göstericinin gözünden yaralanarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sivas Davası'nda 'Zaman Aşımı' Kararı Çıktı, Ankara Karıştı - Son Dakika


Advertisement